Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι 4 μέρες που «γκρίζαραν» την πόλη – Ποια μέτρα γίνονται «μόνιμα»

Οι δραματικές τελευταίες ημέρες που οδήγησαν στο lockdown

Τ.Τ. 

Δραματικές ήταν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλονίκη καθώς μέσα σε μόλις τέσσερα 24ωρα η πόλη πέρασε από την ανακοίνωση του ήπιου lockdown (σ.σ. τότε «Επίπεδο 4») στη νέα «γκρι» ζώνη του καθολικού σκληρού lockdown.

Την περασμένη Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πως η Θεσσαλονίκη περνούσε στο «Επίπεδο 4» από την επόμενη ημέρα (Παρασκευή 30/10). Τα χαρακτηριστικά εκείνων των μέτρων ήταν πως στόχευαν σχεδόν εξ ολοκλήρου στην εστίαση με κλείσιμο των καφέ, μπαρ και εστιατορίων. Επί της ουσίας δεν διαταρασσόταν έντονα η εμπορική ζωή της πόλης, με ανοιχτό το λιανεμπόριο και την απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει μονάχα αργά τη νύχτα.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 31 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του άλλαζε το σύστημα των 4 επιπέδων συναγερμού σε δύο ζώνες, ωστόσο, τα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη θα ήταν ακόμη πιο ήπια, με ελεύθερες τις μετακινήσεις εκτός νομού.

Όλα αυτά πήγαν… περίπατο το μεσημέρι της Δευτέρας. Η ασφυκτική πίεση που δέχτηκε το σύστημα δημόσιας υγείας στη Θεσσαλονίκη οδήγησαν σε δύσκολες αποφάσεις και ένα lockdown που θυμίζει τις ημέρες Μαρτίου – Απριλίου. Λουκέτο παντού εκτός από τα σχολεία (σ.σ. πλην των λυκείων), χονδρεμπόριο, βιομηχανία και ξενοδοχεία.

Η πίεση στο σύστημα υγείας ήταν φανερή και στα κρούσματα που εντοπίζονταν τα τέσσερα κρίσιμα 24ωρα που οδήγησαν στο γκριζάρισμα της Θεσσαλονίκης.

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου: 275 νέα κρούσματα

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου: 540 νέα κρούσματα

Σάββατο 31 Οκτωβρίου: 839 νέα κρούσματα

Κυριακή 1 Νοεμβρίου: 449 νέα κρούσματα

Ποια μέτρα γίνονται «μόνιμα»

Το γκρι επίπεδο συναγερμού με καθολικό lockdown θα ισχύσει σίγουρα για 14 ημέρες και στη συνέχεια θα κριθεί κατά πόσο μπορεί η Θεσσαλονίκη να επανέλθει στο «κόκκινο» επίπεδο με ήπια χαρακτηριστικά lockdown, άνοιγμα λιανεμπορίου και μετακινήσεις χωρίς SMS και βεβαιώσεις. Μένει να αποδειχτεί κατά πόσο θα είναι αρκετές αυτές οι 14 ημέρες ώστε να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού και να αντιμετωπιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές στο TyposThes ακόμη και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν μέτρα που θα λάβουν «μόνιμο» χαρακτήρα για τον επόμενο καιρό. Τα «σίγουρα» αυτά μέτρα είναι 1) οι μάσκες παντού, 2) η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, 3) η υποχρεωτική τηλεργασία στο 50%, 4) η τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ της χώρας και 5) κλειστοί οι χώροι που θεωρούνται εστίες υπερμετάδοσης. Στο τελευταίο εντάσσεται και η εστίαση, καθώς και το «χαμηλότερο» κόκκινο επίπεδο προβλέπει κλειστά καφέ, μπαρ και εστιατόρια, κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει το ζήτημα με συγκεκριμένα μέτρα καθώς πρόκειται για επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζομένους ανά την Ελλάδα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βελόπουλος: Το πολιτικό σύστημα δεν τιμά την Ποντιακή γενοκτονία
«Η Ελληνική Λύση επιμένει ότι εχθρός του Ποντιακού ελληνισμού και του πατριωτισμού είναι ο Μητσοτακισμός. Τα ίδια κάνει σήμερα ο Μητσοτακισμός και με...
Βελόπουλος: Το πολιτικό σύστημα δεν τιμά την Ποντιακή γενοκτονία