Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Μέτρα ανά περιοχές, όχι lockdown – Γιατί είχαμε 170 κρούσματα

thessaloniki-koronoios

Τι αναφέρουν οι επιστήμονες σχετικά με νέα καραντίνα

Λίγο προτού ξεκινήσει ο Σεπτέμβριος, μήνας που για τους ειδικούς θεωρείται κρίσιμος, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας δήλωσε ότι είναι παρήγορο που δεν έχουμε εκθετική αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού.

Για το μοντέλο αντιμετώπισης του κορωνοϊού στη χώρα μας ξεκαθάρισε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ότι δεν υπάρχει περίπτωση γενικευμένου lockdown. Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, ο δείκτης R ξεπέρασε το 1 στα μέσα Ιουλίου, ωστόσο τώρα είναι στο 1 ή λίγο χαμηλότερα από το 1 γιατί έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Η πιο ασφαλής εκτίμηση, όπως είπε ο κ. Σύψας, είναι πιθανότατα το 0,90.

Η στρατηγική της κυβέρνησης

Η στρατηγική, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής, είναι στοχευμένα μετρά σε περιοχές, δραστηριότητες και δίκτυα που διασπείρουν τον ίο. Αναφερόμενος στην εκτίμηση κυβερνητικού επιτελείου ότι θα έχουμε κορύφωση κρουσμάτων έως τα τέλη Αυγούστου  και μετά αν εφαρμοστούν τα μέτρα η ελπίδα είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση τον Σεπτέμβριο, ο κ. Σύψας συμφώνησε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα γιατί υπήρχε ο Δεκαπενταύγουστος, συνωστισμοί, εστίες σε τουριστικές περιοχές, και ο κόσμος επιστρέφει στις εστίες του.

«Περιμένουμε με μεγάλη ανησυχία να δούμε τι θα γίνει μέχρι τέλη Αυγούστου, αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση το Σεπτέμβριο γιατί θα εφαρμόζουμε τα μέτρα και θα κλείσουν οι τουριστικές περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εκτίμηση Σύψα για το άνοιγμα των σχολείων

«Οι τάξεις θα λειτουργήσουν σαν κλειστή κάψουλα με ξεχωριστά διαλείμματα» διευκρίνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας για το άνοιγμα των σχολείων.

«Ένα κλειστό σύστημα ελέγχεται πολύ εύκολα» διαβεβαίωσε ο κ. Σύψας.

«Δεν θα κερδίσουμε πολλά μεταφέροντας μια εβδομάδα αργότερα την έναρξη των σχολείων. Να γυρίσουν οι οικογένειες 1η Σεπτεμβρίου στα σπίτια τους, να παραμείνουν μια εβδομάδα σπίτια τους και να παρακολουθούν τα παιδιά οι γονείς αν έχουν συμπτώματα, και μετά είναι ασφαλές να πάνε σχολεία ανεξάρτητα από ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση» σημείωσε ο καθηγητής.

«Είναι σοβαρές επιπτώσεις για ένα παιδί ψυχικά και σωματικά, αν δεν πάει σχολείο, είναι προτιμότερο να πάει ακόμη και με σοβαρή επιδημιολογική κατάσταση», προσέθεσε.

«Ανάσα» τα 170 χθεσινά κρούσματα

Μικρή «ανάσα» ανακούφισης θα χαρακτήριζε κανείς τα 170 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθώς είχαν προηγηθεί τα 284 της Κυριακής αλλά και τα υψηλά νούμερα όλες της περασμένης εβδομάδας.

Ειδικότερα, από τα 170 νέα κρούσματα, τα 134 ήταν εγχώρια και τα 36 εισαγόμενα. Οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα ήταν: με 51 η περιφέρεια Αττικής, με 18 η περιφέρεια Θεσσαλονίκης και με 15 περιφέρεια Κοζάνης. Ευτυχώς, σήμερα δεν έχει αναφερθεί κανένας νέος θάνατος. Έτσι ο αριθμός των θανόντων παραμένει στους 242.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή, είχε σημειωθεί αρνητικό ρεκόρ καλοκαιριού με 284 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο: 265 εγχώρια και 19 εισαγόμενα. Σταθερά η Αττική ήταν και χθες πρώτη σε αριθμό κρουσμάτων με 141, ενώ η περιφέρεια Κυκλάδων δεύτερη με 20. Ακολουθούσαν η Θεσσαλονίκη με 11, η Λέσβος με 12, η Λάρισα με 8 και ο Έβρος με 7.

Πού οφείλεται ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων

Με τον γρίφο των αριθμών παλεύουν καθημερινά οι ειδικοί αναλύοντας προσεκτικά τα δεδομένα ώστε να μπορέσουν να προβλέψουν την πορεία της επιδημίας το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο Σεπτέμβριος θεωρείται κρίσιμος μήνας τόσο για το άνοιγμα των σχολείων -μέτρα για το άνοιγμα της εκπαίδευσης ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως-, όσο και για τη γενικότερη επιστροφή στην καθημερινότητα.

Ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων χθες αποδίδεται στη μικρότερη προσέλευση των πολιτών για διαγνωστικό μοριακό έλεγχο το Σαββατοκύριακο.

Το ίδιο εξάλλου είχε συμβεί και την περασμένη εβδομάδα, όταν μετά το Σαββατοκύριακο του Δεκαπενταύγουστου τη Δευτέρα 17/8 είχαν ανακοινωθεί μόλις 150 κρούσματα (125 εγχώρια, 25 εισαγόμενα) εκ των οποίων τα 46 στην Αττική και τα 30 στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ