Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Η Ευρώπη στο έλεος του ιού – Σκληρές απαγορεύσεις σε 4 χώρες

Τα μέτρα που λαμβάνουν ευρωπαϊκές χώρες κατά του κορωνοϊού

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι και τις 5 τα ξημερώματα, αλλά και κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων για ένα μήνα αποφάσισε η συμβουλετική επιτροπή του Βελγίου για τον κορωνοϊό σε μια προσπάθεια να ελέγξει την πανδημία, η οποία μετρά κατά μέσο όρο σχεδόν 6.000 κρούσματα ημερησίως σύμφωνα με το ινστιτούτο Σιενσάνο.

Ειδικότερα, συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα η Συμβουλευτική Επιτροπή για τον κορωνοιό για να εξετάσει την πορεία της πανδημίας στην χώρα.

Ύστερα από μια δραματική συνεδρίαση η οποία χαρακτηρίστηκε, σύμφωνα με τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, από εντάσεις, διαφωνίες και διακοπές, η Επιτροπή αποφάσισε την λήψη νέων μέτρων, το σημαντικότερο των οποίων είναι το κλείσιμο των εστιατορίων και των καφετεριών για ένα μήνα.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης τόνισε ότι παρά τα μέτρα που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, η εξάπλωση του ιού επιταχύνεται με τους αριθμούς να διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα. "Σήμερα, σχεδόν 2.000 άτομα νοσηλεύονται. Χθες 35 άνθρωποι πέθαναν από τον κορωνοιό. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και είναι υψηλότερα από αυτά του Μαρτίου και του Απριλίου. Και οι επόμενες ημέρες δεν θα είναι θετικές ημέρες, οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται" επεσήμανε ο Ντε Κρο ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα που θα λάβει η βελγική κυβέρνηση και τα οποία θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται την Δευτέρα:

  • Περιορίζονται στο 1 άτομο με το οποίο κάποιος μπορεί να έχει στενή επαφή.
  • Οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις στο σπίτι περιορίζονται σε 4 άτομα (πάντα τα ίδια άτομα) για δύο εβδομάδες
  • Οι συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους περιορίζονται σε έως 4 άτομα
  • Οι χριστουγεννιάτικες αγορές ακυρώνονται
  • Οι υπόλοιπες υπαίθριες αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν
  • Η τηλεργασία γίνεται ο κανόνας
  • Οι καφετέριες και τα εστιατόρια θα κλείσουν για ένα μήνα
  • Η πώληση αλκοόλ απαγορεύεται από τις 8 μ.μ. για ένα μήνα
  • Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ.

"Συνειδητοποιούμε ότι αυτά τα μέτρα είναι πολύ σκληρά" παραδέχτηκε ο Βέλγος Πρωθυπουργός. "Αλλά είναι απαραίτητα. Αυτός ο ιός πλήττει όλους πολύ σκληρά. Θα αντιμετωπίσουμε μερικές πολύ δύσκολες εβδομάδες. Αλλά τώρα είναι η ώρα να δράσουμε για να αποφύγουμε το χειρότερο."

Προς απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ και η Ιταλία

Μετά τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε αυστηροποίηση των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας ενδέχεται να προχωρήσει και η Ιταλία, μετά την αύξηση που παρουσιάζουν και σήμερα τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 10.010 νέα περιστατικά, και 55 θάνατοι, ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 150.000 διαγνωστικά τεστ.

Χθες τα κρούσματα ήταν 8.804 και 83 ασθενείς έχασαν την ζωή τους.

Συνολικά, 638 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (52 περισσότεροι από χθες) και 6.178 βρίσκονται στους θαλάμους των ιταλικών νοσοκομείων, ενώ σε κατ΄οίκον περιορισμό έχουν τεθεί 100.496 ασθενείς.

Σήμερα τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Λομβαρδία (2.419), την Καμπανία με πρωτεύουσα την Νάπολη (1.261) και την περιφέρεια Πεδεμόντιο, με μεγαλύτερη πόλη το Τορίνο (821).

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι πιθανό να αποφασιστούν από την κυβέρνηση της Ρώμης νέα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Θεωρείται αναγκαίος, επίσης, ένας στενότερος συντονισμός ανάμεσα στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε και στις διάφορες περιφέρειες της χώρας.

Πληροφορίες που διαρρέουν αναφέρουν ότι ένα από τα περιοριστικά μέτρα που εξετάζεται τις ώρες αυτές είναι και η απαγόρευση κυκλοφορίας και της λειτουργίας των καταστημάτων μετά τις 10 το βράδυ.

Τέλος, σύμβουλοι του Ιταλού υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, υπογραμμίζουν ότι πρέπει να ενισχυθούν άμεσα οι συνθήκες ασφαλείας για τους πολίτες που χρησιμοποιούν, καθημερινά, τα μέσα μαζικής μεταφοράς της χώρας.

Κορωνοϊός: 136 νέοι θάνατοι στη Βρετανία - Προειδοποίηση Τζόνσον για το Μάντσεστερ

Να εμπλακούν σε έναν «εποικοδομητικό» διάλογο με την κεντρική κυβέρνηση για την επιβολή αυξημένων περιορισμών κατά του κορωνοϊού κάλεσε τις δημοτικές αρχές του ευρύτερου Μάντσεστερ ο Μπόρις Τζόνσον.

Σε συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας από την Ντάουνινγκ Στριτ ο Βρετανός Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το Μάντσεστερ δεν έχει μετακινηθεί ακόμα από τη δεύτερη στην τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα μέτρων λόγω των αντιδράσεων των τοπικών αρχόντων.

Ο κ. Τζόνσον προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι «σοβαρή» και επιδεινώνεται καθημερινά.

Όπως εξήγησε, τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες εννέα ημέρες και η διασπορά αυξάνεται σε όλες τις ηλικίες. «Σε δύο εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότεροι ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας από όσοι στην κορύφωση του πρώτου κύματος», προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι ήδη είναι κατειλημμένο το 40% των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της περιοχής.

Ο κ. Τζόνσον προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί «να επέμβει» αν δεν προκύψει συμφωνία με τις τοπικές αρχές του Μάντσεστερ, αν και τα περιοριστικά μέτρα που θέλει να επιβάλει στην περιοχή η κεντρική κυβέρνηση θα είναι «πιο αποτελεσματικά με υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς».

Ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν αρχίσει οι προεργασίες για διενέργεια περισσότερων γρήγορων διαγνωστικών τεστ για το προσωπικό του δημοσίου συστήματος υγείας και των οίκων ευγηρίας, για φοιτητές και κατοίκους περιοχών με έξαρση κρουσμάτων που βρίσκονται στην τρίτη βαθμίδα των πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς προειδοποίησε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι σταδιακά ο ιός εξαπλώνεται τόσο γεωγραφικά όσο και από τις μικρότερες προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδίως στη βόρεια Αγγλία.

Σημείωσε μάλιστα ότι την τελευταία εβδομάδα υπάρχει σημαντική αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία και σε μονάδες εντατικής θεραπείας ασθενών της Covid από 45 ετών και πάνω και πάλι με την εικόνα να είναι πιο ανησυχητική στη βόρεια Αγγλία.

Στο ερώτημα γιατί δεν προβαίνει στην επιβολή ενός γενικευμένου lockdown συγκεκριμένης διάρκειας που θα λειτουργούσε ως «διακόπτης» μετάδοσης του ιού, όπως έχουν ζητήσει οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης και μερίδα επιστημόνων, ο Βρετανός Πρωθυπουργός απάντησε ότι δε βλέπει το λόγο να επιβάλει περιορισμούς σε περιοχές όπως η Κορνουάλη, όπου τα κρούσματα παραμένουν λίγα. «Αν είναι δυνατόν, θέλω να αποφύγω ένα εθνικό lockdown», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ερωτηθείς αν ένα lockdown-διακόπτης δύο ή τριών εβδομάδων θα ήταν καλύτερη επιλογή, ο σερ Πάτρικ είπε ότι με πλήρη συμμόρφωση τα επιβληθέντα μέτρα μπορούν να ρίξουν την τιμή R του ρυθμού μετάδοσης του ιού κάτω από τη μονάδα.

Αν και πρόσθεσε ότι όσο πιο ψηλά είναι η τιμή R τόσο πιο αυστηρά πρέπει να είναι τα περιοριστικά μέτρα, σημείωσε ότι οι πολιτικοί έχουν να λαμβάνουν υπόψη και τις παράπλευρες υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες της πλήρους απομόνωσης.

Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν ακόμα 15.650 κρούσματα του κορωνοϊού, μειωμένα κατά περισσότερο από 3.000 σε σύγκριση με χθες.

Οι θάνατοι φορέων αυξήθηκαν κατά 136 στο 24ωρο, απολογισμός παρόμοιος με τους 137 και 138 θανάτους του προηγούμενου διημέρου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Βέλγοι φοιτητές θα σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης
Το project είναι σχεδιασμένο για φοιτητές του 2ου έτους στη Διοίκηση Τουρισμού και Αναψυχής και στοχεύει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της...
Θεσσαλονίκη: Βέλγοι φοιτητές θα σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης