Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα 7 βασικά συμπτώματα – Οι σοβαρές επιπλοκές

Δείτε αναλυτικά τα συμπτώματα που πρέπει να σας κινητοποιήσουν όσον αφορά τον κορωνοϊό

«Κλειδί» στη μελέτη του κορωνοϊού από τους επιστήμονες ήταν ο εντοπισμός των πιο βασικών συμπτωμάτων που προκαλεί, καθώς χρειάστηκε αρκετός χρόνος από την εμφάνιση του ιού για να καταλήξει η επιστημονική κοινότητα στο ποια είναι τελικά τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν οι ασθενείς.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Βιέννης έφτιαξαν μια μακρά λίστα με αυτά τα συμπτώματα, τα οποία και κατηγοριοποίησαν σε επτά ομάδες. Η μελέτη αυτή, μάλιστα βοηθά τους επιστήμονες στην εύρεση θεραπείας και τη δημιουργία εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Πρωταρχικός σκοπός της έρευνας είναι να μάθουμε πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε την «καλή» ανοσία μετά από μια λοίμωξη και πώς ακριβώς αυτή μπορεί να υπολογιστεί. Έτσι, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο Βίνφρεντ Πικλ και τον αλλεργιολόγο Ρούντολφ Βαλέντα ήρθαν σε επαφή με 109 ασθενείς με κορωνοϊό – δηλαδή άτομα που ξεπέρασαν τη λοίμωξη και βρίσκονται σε θεραπεία – και 98 υγιείς.

Αυτές είναι οι επτά ομάδες συμπτωμάτων

  1. Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη  (πυρετός, ρίγη, κόπωση, βήχας)
  2. Συμπτώματα ρινικής καταρροής (καταρροή, φτέρνισμα, ξηρό λαιμό και ρινική συμφόρηση)
  3. Πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς
  4. Φλεγμονή των ματιών και των βλεννογόνων
  5. Προβλήματα στην αναπνοή (πνευμονία και δύσπνοια)
  6. Γαστρεντερικά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, της ναυτίας και του πονοκέφαλου)
  7. Απώλεια όσφρησης και γεύσης

Οι επιπλοκές που εμφανίζει ο ένας στους επτά ασθενείς

Ο ιός SARS-CoV-2 προκαλεί δυνητικά σοβαρές νευρολογικές βλάβες περίπου σε έναν στους επτά ασθενείς, ενώ αυξάνεται κατά 38% ο κίνδυνος θανάτου νοσοκομειακού ασθενούς, βάσει νέας μελέτης που υπογράφουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και δημοσιεύεται στο Neurology.

Οι νευρολογικές επιπλοκές κυμαίνονται από προσωρινή νοητική σύγχυση λόγω χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στο αίμα έως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή κρίσεις επιληψίας στις πλέον σοβαρές περιπτώσεις.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν ότι οι γιατροί πρέπει να είναι πιο επιθετικοί στη σταθεροποίηση των επιπέδων οξυγόνου στους ασθενείς με COVID-19 ως δυνητικά βασική θεραπεία για τη διακοπή, την πρόληψη και/η πιθανώς την αναστροφή νευρολογικών προβλημάτων» υπογραμμίζει ο εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης Δρ Steven Galetta.

Στο πλαίσιο της μελέτης δεν παρατηρήθηκαν περιπτώσεις φλεγμονής των εγκεφαλικών ιστών ή φλεγμονής των νεύρων ((μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα), γεγονός που δεν υποδεικνύει άμεση εισχώρηση του ιού στα συγκεκριμένα όργανα.

Οι υπογράφοντες επισημαίνουν πως αν και αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει καθησυχαστικά για τους ασθενείς, οι νευρολογικές επιπλοκές της COVID-19 θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, καθώς αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο θανάτου νοσοκομειακού ασθενούς και συγκεκριμένα κατά 38%. Παράλληλα, αυξάνουν κατά 28% την πιθανότητα να χρειαστεί ο ασθενής μακροχρόνια θεραπεία αποκατάστασης αμέσως αφότου εξέλθει του νοσοκομείου.

«Από τα αποτελέσματα της μελέτης δεν προέκυψαν ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει άμεσα το νευρικό σύστημα» επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης Jennifer Frontera, καθηγήτρια στο Τμήμα Νευρολογίας του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Οι νευρολογικές επιπλοκές που παρατηρούνται στην COVID-19 είναι κυρίως δευτερογενείς επιπτώσεις σοβαρής νόσου και χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στο αίμα για παρατεταμένη περίοδο» σημειώνει.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν στενά την πορεία της υγείας 606 ενηλίκων ασθενών με COVID-19 που παρουσίασαν νευρολογικά συμπτώματα κατά τη νοσηλεία τους σε τέσσερα νοσοκομεία του Ιατρικού Κέντρου Langone στη Νέα Υόρκη και το Λονγκ Άιλαντ μεταξύ 10ης Μαρτίου και στις 20ής Μαΐου 2020, όταν κατέγραφαν έξαρση τα κρούσματα κορωνοϊού.

Κατά την συγκεκριμένη περίοδο συνολικά 4.491 ασθενείς ήταν θετικοί στον κορωνοϊό στα τέσσερα νοσοκομεία.

Πέραν του κύριου ευρήματος, μεταξύ των άλλων βασικών αποτελεσμάτων της μελέτης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι συνήθη νευρολογικά προβλήματα, όπως η νοητική σύγχυση που προκαλείται από ανισορροπία ηλεκτρολυτών, σοβαρή λοίμωξη ή νεφρική ανεπάρκεια, συνήθως παρουσιάστηκαν εντός 48 ωρών από την εμφάνιση γενικών συμπτωμάτων της COVID-19, όπως πυρετός, δύσπνοια και βήχας.

Οι μισοί εξ όσων παρουσίασαν νευρολογικά συμπτώματα ήταν άνω των 71 ετών, σημαντικά μεγαλύτεροι ηλικιακά συγκριτικά με τους υπόλοιπους 3.885 ασθενείς με COVID-19 (με μέση ηλικία τα 63 έτη) που δεν παρουσίασαν εγκεφαλική δυσλειτουργία. Οι περισσότεροι ήταν άνδρες (66%).

Ο κορωνοϊός είναι γνωστό πως προσβάλει και άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων και της καρδιάς, ωστόσο οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι ο βασικός του στόχος είναι ο πνεύμονες, με συνέπεια να καθίσταται δύσκολη η αναπνοή και να μην έχει ο ανθρώπινος οργανισμός την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται για να μείνει ζωντανός.

Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο σώμα και στον εγκέφαλο ήταν ένα άλλο κοινό νευρολογικό πρόβλημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγχυση, κώμα ή και μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, βάσει της μελέτης.

Πηγή: ygeiamou.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ