Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Τα 4 λάθη που έγιναν για τον κορωνοϊό – Αίτημα για μαζικά τεστ

Κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης στον χειρισμό του κορωνοϊού στη Χαλκιδική

Η βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα, εξέδωσε ανακοίνωσε σχετικά με τα λάθη που έγιναν στην περιοχή και τα οποία οδήγησαν σε αύξηση των κρουσμάτων.

Όπως αναφέρει: «Το τελευταίο διάστημ​α διαβάζουμε σε μέσα ενημέρωσης για κρούσματα κορωνοϊού σε περιοχές της Χαλκιδικής, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημη κι αναλυτική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για το συγκεκριμένο θέμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κρούσματα που σχετίζονται με εργοστάσιο επεξεργασίας ελιάς στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Ορμύλιας του Δήμου Πολύγυρου στη Χαλκιδική. Αντίστοιχο έλλειμα ενημέρωσης υπήρξε σε σχέση με το θέμα βάπτισης, η οποία φέρεται να έδωσε συρραφή κρουσμάτων και πάλι δίχως ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ.

Αντίθετα, αυτό που συνέβη όλο αυτό το διάστημα ήταν μια συρραφή ευθυνών, από την κυβέρνηση μέχρι την αυτοδιοίκηση, η οποία οδήγησε στην ακόμα μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή της Χαλκιδικής και σε ανησυχία για νέα μέτρα σε περιοχές του Νομού. Συγκεκριμένα:

Δεν εφαρμόστηκε αυτό που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για τεστ σε όλους τους τουρίστες 72 ώρες πριν την είσοδο στη χώρα από τον Προμαχώνα.

Δεν εφαρμόστηκε αυτό που επίσης προτείναμε για τεστ σε όλους όσους εισέρχονται από τις οδικές διελεύσεις για “ουσιώδεις λόγους”, δηλαδή για εργασία στη Χαλκιδική. Έτσι φτάσαμε στα 50 κρούσματα στο εργοστάσιο ελιάς.

Δεν λήφθηκε μέριμνα για τον περιορισμό του συνωστισμού σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι κι οι βαπτίσεις. Η μονόπλευρη στοχοποίηση των νέων οδήγησε σε μετάδοση κλίματος αμεριμνησίας σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών που θεώρησαν ότι μπορούν άφοβα να παραστούν σε ένα γάμο ή μία βάπτιση με 300 άτομα.

Δεν υπήρξαν από την αρχή εντατικοί έλεγχοι στα πολύ μεγάλα καταστήματα διασκέδασης της Χαλκιδικής, στα οποία είθισται διασκεδάζουν χιλιάδες κόσμου, ενώ το μέτρο των καθήμενων εφαρμόστηκε πολύ αργά.

Αντίθετα, για αυτό που συνέβη φέρουν σε ακέραιο βαθμό την ευθύνη όσοι ασκούν διακυβέρνηση και διοίκηση και συγκεκριμένα :

Ευθύνεται το Υπουργείο Υγείας που δεν ενίσχυσε το τοπικό σύστημα υγείας. Από τις 5 κινητές μονάδες που θα έπρεπε να διενεργούν τεστ, στελεχώθηκε μόνο η μία.

Στις μονάδες υγείας οι ιατροί καταγγέλλουν τραγικές ελλείψεις μέσων προστασίας και τέστ.

Οι υπερωρίες των ιατρών του Γενικού νοσοκομείου Χαλκιδικής παραμένουν απλήρωτες.

Το επικουρικό προσωπικό του νοσοκομείου που προσλήφθηκε για την ανάσχεση του κορωνοϊού είναι απλήρωτο.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον τουρισμό δημιούργησαν κενά ασφαλείας, καθώς ο ίδιος άνθρωπος υποχρεούται σε τεστ αν έρθει με το αυτοκίνητο του, αλλά όχι αν προτιμήσει το αεροπλάνο.

Οι εργάτες που εργάζονται σε αγροτικές εργασίες κι οι οποίοι προέρχονται από τα Βαλκάνια δεν υποβάλλονταν σε τεστ υποχρεωτικά κατά την έλευση τους.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης δεν λειτούργησαν ως προς τον έλεγχο των μεγάλων μονάδων επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων.

Αντί λοιπόν να συμβούν όλα αυτά, στοχοποιήθηκε “ο νεαρός”, “ο ξενοδόχος”, “ο εστιάτορας”, ρίχνοντας το βάρος στην ατομική ευθύνη κι όχι στα μέτρα πρόληψης που θα έπρεπε να έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Για τους λόγους αυτούς, η ευθύνη της μέχρι σήμερα διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης βαραίνει τους διοικούντες, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Καλό θα ήταν στο πλαίσιο αυτό, να μην προσπαθούν ορισμένοι να ξεφύγουν από τα λάθη τους, μέσα από την πρόκληση κοινωνικού κανιβαλισμού γιατί οι πολίτες της Χαλκιδικής γνωρίζουν».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η τομεακή Οργάνωση Χαλκιδικής του ΚΚΕ για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Χαλκιδική.

Όπως αναφέρει: «Τόσο σε όλη τη χώρα αλλά και στον νομό μας, βλέπουμε την ανησυχητική, μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του νέου ιού. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Στην σημερινή κατάσταση οδήγησαν το γεγονός ότι το άνοιγμα της οικονομίας, του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών έγινε με ελλιπή πρωτόκολλα ασφαλείας, υποταγμένα στην εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στους διάφορους κλάδους. Αυτό που επικρατεί είναι οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και πόρων στις διάφορες υπηρεσίες (μεταφορών κ.α.) και μεγάλες εκπτώσεις στα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, τον λαό και τους επισκέπτες του Νομού.

Ταυτόχρονα, τα μαζικά κρούσματα σε βιομηχανία τροφίμων στον Νομό μας (τουλάχιστον 50 έως τώρα), αναδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τους ελλιπείς έως μηδαμινούς ελέγχους και μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι την ίδια ώρα δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης, με τσεκουρωμένους μισθούς και δικαιώματα και τον συνεχή φόβο της απόλυσης.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Χαλκιδικής αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πολιτικής που βάζει πάνω απ’ όλα τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Με τον πρώτο στόχο της κυβέρνησης να είναι η εξασφάλιση της κερδοφορίας, ή της μικρότερης ζημιάς για τα μεγάλα συμφέροντα στον τουρισμό και τους άλλους κλάδους, ακυρώνει την μεγάλη προσπάθεια που έκανε και ο λαός της Χαλκιδικής για τον περιορισμό της πανδημίας.

Αυτό φαίνεται και από προκλητικές αποφάσεις, όπως η αύξηση της πληρότητας στα πλοία, το άνοιγμα των λιμανιών για διεθνείς κρουαζιέρες αλλά και ο συνωστισμός στα αεροπλάνα. Και όλα αυτά, ενώ δεν παίρνουν μέτρα για μαζικά τεστ σε γειτονιές, χωριά και εργασιακούς χώρους, ώστε να περιορίζεται άμεσα η εξάπλωση της πανδημίας. Την ίδια ώρα μάλιστα η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στον λαό για την ατομική ευθύνη, ενώ αφήνουν τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στην πανδημία σε επικίνδυνους κλάδους με την ανυπαρξία προληπτικών ελέγχων, που θα έπρεπε να γίνεται σε όλους καθολικά και κατά επανάληψη.

Επίσης, η υγεία των εργαζομένων στον τουρισμό, αλλά και σε όλους τους χώρους δουλειάς απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι προτεραιότητα για όλους αυτούς που διατηρούν την οριακή κατάσταση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται το δημόσιο σύστημα Υγείας εξαιτίας της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης.

Αν μια ευθύνη έχουν εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα είναι αυτή: Ακόμη πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουν από κυβέρνηση και εργοδοσία μέτρα προστασίας της ζωής τους, να κάνουν δικιά τους υπόθεση τον αγώνα για την Υγεία, ενάντια στην προσπάθεια να αξιοποιηθεί η πανδημία για μέτρα ενάντια στο λαό και τους εργαζόμενους.

Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για την προστασία του λαού και στην  Νομό μας:

  • Να γίνουν άμεσα μαζικά τεστ, ιδιαίτερα σε μεγάλους χώρους εργασίας σε όλο τον Νομό.
  • Να γίνουν έλεγχοι σε όλους τους μικρούς και μεγάλους χώρους εργασίας για να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.
  • Άμεσα να καλυφθούν τα τεράστια κενά του Νοσοκομείου Πολυγύρου και των Κέντρων Υγείας σε όλο τον Νομό με επαρκές μόνιμο προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων που χρήζουν νοσηλείας.
  • Να γίνει επίταξη ξενοδοχείων, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν υγειονομικοί στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και της νόσου.
  • Να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ σύμφωνα με τις ανάγκες αλλά και τα όσα προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
  • Να μην έχουν καμία δυσμενή επίπτωση οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία τροφίμων όπου καταγράφθηκαν τα κρούσματα με τον COVID-19. Να εξασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο εισόδημα όλων των εργαζομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φάμελλος για πρόταση δυσπιστίας: Η κοινωνία μας έφερε εδώ σήμερα
«Ακόμα κι αν λάβει σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μητσοτάκης, αυτό δε σημαίνει ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας»
Φάμελλος για πρόταση δυσπιστίας: Η κοινωνία μας έφερε εδώ σήμερα