Το ολικό lockdown σε όλη την Ελλάδα επιστρέφει ως ύστατο μέτρο στο τραπέζι των εισηγήσεων επιστημόνων προς τον πρωθυπουργό. Το ολικό lockdown θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά με το lockdown της άνοιξης, καθώς οι επιστήμονες επικεντρώνονται κυρίως στο κλείσιμο της εστίασης, στην απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού της κάθε περιοχής και της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών κατά τις νυχτερινής ώρας. Σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι τώρα θεωρείται πως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα μένουν ανοιχτά τα σχολεία, αλλά και το λιανεμπόριο εφόσον διαπιστωθεί πως τηρούνται τα μέτρα. Σίγουρη θεωρείται και η καθολική χρήση μάσκας παντού.
Πιο αναλυτικά, την ανησυχία του για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τονίζοντας παράλληλα ότι αν έχουμε 4 χιλιάδες κρούσματα δεν θα περιμένουμε 15 ημέρες για να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Παράλληλα, δήλωσε πως η πρόταση τους είναι να περιοριστεί όσο γίνεται η κυκλοφορία στους δρόμους και μια λύση είναι να κλείνει η εστίαση γύρω στις 22.00 το βράδυ.
Επίσης όπως ανέφερε η Επιτροπή έχει προτείνει να απαγορευτούν οι μετακινήσεις από τις πορτοκαλί περιοχές.
Τόνισε ότι αν δεν αποδώσουν τα μετρά που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, το επόμενο βήμα ίσως να είναι ένας είδος λοκνταουν με κλείσιμο επιχειρήσεων και εστιατορίων.
Επιπλέον, στην εκτίμηση ότι αν τα μέτρα δεν αποδώσουν σε δύο εβδομάδες «θα πέσει στο τραπέζι η έκταση και η μορφή» ενός ευρύτερου lockdown έκανε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.
Όπως είπε για την επιδημία του κορωνοϊού «για να είμαστε σίγουροι ότι δεν μεταδίδεται θα πρέπει να είμαστε μόνοι μας στο δωμάτιο».
Επανέλαβε, δε, ότι οι δύο σημαντικότεροι παράγοντες για τους επόμενους μήνες είναι:
- η σωστή χρήση της μάσκας με την κάλυψη της μύτης να είναι ιδιαίτερα σημαντική τον χειμώνα προκειμένου να την κρατάει ζεστή
- ο εξαερισμός των χωρών καθώς έχει μεγάλη σημασία να μειώνεται το ιικό φορτίο γιατί όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο αυτό τόσο πιο αυξημένη πιθανότητα σοβαρής μόλυνσης
Ερωτηθείς για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είπε ότι «το θέμα είναι η διαθεσιμότητά τους καθώς χρειάζονται και ειδικές συνθήκες μεταφοράς» εκτιμώντας ότι «στο επιδημικό κύμα που έχουμε μπροστά μας δύσκολα να το έχουμε διαθέσιμο».
Όσον αφορά, τέλος, την πρόβλεψη για 4.000 νεκρούς μέχρι τον Φεβρουάριο εξήγησε ότι «ίσχυε με τα προηγούμενα μέτρα και ήταν αρκετά λογική» καθώς, όπως είπε, «η αύξηση των κρουσμάτων μετά απο 1-2 εβδομαδες συνδέεται με αύξηση των θυμάτων.