Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Συναγερμός για 5μελή οικογένεια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Επιβεβαιώθηκε κρούσμα σε 14χρονο κοριτσάκι – Γίνονται τεστ στην υπόλοιπη οικογένεια

Συναγερμός σήμανε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τον ΕΟΔΥ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μία πενταμελής οικογένεια προσβλήθηκε από κορωνοϊό και έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά σε νοσοκομείο δίχως διασπορά του ιού.

Μητέρα, πατέρας και η 14χρονη κόρη βρίσκονται ήδη στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, έχει επιβεβαιωθεί ότι το 14χρονο κορίτσι νοσεί από κορωνοϊό και περιμένουν τα αποτελέσματα των δύο γονέων. Στο σπίτι παρέμειναν αρχικά δύο ανήλικα παιδιά. Τα δύο παιδιά μεταφέρθηκαν με ειδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ώστε να μπορέσει να αποφευχθεί η διασπορά του ιού και να διαπιστωθεί αν κι εκείνα νοσούν.

Σύμφωνα με το MEGA πρόκειται για οικογένεια αλλοδαπών, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η πορεία που ακολούθησαν προς τη Θεσσαλονίκη, κάτι που θα διαπιστωθεί για να γίνει η ιχνηλάτηση των επαφών.

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό

Την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας στις συστάσεις για συστηματική χρήση μάσκας και για τον σταθερά αυξανόμενο αριθμό των τεστ που διενεργούνται ανά ημέρα για τον κορονοϊό εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι στο διάστημα της χθεσινής ημέρας πραγματοποιήθηκαν 17.000 διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό του ιού σε ολόκληρη την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι θεωρεί πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι τα κρούσματα που εντοπίζονται αποτελούν σταθερά ένα πολύ μικρό μέρος των εξεταζόμενων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού συνεχάρη τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τη χθεσινή «εξαιρετική ενημέρωση» των πολιτών, σημείωσε για τη χρήση μάσκας «ότι η κοινωνία είναι σύμμαχος» και σε αυτή την προσπάθεια. «Είναι μικρή η θυσία την οποία ζητάμε από όλους προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα», τόνισε.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα τα δεδομένα για την εξέλιξη της νόσου. Επισημάνθηκε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων ιδίως στα γηροκομεία, ενώ διαπιστώθηκε με βάση τα στοιχεία από συγκεκριμένα νησιά και περιοχές ότι η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί κατά τόπους συμβάλλουν στην επιδημιολογική αποφόρτιση. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι αυτή τη στιγμή έχει καλυφθεί το 20% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

«Καλημέρα σας, καλημέρα Σωτήρη, εξαιρετική η ενημέρωση χθες. Θέλω καταρχάς να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι χθες φτάσαμε στον αριθμό των 17.000 τεστ τα οποία έγιναν στην επικράτεια.

Εξακολουθούμε να έχουμε ένα πολύ χαμηλό positivity rate, δηλαδή θετικά κρούσματα ανά αριθμό τεστ, κάτι το οποίο εκλαμβάνω ως μία θετική εξέλιξη. Και, στη συνέχεια όσων είπε και ο Σωτήρης χθες, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία φαίνεται να αντιλαμβάνεται πια την ανάγκη να φοράμε τη μάσκα εκεί που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί ότι αυτό είναι απαραίτητο. Με κατανόηση πάντα στις ειδικές πληθυσμιακές κατηγορίες, τα μικρά παιδιά, τα οποία πρέπει να εκπαιδευτούν με αγάπη και με φροντίδα για το πώς θα την φορέσουν.

Νομίζω όμως ότι είναι μία μάχη αυτή η οποία κερδίζεται, είναι το ένα μέτρο το οποίο μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι, το οποίο γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικό, το οποίο θα μας επιτρέψει -πιστεύω- να περιορίσουμε την εξάπλωση της δεύτερης φάσης της πανδημίας και φυσικά να αποτρέψουμε πιο δραστικά μέτρα τα οποία ενδεχομένως να έχουν και ένα οικονομικό κόστος.

Οπότε θέλω να επιμείνουμε σε αυτό το θετικό μήνυμα. Φαίνεται ότι η κοινωνία είναι σύμμαχος και σε αυτή την προσπάθεια, είναι μικρή η θυσία την οποία ζητάμε από όλους προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα και θέλω να πιστεύω ότι στην κοινή γνώμη είναι μία μάχη η οποία φαίνεται να κερδίζεται».

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.

3.386 ενεργά κρούσματα στη χώρα

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.386 ενεργά κρούσματα στη χώρα, με βάση τα στοιχεία από τους ελέγχους ενώ οι θάνατοι ανέρχονται στους 262.

Αναλυτικά, από τις 25 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η επιδημία έως τις 30 Αυγούστου, δηλαδή την περασμένη Κυριακή, το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 10.134, τα 3.386 είναι ενεργά, ενώ 5.153 άνθρωποι ανέρρωσαν στο σπίτι και 1.333 πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από την ΓΓΠΠ.

  • Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους το τελευταίο δίμηνο και συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου έως την 30 Αυγούστου, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 199.034 έλεγχοι, καταγράφηκαν 8.862 παραβάσεις (δηλαδή ποσοστό 4,52%), ενώ κόπηκαν 9.651 πρόστιμα συνολικού ύψους 3.856.840 ευρώ και επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 3.330 ημερών για υπεράριθμους πελάτες και 228 ημερών για μη τήρηση ωραρίου, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Ειδικά στις πύλες εισόδου, από την 1-7-2020 έως την 30-8-2020 η εικόνα από τους στοχευμένους ελέγχους σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, σε σύνολο 3.239.194 εισερχομένων επισκεπτών πραγματοποιήθηκαν 406.857 έλεγχοι και επιβεβαιώθηκαν 853 κρούσματα.

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι ήταν στοχευμένοι με την έννοια ότι γίνονταν τεστ σε άτομα που είχαν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς, με βάση τα διεθνή στοιχεία για την πορεία της νόσου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ