Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Αλλαγές στο Lockdown – Απαγόρευση κυκλοφορίας ανά περιοχή

Τι προβλέπει το μοντέλο Μαδρίτης για το επικείμενο lockdown στην Αττική

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα της χώρας μας, με την Αττική να βρίσκεται μια ανάσα από το κόκκινο και το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown να πλησιάζει απειλητικά κάθε μέρα που περνάει.

Τα βλέμματα χθες τράβηξε το αρνητικό ρεκόρ των 453 κρουσμάτων, ωστόσο αυτό δεν προβλημάτισε τόσο τους επιστήμονες αφού τα 184 αφορούσαν το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ της Λέσβου. Αυτό που προκάλεσε πονοκέφαλο στους επιστήμονες ήταν τα 174 κρούσματα στην Αττική, η οποία εδώ και πολύ καιρό «φλέγεται». Τα δραματικά στοιχεία από τους διασωληνωμένους κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Αυτοί είναι και οι λόγοι, για τους οποίους οι επιστήμονες πλέον μιλούν ανοιχτά για την επιβολή lockdown στην Αττική. Και αν στο άκουσμά της η λέξη lockdown «τρομάζει», αφού όλοι έχουμε πρόσφατες τις μνήμες του εγκλεισμού από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, αυτή τη φορά όμως φαίνεται πως εξετάζεται μια πιο… light εκδοχή του.

Το «μοντέλο της Μαδρίτης»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι ειδικοί ήδη επεξεργάζονται την εφαρμογή του «μοντέλου της Μαδρίτης» και στη χώρα μας. Με δεδομένο πως οι επιδημιολόγοι γνωρίζουν σε ποιες περιοχές της Αττικής εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί και στην Αττική το «μοντέλο Μαδρίτης». Τι προβλέπει αυτό; Πως θα γίνονται τοπικά lockdown σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, με περιορισμό στην κυκλοφορία των κατοίκων στις περιοχές αυτές, ώστε να σταματήσει η μετάδοση του ιού.

Συγκεκριμένα στη Μαδρίτη, σχεδόν 1 εκατομμύριο κάτοικοι (από τους συνολικά 6,6 εκατομμύρια) τέθηκαν σε μια ιδιότυπη καραντίνα, καθώς δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της συνοικίας τους παρά μόνο για εργασιακούς, εκπαιδευτικούς, ιατρικούς και νομικούς λόγους.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με «Τα Νέα», στις «κόκκινες ζώνες» τα εστιατόρια και τα μπαρ λειτουργούν έως τις 10 το βράδυ – με εξαίρεση τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που κάνουν ντελίβερι -, η πληρότητα στις εκκλησίες έχει περιοριστεί στο 1/3, ενώ στις κηδείες έχει οριστεί πλαφόν 15 ανθρώπων όταν τελούνται σε εξωτερικό χώρο και 10 όταν τελούνται σε εσωτερικό χώρο.

Ανάμεσα δε στα μέτρα που έχουν επιβληθεί και διαπερνούν όλα τα πεδία δραστηριότητας του πληθυσμού (σχολές, αθλητισμός κ.ο.κ.) είναι και αυτό του «κλειδώματος» των πάρκων, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους.

Οι «κόκκινες» περιοχές

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν εστιασμένα μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες – π.χ. ηλικιωμένοι και μετανάστες – αλλά και να επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο δεδομένου ότι το επιδημιολογικό φορτίο δεν απλώνεται ομοιόμορφα στο σύνολο του Λεκανοπεδίου αλλά εντοπίζεται πιο υψηλό σε συγκεκριμένες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας.

Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση στην Αττική είναι πολύ δύσκολη. Οι αρχές βάζουν κάθε μέρα στο μικροσκόπιο τους αριθμούς περιοχή, περιοχή και σίγουρα προβληματίζει αυτή τη στιγμή το επιδημιολογικό φορτίο σε Κυψέλη, τα Πατήσια και Σεπόλια.

Στις «κόκκινες» περιοχές συμπεριλαμβάνονται: Η Κυψέλη, τα Πατήσια, τα Σεπόλια, τα Πετράλωνα, το Περιστέρι, η Πλατεία Αττικής, το Φάληρο και η Καλλιθέα.

Συνεπώς, είναι πάρα πολύ πιθανό μια μερίδα του πληθυσμού της Αττικής να επιστρέψει στην εποχή των SMS αλλά και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας αργά τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες, σε μια ύστατη προσπάθεια να περιοριστεί η αλυσίδα της μετάδοσης, πριν από ένα κανονικό lockdown.

Σύψας: Πώς θα γίνει το lockdown

Για την πιθανότητα ενός νέου lockdown στην Αττική και το πώς θα γίνει μίλησε στον ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας. Όπως τόνισε είμαστε ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας. «Η πραγματική διάσταση είναι ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση». Ωστόσο, επεσήμανε ότι «δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται σωστή ενημέρωση».

Για τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου ο λοιμωξιολόγος είπε ότι δεν ανησυχεί γιατί από τα 453 τα 184 είναι γνωστή συρροή από μετανάστες. «Πρέπει να δράσουμε προκαταβολικά και προληπτικά», είπε και συμπλήρωσε ότι θα κάνουν  ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού ακόμα και lockdown.

Στη συνέχεια εξήγησε πως ακριβώς σχεδιάζουν το lockdown. «Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για 2 βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες.» Επίσης, θα κλείσουν και τα σχολεία. Τόνισε, δε, ότι μπορεί να γείρουμε προς την πλευρά του κόκκινου ανά πάσα στιγμή.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο κ. Σύψας, είναι στο κέντρο της Αθήνας επειδή η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει μεγάλη συρροή μεταναστών. «Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ελπίζουμε το 10 ήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δούμε την επίδραση των μέτρων.

Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα», είπε. Επίσης, μαζί με την απαγόρευση κυκλοφορίας επιστρέφουν και τα SMS στο 13033. «Αλίμονο αν με την κατάσταση αυτή μπούμε Οκτώβρη-Νοέμβρη». Τέλος , είπε ότι μέχρι στιγμής ο δείκτης (R) μεταδοτικότητας στην Αττική είναι πάνω από 1, ενώ όπως εκτιμά το καλοκαίρι του 2021 το φαινόμενο θα αρχίσει να ξεθυμαίνει και θα εξαφανιστεί.

Για το εμβόλιο της Astra Zeneca είπε ότι στην τρίτη παρενέργεια που θα εμφανιστεί το εμβόλιο αποσύρεται.

Πηγές: skai.gr, in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Βέλγοι φοιτητές θα σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης
Το project είναι σχεδιασμένο για φοιτητές του 2ου έτους στη Διοίκηση Τουρισμού και Αναψυχής και στοχεύει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της...
Θεσσαλονίκη: Βέλγοι φοιτητές θα σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης