Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Χαρδαλιάς για «Επίπεδο 4»: Απαγόρευση μετακίνησης από/προς – Πότε επιτρέπεται

Εξειδίκευση των μέτρων για Κοζάνη από το Νίκο Χαρδαλιά

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα έκρουσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς αφού σημείωσε πως η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με νέα έξαρση, τόνισε πως Ελλάδα είναι σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση αλλά με μεγάλη πίεση.

Μάλιστα, χτες, Πέμπτη είχαμε πάνω από 400.000 κρούσματα, αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε όλον τον κόσμο.

Ο υφυπουργός έκανε αναφορά στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ειδικότερα στη Γαλλία που λαμβάνει δραστικά μέτρα με απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.

Τόνισε μάλιστα πως δεν πρέπει να επαναπαυθούμε και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν προς το χειρότερο φέρνοντας ως παράδειγμα την Κοζάνη η οποία έχει ενταχθεί στο επίπεδο 4 στο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας.

Απηύθυνε έτσι ισχυρή σύσταση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Υπενθύμισε πως αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

 • Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
 • Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
 • Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
 • Κινηματογραφικές προβολές
 • Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων - Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
 • Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
 • Μουσικές σκηνές
 • Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
 • Παιδότοποι
 • Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
 • Γυμναστήρια
 • Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
 • Λιανεμπόριο
 • Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
 • Συνέδρια / Εκθέσεις
 • Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Ως προς τη λειτουργία των σχολείων στην περιοχή και τις ενστάσεις που έχουν εκφραστεί για το γεγονός ότι παραμένουν ανοιχτά και δεν ενεργοποιείται η τηλεκπαίδευση, διευκρίνισε πως δεν υπάρχει συρροή κρουσμάτων μέχρι σήμερα στα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας, καθώς μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί μόλις 20 κρούσματα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στη σημερινή ενημέρωση, όσοι εργάζονται σε άλλη ΠΕ από αυτή της Κοζάνης ή όσοι μένουν σε άλλη ΠΕ και εργάζονται στην Κοζάνη, επιτρέπεται η μετακίνησή τους για το ωράριο εργασίας τους μόνο με βεβαίωση του εργοδότη τους και από την ΕΡΓΑΝΗ. Για τους δημοσίους υπαλλήλους που απασχολούνται σε υπηρεσίες που παραμένουν ανοιχτές, απαιτείται βεβαίωση από την υπηρεσία που απασχολούνται. 

Απαγορεύεται παράλληλα η μετακίνηση επαγγελματιών, παραγωγών λαϊκών αγορών, αλλά και οι μετακινήσεις γενικότερα από και προς την Κοζάνη. Ωστόσο, οι επισκέπτες μπορούν να φύγουν από την Περιφερειακή Ενότητα, εφόσον διαθέτουν την αντίστοιχη βεβαίωση. 

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, αναστέλλονται τα μαθήματα και οι εξετάσεις οδήγησης, ενώ ανοιχτά παραμένουν τα φαρμακεία, τα πρατήρια καυσίμων και εμπορίας ξυλείας, τα οπτικά, τα καταστήματα κατασκευής κινητών, τα e-shop, καθώς και τα καθαριστήρια και τα pet shops. 

Όπως ανακοίνωσε ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς, μαζί με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, μεταβαίνουν αύριο σε Κοζάνη και Ιωάννινα, για συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, προς αναστροφή της επιβαρυμένης εκεί κατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι νέα ΝΟΤΑΜ που αφορά περιορισμούς επιβατικών πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Κοζάνης «Φίλιππος» εξέδωσε σήμερα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Η αεροπορική οδηγία εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού και ισχύει από σήμερα, Παρασκευή, έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2020.

Ειδικότερα, η αεροπορική οδηγία προβλέπει ότι επιτρέπονται μόνο οι αναχωρήσεις για πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους με το πλήρωμά του (ferry flights).

Από τους περιορισμούς πτήσεων στο αεροδρόμιο Κοζάνης ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις:

 • Πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit)
 • Πληρώματα και επιβάτες των εξής πτήσεων: οι κρατικές (state flights), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights) και οι στρατιωτικές πτήσεις (Military flights).

Καταλήγοντας ο κ. Χαρδαλιάς, αφού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα Γιάννενα όπου η κατάσταση είναι επίσης ιδιαίτερα κρίσιμη, ζήτησε την αυστηρή τήρηση των μέτρων σε όλη τη χώρα με χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ