Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Οι 3 περιοχές που είναι σε συναγερμό – Η «γειτονική» με Θεσσαλονίκη

Τι αποκάλυψε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορvωνοϊό, ο Υφυπουργος Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ονόμασε τις 3 περιοχές της Ελλάδας σε κατάσταση συναγερμού λόγω κορωνοϊού, προκαλώντας αυξημένη ανησυχία και στη Θεσσαλονίκη που σήμερα εμφάνισε 36 νέα κρούσματα, τα πέντε εκ των οποίων σε άτομα που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα εντός Ελλάδας. 

Ο κ. Χαρδαλιάς παραδέχτηκε ότι εκτός από την Αττική υπάρχουν περιοχές που τους απασχολούν και τους ανησυχούν λόγω του επιδημιολογικού τους φορτίου. «Ειδικά τα τελευταία 24ωρα υπάρχουν 3 περιοχές που μας έχουν δώσει alert και προκύπτουν και από τα στοιχεία. Από την Παρασκευή που παρουσιάσαμε τον χάρτη έχουμε 49 επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες 3 ημέρες στην Κοζάνη. Από τα 49 έχουν προκύψει γύρω στις 101 επιβεβαιωμένες επαφές που έχουν τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό».

Όσον αφορά την Κοζάνη έχουν 181 ενεργά κρούσματα από τα οποία τα 8 νοσηλεύονται. Εξίσου σημαντικό ζήτημα αποτελούν τα Γιάννενα σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, στα οποία έχουν εντοπιστεί 66 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την Παρασκευή βράδυ μέχρι και χτες το βράδυ. Από τα 49 έχουν προκύψει γύρω στις 147 επιβεβαιωμένες επαφές που έχουν τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Όσον αφορά τα Γιάννενα έχουν σχεδόν 200 επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα από τα οποία τα 24 νοσηλεύονται. Τέλος η Πέλλα απασχολεί τη Πολιτική Προστασία, καθώς έχει 212 ενεργά κρούσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν σε συγκεκριμένο cluster. Γι΄αυτό απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους αυτών των περιοχών να εφαρμόσουν τα μέτρα για να περιοριστεί ο ιός.

Πρόκειται, μάλιστα, για περιοχές που "συνορεύουν" μεταξύ τους, κάτι που τις κάνει "συγκοινωνούντα δοχεία", καθώς Γιάννενα "συνορεύουν" με Κοζάνη και Κοζάνη με Πέλλα, η οποία είναι δίπλα στη Θεσσαλονίκη, κάτι που σημαίνει πως η πόλη θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση ώστε να αποφύγει τα χειρότερα. Και οι τρεις περιοχές, καθώς και η Καστοριά βρίσκονται στο "Επίπεδο 3". 

Αίσθηση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός πως ο Ν. Χαρδαλιάς έκανε ειδική μνεία στις τρεις αυτές περιοχές, ενώ ήδη βρίσκονται στο "Επίπεδο 3", προκαλώντας ανησυχίες πως θα έχουμε την πρώτη περιοχή που θα μπει σε "Επίπεδο 4", που προβλέπει μέτρα μίνι lockdown. 

Μαγιορκίνης: Οι διαφορές μικρών πόλεων με μεγαλύτερες 

Τάσεις σταθεροποίησης του ποσοστού των κρουσμάτων δείχνει η Αττική από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας , ωστόσο όπως είπε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, θα πρέπει να είμαστε προς το παρόν επιφυλακτικοί διότι η επιδημία σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να εξαπλώνεται με ώσεις.

Συνέστησε υπομονή, επιμονή και προσήλωση στα μέτρα -χρήση μάσκας, αποστάσεις και αποφυγή συγχρωτισμού- προκειμένου να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού, λέγοντας ότι με βάση επιδημιολογικές μελέτες, τα μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά σε μικρές κοινότητες, παρά σε μεγάλες.

«Το μέγεθος της πόλης παίζει σημαντικό ρόλο στην δυναμική της επιδημίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης στα προληπτικά μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται». Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών η εφαρμογή των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δραστική και η αποτελεσματικότητα των μέτρων είναι ταχύτερη σε σύγκριση με μια πόλη με παρόμοιο ποσοστό λοιμώξεων. « Συνεπώς όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί, όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα της επιδημίας τόσο πιο δύσκολα θα επιβραδυνθεί ακόμα και αν το ποσοστό της μόλυνσης είναι παρόμοιο ανάμεσα σε πληθυσμούς».

Στην Ελλάδα εξακολουθούμε να βλέπουμε ένα αριθμό διαγνώσεων που κινείται μεταξύ 300 και 400 κρουσμάτων τις περισσότερες μέρες, ενώ ο αριθμός των πολιτών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής παραμένει από την προηγούμενη εβδομάδα, υψηλότερος από τους 90. Ο αριθμός των ασθενών που καταλήγει σε καθημερινή βάση υπερβαίνει τους 5 σε αρκετές περιπτώσεις. Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι «είμαστε πολύ μακριά από εκθετική αύξηση».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι 3% είναι η θετικότητα όσων προσέρχονται στα Νοσοκομεία για να κάνουν το τεστ. Είπε επίσης ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που διενεργεί ο ΕΟΔΥ δεν γίνονται τυχαία, εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό και γίνονται στοχευόμενα ως προς την επιλογή της περιοχής με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα..

Ξεπερνούν τις 350.000 τα κρούσματα ανά ημέρα

Νέα ρεκόρ παγκοσμίως παρουσιάζουν τα κρούσματα Covid-19 ξεπερνώντας τις 350.000 ανά ημέρα. Οι χώρες της Ευρώπης είδαν δραματικές αυξήσεις στους αριθμούς των διαγνώσεων με εκθετική αύξηση , είπε ο καθηγητής.

Εξήγησε ότι την εικόνα επιταχυνόμενης αύξησης παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης όπως η Ιταλία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία, η Τσεχία η Πορτογαλία, η Ελβετία και η Αυστρία. Αύξηση παρατηρείται και στην Γερμανία που μέχρι τώρα είχε ένα πολύ καλό επιδημιολογικό προφίλ. Στην Ισπανία και την Δανία φαίνεται να εξακολουθεί η δυναμική ύφεση της επιδημίας στο πλαίσιο του δευτέρου κύματος. Σχετικά με το Ισραήλ που ήταν η πρώτη χώρα που μπήκε σε δεύτερο lockdown στα μέσα Σεπτεμβρίου, φαίνεται να υπάρχει σημαντικότατη ύφεση των νέων διαγνώσεων η θετικότητα από το 15% έπεσε κάτω από 8% και έτσι θα προχωρήσουν στην άρση του lockdown για το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ