Η γονιμότητα εξαρτάται από τα γονίδια και τον τρόπο ζωής μας. Ενώ το πρώτο σκέλος δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, για τον τρόπο ζωής και τη διατροφή μας, μπορούμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές ανά πάσα στιγμή! Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τη γονιμότητα.
Δυστυχώς είναι δύσκολο να τρώμε σωστά καθημερινά, για αυτό η διατροφή μας πρέπει να είναι νόστιμη, πολύχρωμη και διασκεδαστική. Και που και που να κάνουμε και καμιά ατασθαλία! Δείτε μια λίστα με δέκα κορυφαίες τροφές που βοηθούν τη γονιμότητα, καθώς και κάποιες συμβουλές για το πώς να τα φάτε.
1. Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι μια θρεπτική «υπερδύναμη» γεμάτη με μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες, απαραίτητα λιπαρά, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Είναι μια φανταστική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία μπορεί να είναι ευεργετική για τη μήτρας και συνολικότερα στην εγκυμοσύνη. Το αβοκάντο είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φολικού οξέως, μια σημαντική τροφή γονιμότητας.
Συμβουλή: Επιλέξτε προσεκτικά ένα ώριμο αβοκάντο πάνω σε φέτες τοστ ολικής αλέσεως ή σικάλεως, με ντοματίνια, βασιλικό και λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για ένα θρεπτικό και νόστιμο πρωινό.
2. Κολοκύθια
Κολοκύθα είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και υγιεινά λαχανικά μπορείτε να φάτε, εφόσον περιέχουν πλούσια ποικιλία από βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, καθώς και σημαντικές ποσότητες εύπεπτες ίνες. Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, που βοηθάει την ενίσχυση της ορμόνης προγεστερόνης και αυξάνει την ποιότητα του σπέρματος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Fertility and Sterilityin Νοέμβριο του 2013.
Συμβουλή: Νόστιμη ψητή με σκόρδο, θυμάρι και μαύρο πιπέρι ή σε σούπα.
3. Παντζάρια
Τα παντζάρια είναι μια φανταστική πηγή του αντιοξειδωτικού ρεσβερατρόλη, η οποία βοηθάει την καταπολέμηση της υπογονιμότητας. Τα παντζάρια είναι επίσης πλούσια σε νιτρικά άλατα, τα οποία βελτιώνουν τη ροή του αίματος και χρησιμοποιούνται συχνά από αθλητές. Ιδιαίτερα χρήσιμος για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση για να βελτιωθεί η ροή του αίματος στη μήτρα και κατά συνέπεια το έμβρυο.
Συμβουλή: Δοκιμάστε μικρά φρέσκα παντζάρια, με ελαιόλαδο, βαλσάμικο ξύδι και ολόκληρες σκελίδες σκόρδο. Προσθέστε λίγη φρέσκια ρίγανη, θυμάρι ή μαντζουράνα και βάλτε τα για λίγη ώρα στο φούρνο.
4. Σολομός
Ο σολομός είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης, πλούσια σε αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα λιπαρά ωμέγα-3 είναι σημαντικά για τη διαχείριση της γυναικείας στειρότητας. Γενικότερα ο σολομός είναι εξαιρετικός για το καρδιαγγειακό σύστημα, ενισχύοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία των ματιών.
Συμβουλή: Δοκιμάσετε σολομό ψητό με μαγειρεμένα λαχανικά.
5. Αυγά
Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που μπορείτε να. Είναι πλούσια σε χολίνη, η οποία έχει θετικές επιδράσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου, ενδεχομένως και μακρόχρονη επίδραση στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Cornell. Τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε πολλές διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα καθώς και σε απαραίτητα λιπαρά, ενώ φυσικά είναι μια άριστη πηγή πρωτεΐνης.
Συμβουλή: Ένα αυγό ποσέ και λίγο μαύρο πιπέρι και σπανάκι, δίνουν ένα υψηλής διατροφικής αξίας απλό δείπνο.
6. Καρύδια
Τα καρύδια όχι μόνο καταπολεμούν τον καρκίνο αλλά μπορούν να είναι ευεργετικά για την ποιότητα του σπέρματος, ενώ είναι εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών και βιταμίνης Ε, δύο πολύ σημαντικών ουσιών για την υγεία του ενδομητρίου. Σύμφωνα με μια μελέτη από την Εταιρεία για τη Μελέτη της Αναπαραγωγής στο UCLA, μια χούφτα καρύδια ημερησίως συνδέεται με αυξημένη ζωτικότητα, κινητικότητα και μορφολογία του σπέρματος.
Συμβουλή: Φάτε τα ωμά ή σε μια σαλάτα.
7. Κινόα
Αυτός ο μικρός σπόρος είναι ιδιαίτερα θρεπτικός, μια πλήρη πρωτεΐνη. Δεν περιέχει γλουτένη και είναι πλούσιος σε πολλά μέταλλα και βιταμίνες καθώς και λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Ο σπόρος κινόα είναι μια πραγματική υπερτροφή. Η μεσογειακή διατροφή συνιστάται για τη βέλτιστη γονιμότητα, γιατί είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες.
Συμβουλή: Το κινόα μαγειρεύεται όπως το ρύζι, μαζί με ψητά λαχανικά και άφθονο σκόρδο, ελαιόλαδο και ψημένα κουκουνάρια.
8. Κάρδαμο
Κάρδαμο είναι ένα σταυρανθές λαχανικό, πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, ασβέστιο, β-καροτένιο, σίδηρο και ιώδιο - που συχνά λείπει από τη σύγχρονη διατροφή των δυτικών χωρών. Τα αντιοξειδωτικά του καρδάμου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή επιβράδυνση της οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Αρκετές μελέτες έχουν βρει κάρδαμο έχει σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην επιδιόρθωση του DNA.
Συμβουλή: Δοκιμάστε το ως γαρνιτούρα - σε σούπες και σαλάτες.
9. Ρόδια
Τα ρόδια περιέχουν άφθονη βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φολικό οξύ. Είναι γνωστό ότι έχουν ιδιότητες αντι-γήρανσης, αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ μπορούν να είναι χρήσιμα για την καρδιαγγειακή υγεία και την υγεία των οστών και έχουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ επίσης βοηθούν τη ροή του αίματος. Έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτρέψει εγκεφαλική βλάβη στα βρέφη.
Συμβουλή: Μπλέξτε σπόρους ροδιού με κινόα, καρύδια και φρέσκα μέντα για μια εξωτική γεύση.
10. Σπαράγγια
Τα σπαράγγια μας προσφέρουν το ισχυρό αντιοξειδωτικό φολικό οξύ, μεταξύ άλλων θρεπτικών συστατικών για την υγεία δίνει και αποτελεί πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή σας.Η σημασία του φυλλικού οξέος είναι καλά τεκμηριωμένη στην έρευνα τόσο για ανδρική και γυναικεία γονιμότητα.
Συμβουλή: Μαγειρέψτε τα σπαράγγια στον ατμό και βουτήξτε τα σε βραστά αυγά, ή βάλτε τα στη σχάρα και πασπαλίστε τα με βαλσάμικο ξύδι και παρμεζάνα.