Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Κορωνοϊός: Πώς μεταδίδεται σε δωμάτιο, μπαρ, σχολείο με μέτρα και χωρίς (ΦΩΤΟ)

Αναπαράσταση της μετάδοσης του ιού σε γραφήματα

Τον τρόπο μετάδοσης του κορωνοϊού σε κλειστούς χώρους και συγκεκριμένα το σαλόνι ενός σπιτιού, ένα μπαρ και μια αίθουσα σχολείου ανάλογα με το αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας ή όχι, αποδίδουν τα γραφήματα της ισπανικής εφημερίδας El Pais που στηρίζονται μοντέλο που έχει αναπτύξει ο χημικός Χοσέ Λουίς Χιμένεθ στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Όπως τονίζεται οι ειδικοί έχουν καταλήξει σε τρεις τρόπους μετάδοσης του ιού:

  • ο πρώτος έχει να κάνει με τα σταγονίδια που εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια της ομιλίας ή του βήχα,
  • ο δεύτερος έχει να κάνει με τις μολυσμένες επιφάνειες - αν και δεν θεωρείται ως η πιθανότερη εκδοχή, και
  • ο τρίτος με αερολύματα, με την εισπνοή, δηλαδή, σωματιδίων απο έναν φορέα του κορωνοϊού.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος με τις φωνές

Στην αρχή της πανδημίας, θεωρήθηκε ότι τα μεγάλα σταγονίδια που αποβάλλουμε όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε ήταν το κύριο μέσο μετάδοσης. Αλλά τώρα γνωρίζουμε πως το να φωνάζεις ή να τραγουδάς σε εσωτερικούς χώρους, με ανεπαρκείς
αεριζόμενους χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μετάδοσης. Αυτό συμβαίνει επειδή η ομιλία με δυνατή φωνή απελευθερώνει 50 φορές περισσότερα σωματίδια από ιούς απ' ό,τι όταν δεν μιλάμε καθόλου. Αυτά τα αερολύματα, εάν δεν διαχέονται μέσω εξαερισμού, αυξάνονται όλο και περισσότερο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι αυτά τα σωματίδια -τα οποία απελευθερώνουμε επίσης στην ατμόσφαιρα όταν απλώς αναπνέουμε και τα οποία μπορούν να ξεφύγουν από ακατάλληλα κατασκευασμένες μάσκες- μπορούν να μολύνουν άτομα που περνούν περισσότερο από λίγα λεπτά σε ακτίνα 5 μέτρων από ένα μολυσμένο άτομο, ανάλογα με τη διάρκεια του χρόνου και τη φύση της αλληλεπίδρασης.

Στο ακόλουθο παράδειγμα περιγράφονται ποιες συνθήκες αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης σε αυτή την κατάσταση.

koronoios domatio 5

Την άνοιξη, οι υγειονομικές Αρχές απέτυχαν να επικεντρωθούν στη μετάδοση αερολυμάτων, αλλά πρόσφατες επιστημονικές μελέτες ανάγκασαν τον ΠΟΥ και το CDC να το αναγνωρίσουν. Ένα άρθρο στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Science διαπίστωσε ότι υπάρχουν «συντριπτικές ενδείξεις» πως η αερομεταφερόμενη μετάδοση είναι μια «σημαντική οδός μετάδοσης» για τον κορωνοϊό και το CDC σημειώνει τώρα πως «υπό ορισμένες συνθήκες, φαίνεται να έχουν μολύνει άλλους που ήταν σε απόσταση μεγαλύτερη των 6 μέτρων. Αυτές οι μεταδόσεις πραγματοποιήθηκαν σε κλειστούς χώρους που είχαν ανεπαρκή αερισμό. Μερικές φορές, το μολυσμένο άτομο αναπνέει έντονα, για παράδειγμα όταν τραγουδάει ή αθλείται».

omilia


Στο σαλόνι

Το σενάριο για το σαλόνι περιλαμβάνει έξι άτομα που βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με τον έναν εξ αυτών να είναι θετικός στον κορωνοϊό καθώς στην Ισπανία υπολογίζεται ότι το 31% των μολύνσενω έγιναν μέσω αυτού του τρόπου ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους.

Μετά από τέσσερις ώρες και εάν κανείς από τους πέντε υγιείς δεν φοράει μάσκα και εάν δεν υπάρχει εξαερισμός, θα ασθενήσουν και οι πέντε.

saloni-2

Αν στο ίδιο χρονικό διάστημα οι πέντε υγιείς φορούν μάσκα τότε οι τέσσερις αντιμετωπίζουν ακόμα τον κίνδυνο να νοσήσουν.

saloni-3

Αν, όμως, όλοι φορούν μάσκα, υπάρχει εξαερισμός και η κοινή παρουσία στο χώρο μειωθεί στο μισό, τότε μόνο ο ένας από τους πέντε υγιείς κινδυνεύει να νοσήσει.

saloni-4

Στο μπαρ

Το πείραμα στο μπαρ, στους χώρους, δηλαδή, που κατά τα δεδομένα της Ισπανίας μπορεί να προκαλέσουν έως και 27 μολύνσεις αν υπάρξει «έκρηξη», ξεκινά στις 7 το βράδυ.

Η χωρητικότητα του μπαρ είναι μειωμένη στο 50%, υπάρχουν 15 πελάτετς και τρεις εργαζόμενοι, τα παράθυρα είναι κλειστά και δεν υπάρχει εξαερισμός. Μετά από έξι ώρες χωρίς μέτρα ασφαλείας 14 από τους πελάτες θα μολυνθούν.

bar-2

Με συνεχή χρήση μάσκας ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στα 8. Αν υπάρχει, δε, ο συνδυασμός εξαερισμός, μάσκες και μικρότερη παραμονή στον κλειστό χώρο, ο αριθμός των πιθανών κρουσμάτων μειώνεται μόλις στο ένα άτομο!

bar-3bar-4

Στο σχολείο

Το σενάριο στο σχολείο ξεκινά με την υπόθεση ότι ο «ασθενής μηδέν» είναι ο εκπαιδευτικός. Όπως επισημαίνει η El Pais ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού ειναι μεγαλύτερος σε αυτό το σενάριο καθώς ο εκπαιδευτικός είναι υποχρεωμένος και να μιλάει περισσότερο και αρκετές φορές δυνατότερα προκειμένου να ακουστεί.

Αν περάσουν δύο ώρες σε μια αίθουσα με 24 μαθητές και έναν εκπαιδευτικό φορέα του ιού, και χωρίς μάσκες τότε υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν 12 παιδιά.

school-1

Αν όλοι φορούν μάσκα για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των μαθητών που κινδυνεύει να μολυνθεί κατεβαίνει στους πέντε.

school-2

Με αερισμό της αίθουσας και μείωση της παραμονήσε σε αυτή κατά μία ώρα, κίνδυνος μόλυνσης υπάρχει για μόλις έναν μαθητή.

school-3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ