Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Πού μπορεί να προκαλεί «μόνιμη βλάβη» και σε όσους αναρρώσουν

Καμπανάκι από επιστήμονες μετά από τα αποτελέσματα γερμανικής έρευνας

Αλλοιώσεις στην καρδιά φαίνεται ότι προκαλεί ο κορωνοϊός σε ασθενείς, ακόμη κι όταν αναρρώσουν, σύμφωνα με γερμανική έρευνα, την οποία μάλιστα επικαλέστηκε και ο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Ειδικότερα, νέες μελέτες από τη Γερμανία αποκάλυψαν καρδιακή φλεγμονή σε ασθενείς που ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό, καθώς και παρουσία του ιού στις καρδιές όσων πέθαναν από την ασθένεια.

Και οι δύο μελέτες χτυπούν «καμπανάκι» για την περαιτέρω διερεύνηση των μακροπρόθεσμων καρδιακών συνεπειών του κορωνοϊού.

Μια μελέτη παρατήρησης περιελάμβανε 100 ασθενείς που είχαν πρόσφατα νοσήσει με κορωνοϊό. Η απεικόνιση του καρδιακού μαγνητικού συντονισμού (CMR) αποκάλυψε καρδιακή εμπλοκή σε 78 ασθενείς και φλεγμονή των καρδιακών μυών σε 60 ασθενείς, ανεξάρτητα από προϋπάρχουσες καταστάσεις.

Οι ασθενείς εντοπίστηκαν από το Μητρώο Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου COVID-19 Φρανκφούρτης από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι 33 ασθενείς ήταν σοβαρά άρρωστοι και χρειάζονταν νοσηλεία, ενώ δύο από τους ασθενείς υποβλήθηκαν σε μηχανικό αερισμό.

Ανιχνεύσιμα επίπεδα τροπονίνης, ένας τύπος πρωτεΐνης που βρέθηκε στους μυς της καρδιάς, βρέθηκαν σε 71 ασθενείς και υψηλά επίπεδα (που υποδηλώνουν καρδιακή βλάβη) βρέθηκαν σε πέντε ασθενείς. Οι βιοψίες καρδιακού μυϊκού ιστού σε ασθενείς με «σοβαρά ευρήματα» έδειξαν ενεργή φλεγμονή, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Σε μια δεύτερη μελέτη που περιελάμβανε νεκροψίες από 39 περιπτώσεις COVID-19, οι ερευνητές διαπίστωσαν παρουσία ιογενούς λοίμωξης στο μυοκάρδιο ή στο μεσαίο, μυϊκό στρώμα της καρδιάς, σε 24 ασθενείς.

Οι νεκροψίες έγιναν στο Ινστιτούτο Νομικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Hamburg-Eppendorf από τις 8 έως τις 18 Απριλίου. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 85 έτη και η πνευμονία καταγράφηκε ως αιτία θανάτου για το 90% εξ αυτών.

Τι αποκάλυψε ο Τσιόδρας

Υπενθυμίζεται πως ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε την συγκεκριμένη μελέτη λέγοντας «Ακόμα δεν είναι γνωστό το τίμημα του ιού στην υγεία μας».  Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε σε πρόσφατη γερμανική μελέτη των τελευταίων ημερών. Οι επιστήμονες μελέτησαν μαγνητική τομογραφία καρδιάς 100 ατόμων, με μέση ηλικία 49 ετών, που νόσησαν και ανάρρωσαν. Μάλιστα οι δύο από τους τρεις έγιναν καλά από το σπίτι τους. Η μαγνητική συνέκρινε την εικόνα της καρδιάς δύο μήνες μετά την ανάρρωση, με τη μαγνητική 100 υγιών ατόμων, που δεν είχαν μολυνθεί.

«Η μελέτη έδειξε ότι 78 από αυτούς είχαν κάποια δομική αλλοίωση στην καρδιά τους, 76 είχαν αύξηση ειδικών καρδιακών ενζύμων στο αίμα, τα οποία συνήθως τα βρίσκουμε στο έμφραγμα και 60 από αυτούς είχαν σημεία φλεγμονής.

Ήταν κυρίως νέοι, υγιείς και αρκετοί από αυτούς μόλις είχαν γυρίσει από διακοπές σκι. Κανείς από αυτούς δεν γνώριζε για προβλήματα στην καρδιά τους», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Δείτε την έρευνα ΕΔΩ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ