Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διακοπές με παιδιά εν μέσω κορωνοϊού – Τι πρέπει να προσέχουμε

Εκτός από τα μέτρα για τον κορωνοϊό, οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και για μια σειρά άλλους κινδύνους

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Για πολλούς ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών, ωστόσο φέτος αυτές θα πραγματοποιηθούν σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες καθώς ο κορωνοϊός εξακολουθεί να είναι «παρών». Ωστόσο, εκτός από τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να τηρούμε όλοι φέτος λόγω κορωνοϊού, οι γονείς που θα κάνουν διακοπές με τα παιδιά τους πρέπει να είναι προσεκτικοί και για μια σειρά από άλλους κινδύνους, όπως ο πνιγμός, τα ατυχήματα αλλά και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Ο Τύπος Θεσσαλονίκης συνομίλησε με τον παιδίατρο και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκο Καρανταγλή, ο οποίος συμβουλεύει τι πρέπει να προσέχουμε στις διακοπές με τα παιδιά.

«Επειδή στις διακοπές τείνουμε να είμαστε λίγο πιο χαλαροί και να βγαίνουμε από τη ρουτίνα μας πιο επικίνδυνες είναι μερικές καταστάσεις όπως για παράδειγμα τα ατυχήματα», επισημαίνει ο κ. Καρανταγλής και στο πλαίσιο αυτό εφιστά την προσοχή των γονέων στα παρακάτω:

-Όταν οδηγούμε πρέπει τα παιδιά να βρίσκονται στο κατάλληλο καθισματάκι και πάντα δεμένα

-Θα πρέπει να προσέχουμε όταν τα παιδιά βρίσκονται στο νερό, είτε πρόκειται για θάλασσα είτε για πισίνα για το ενδεχόμενο πνιγμού. Ακόμη και σε 20 πόντους νερό ένα παιδάκι μπορεί να πνιγεί, όπως λέει ο παιδίατρος, άρα πρέπει τα παιδιά να κολυμπούν πάντα δίπλα σε μεγάλους. Κυρίως δε σε περιβάλλον πισίνας δεν θα πρέπει να είμαστε ήσυχοι επειδή πρόκειται για παιδική πισίνα ή μια πισινούλα στο μπαλκόνι. Πάντα πρέπει να είναι κάποιος ενήλικος μαζί τους για να τα επιβλέπει. Δυστυχώς και φέτος είχαμε ήδη συμβάντα και όπως λέει ο κ. Καρανταγλής πρόκειται για κάτι τραγικό, ενώ τονίζει ότι πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο πνιγμός είναι «βουβός». Εάν ένας άνθρωπος καταπιεί νερό, επειδή δεν μπορεί να μιλήσει μπορεί να χαθεί μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά.

-Κάτι άλλο που απαιτεί προσοχή είναι τα τσιμπήματα και τα δαγκώματα. Γι΄αυτό χρειάζεται να έχουμε μαζί μας την κατάλληλη αντικουνουπική προστασία. Περαιτέρω οι γονείς πρέπει να έχουν φροντίσει να έχουν μαζί τους στις διακοπές και ένα οργανωμένο φαρμακείο, κατόπιν συμβουλής του παιδιάτρου τους, με ορισμένα πράγματα πρώτης βοήθειας όπως για παράδειγμα μπεταντίν, επιδέσμους κλπ.

-Επίσης οι γονείς πρέπει να ελέγχουν ότι τα παιδιά είναι εμβολιασμένα για τον τέτανο. «Και οι ενήλικες πρέπει να είναι εμβολιασμένοι γιατί εάν χτυπήσουμε σε μια πέτρα, σε κάτι σκουριασμένο ή μολυσμένο μπορεί εάν δεν είμαστε επαρκώς εμβολιασμένοι να κινδυνεύσουμε», επισημαίνει ο κ. Καρανταγλής τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο πρέπει να γίνεται κάθε 10 χρόνια. «Ένα παιδάκι που έχει παρακολούθηση από γιατρό είναι επαρκώς εμβολιασμένο, αλλά έφηβοι και ενήλικες πρέπει να τσεκάρουμε αν είμαστε εντάξει με τον αντιτετανικό μας εμβολιασμό», σημειώνει.

-Προσοχή χρειάζεται και σε ότι αφορά την έκθεση των παιδιών στον ήλιο. «Ο ήλιος μας δίνει βιταμίνη D, είναι ζωογόνος και είμαστε τυχεροί στην Ελλάδα που έχουμε ήλιο αλλά αν βρεθούμε τις λάθος ώρες στον ήλιο ή εκτεθούμε για μεγάλη διάρκεια μπορεί ή να καούμε ή να πάθουμε αυτό που κοινώς λέμε ηλίαση και που εμείς οι παιδίατροι αποκαλούμε θερμοπληξία», αναφέρει ο κ. Καρανταγλής. Σε περίπτωση θερμοπληξίας μπορεί η "εικόνα" που θα παρουσιαστεί να είναι ότι ενώ το παιδί ήταν καλά ανέβασε πυρετό, φαίνεται «μαραμένο» ή κάνει εμέτους.

Άρα είναι σημαντική η ηλιακή μας προστασία αλλά και η έκθεσή μας σε αυτόν τις κατάλληλες ώρες. Τα βρέφη και τα μικρά νήπια δεν πρέπει να εκτίθενται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον ήλιο. Πάντα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης από τον ήλιο, να φοράνε τα παιδιά καπέλο και να βρίσκονται σε καλή σκιά.

Παιδιά και κορωνοϊός

Εκτός από όλα τα παραπάνω που πρέπει να προσέχουν οι γονείς ειδικά σε περιόδους διακοπών, φέτος πρέπει να τηρούν και όλα τα ισχύοντα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό. Δηλαδή καλή υγιεινή των χεριών και τήρηση αποστάσεων.

Ευτυχώς, όπως λέει ο κ. Καρανταγλής, αποδεικνύεται συνεχώς όσο περνούν οι μήνες ότι τα παιδιά περνούν αυτή τη λοίμωξη ήπια. «Παρόλα αυτά όμως επειδή βρίσκονται με παππούδες-γιαγιάδες και μάλιστα αυτό το διάστημα του καλοκαιριού ίσως περισσότερο, όσο μπορούμε πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, δηλαδή καθαρά χέρια και να είμαστε σε ανοιχτωσιά. Η χώρα μας το επιτρέπει αυτό», τονίζει.

«Στην παραλία να είμαστε σε απόσταση από τους διπλανούς μας και αν καταλάβουμε ότι κάποιος είναι λίγο άρρωστος να μένει λίγο πίσω ώστε και ο ίδιος να γίνει γρηγορότερα καλά και να μην μπαίνουμε στη διαδικασία της ιχνηλάτισης κλπ γιατί έρχεται και ο Σεπτέμβριος που θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε ιώσεις, οπότε όσο πιο λάιτ είναι ο Αύγουστος μας τόσο καλύτερα θα ξεκινήσουμε και την υπόλοιπη χρονιά».

Εάν το παιδί ανεβάσει πυρετό στη διάρκεια των διακοπών πρέπει να παραμείνει σε δροσερό χώρο, να καταναλώνει αρκετά υγρά και αν δούμε ότι ενώ έχουμε δώσει αντιπυρετικά φαίνεται να μην συνέρχεται, να συμβουλευτούμε το γιατρό μας, λέει ο κ. Καρανταγλής, σημειώνοντας ότι όσο πιο προστατευμένοι είμαστε τόσο και τα παιδιά και οι γύρω τους θα είναι προστατευμένοι.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πασίγνωστο μαγαζί στο κέντρο ανοίγει ξανά – Με μπιφτέκι, πατάτες κομπλέ
Ο Νίκος Νυφούδης μιλάει στον Τύπο Θεσσαλονίκης για το νέο εγχείρημα δίνοντας μας τα πρώτα insights του νέου «Τίφφανυς» στον πεζόδρομο της Ικτίνου
Θεσσαλονίκη: Πασίγνωστο μαγαζί στο κέντρο ανοίγει ξανά – Με μπιφτέκι, πατάτες κομπλέ