Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Οι περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς – Τι ισχύει στη Χαλκιδική

Το «μοντέλου» του Πόρου πιθανό και σε άλλες περιοχές

Τα 153 νέα χθεσινά κρούσματα ήρθαν να προστεθούν στα προχθεσινά 124 και τα 121 της περασμένης Τρίτης. Περισσότερα από τα μισά εντοπίζονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ωστόσο, η διασπορά του ιού σε πολλές περιοχές έφερε και τα πρώτα τοπικά μέτρα με τις απαγορεύσεις που ανακοίνωσε χθες η Πολιτική Προστασία στον Πόρο.

Εκτός του Πόρο, όμως, υπό εξέταση βρίσκονται και άλλες περιοχές που επιδεικνύουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Μέσα στις περιοχές που βρίσκονται υπό εξέταση είναι η Κέρκυρα με τα 23 κρούσματα σε επτά ημέρες και η Χαλκιδική με τα 22 κρούσματα σε δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, υπάρχουν τουλάχιστον 20 περιφερειακές ενότητες στη χώρα που αναφέρουν κρούσματα. Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη πρόκειται για τις εξής: Αργολίδα, Αχαΐα, Έβρο, Ηλεία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Χανιά.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για νέα μέτρα εν όψει του Δεκαπενταύγουστου. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του τα εισαγόμενα κρούσματα είναι σχετικά λίγα και το άνοιγμα του τουρισμού δεν πρόσθεσε μεγάλα προβλήματα. Ερωτηθείς αν ενόψει του Δεκαπενταύγουστου ενδέχεται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για τα πανηγύρια ή τις θρησκευτικές τελετές, είπε πως οι συσκέψεις είναι καθημερινές και οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται πάντα μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών και την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Βατόπουλος: Πιθανά μέτρα τύπου Πόρου σε άλλες περιοχές

«Έχουμε αρκετά κρούσματα κορωνοϊού, ήταν αναμενόμενο να έχουμε πολλές εισροές. Το παιχνίδι παίζεται πλέον πως μπορούμε να υπηρετήσουμε αυτές τις εισροές» τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος καθηγητής Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, μιλώντας στον Θέμα 104,6 και τους Μπάμπη Κούτρα και Χρήστο Μπόκα.

«Πρέπει να πειθαρχήσει ο κόσμος, η αντιμετώπιση εξαρτάται και από τη συμπεριφορά όλων ημών» ανέφερε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε πως το «κακό είναι ότι χαλαρώνουμε κιόλας και αυτή η χαλάρωση μας κάνει και ξεχνιόμαστε». Ερωτηθείς για τα μέτρα που ελήφθησαν ειδικά στον Πόρο, «είναι πιθανόν να χρειαστεί να παρθούν αντίστοιχα μέτρα και σε άλλες περιοχές» εξήγησε ο κ. Βατόπουλος και απαρίθμησε δύο ζητήματα σχετικά με τη διασπορά του ιού.

«Το πρώτο είναι ότι έχουμε πολλά κρούσματα, γιατί υπάρχει η δυνατότητα εξετάσεων που γίνονται σε πολύ κόσμο» και δεύτερον ότι «οι ευπαθείς ομάδες προφυλάσσονται περισσότερο από ότι ον νέοι». «Οι νέοι κολλάνε πιο συχνά» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής.

Παρότι ο κ. Βατόπουλος υποστήριξε ότι «παγκοσμίως δεν υπάρχουν δεδομένα ότι ο ιός έχει αλλάξει», ο ίδιος εκτίμησε πως «δεν βοήθησε πάρα πολύ το καλοκαίρι και το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας σαν κοινωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα». Συγκεκριμένα, «για μεγάλο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να έχουμε το νου μας» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος, ενώ απέφυγε προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας μέχρι τα τέλη Αυγούστου, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι «η μάσκα είναι ένα μέσο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, χωρίς να αλλάξει πολύ η καθημερινή μας ζωή».

«Εγώ πιστεύω ότι το εμβόλιο θέλει λίγο ακόμη για να κυκλοφορήσει. Μακάρι να έχουμε μια ευχάριστη έκπληξη σύντομα» ευχήθηκε ο Καθηγητής, παρότι είναι κρίσιμο το «πόσο γρήγορα θα παρασκευαστεί σε μεγάλες ποσότητες, αλλά και οι προτεραιότητες με τις οποίες που θα παρασκευαστεί». Κληθείς να σχολιάσει τις προδιαγραφές για το άνοιγμα των σχολείων, «υπάρχει μια συζήτηση σε εξέλιξη, ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν κατά το δυνατόν πιο ομαλά», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ