Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη – Κορωνοϊός: Διασωληνώθηκε 25χρονος χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Οι ΜΕΘ κοντεύουν να γεμίσουν από 40άρηδες και 50άρηδες, δήλωσε αναισθησιολόγος στο "Παπανικολάου"

Τον λόγο που έκανε έκκληση βοήθειας μέσω μιας ανάρτηση του στο facebook εξήγησε ο αναισθησιολόγος στο "Παπανικολάου" Δανιήλ Κωνσταντινίδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 

«Βοηθήστε μας» έγραψε ο γιατρός, τονίζοντας πως βρισκόμαστε σε έναν υγειονομικό πόλεμο «άνευ προηγουμένου, τέτοιου που όμοιο του δεν έχει συναντήσει καμία γενιά που αυτή τη στιγμή κατοικεί στον πλανήτη» αναφέροντας μεταξύ άλλων πως οι ΜΕΘ κοντεύουν να γεμίσουν από 40άρηδες και 50άρηδες και ζητώντας από τους πολίτες να δώσουν κουράγιο σε γιατρούς και νοσηλευτές και να δείξουν σεβασμό σε όσους χάνουν την μάχη. 

Όπως υπογράμμισε στην εκπομπή Σήμερα του ΣΚΑΙ η ανάρτηση του έγινε αφού είχε μεταβεί στην covid19 κλινική για να διασωληνώσει έναν ασθενή στην 4η δεκαετία της ζωής του, έναν νέο άνθρωπο και θέλησε έτσι να περιγράψει την πραγματικότητα που ζει το ιατρικό προσωπικό.  «Είμαστε πλέον στα όρια μας γι αυτό γι αυτό έκανα την ανάρτηση. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε σε συνθήκες  υγειονομικού πολέμου» αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα 

Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφερόμενος στο πως νιώθουν οι ασθενείς με κορωνοιό και δε αυτοί που διασωληνώνονται σημείωσε πως υπάρχει φόβος για το άγνωστο. «Ο κόσμος φοβάται το άγνωστο όπως και οι άνθρωποι με κορωνοιο αισθάνονται φόβο και αγωνία». 

Παράλληλα, ανέφερε πως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν με έκπληξη όταν βλέπουν μπροστά τους ανθρώπους ντυμένους όλο το προσωπικό με προστατευτικό εξοπλισμό και ότι συχνά προσπαθούν να τους εξηγήσουν την βαρύτητα της κατάστασής τους καθώς το περίεργο με αυτή την νόσο είναι όπως εξηγεί,  ότι η κλινική εικόνα των ανθρώπων αυτών δεν συνάδει με την βαρύτητα των απεικονιστικών εξετάσεων (αξονικών κλπ) και επομένως οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται πάντα την σοβαρότητα της κατάστασης. 

Επιπλέον, σημείωσε πως ασθενείς τους ζητούν να ενημερώσουν συγγενείς πριν τους διασωληνώσουν και πως οι νεότεροι άνθρωποι συνήθως τα καταφέρνουν. Εξαρτάται από την βαρύτητα της νόσου και των συμπτωμάτων.

Διασωληνώσαμε έναν 25χρονο και έναν 35χρονο 

Ακόμη ο γιατρός επιβεβαίωσε ότι χτες διασωληνώθηκαν 2 άτομα (25 και 35 ετών) στο Παπανικολάου χωρίς προβλήματα σοβαρά. «Το πρόβλημα είναι το σύνδρομο της αναπνευστικής δυσχέρειας που αναπτύσσεται και που καμία φορά οι άνθρωποι δεν το αντιλαμβάνονται» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως στο 2ο κύμα κορωνοϊού οι ηλικίες των διασωληνώσεων έχουν πέσει αισθητά  ενώ εξέφρασε την θλίψη του για όσους λένε ότι δεν υπάρχει κορωνοιός.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Δανιήλ Κωνσταντινίδη στο facebook:  

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ....

Βρισκόμαστε όλοι ενώπιον ενός υγειονομικού πολέμου άνευ προηγουμένου, τέτοιου που όμοιο του δεν έχει συναντήσει καμία γενιά που αυτή τη στιγμή κατοικεί στον πλανήτη.

Σε ένα πόλεμο, όλοι υπηρετούμε την πατρίδα χωρίς ερωτήσεις, ειρωνίες, αμφισβητήσεις, και "ναι μεν, αλλά".

Την υπηρετούμε τηρώντας τα μέτρα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και βοηθώντας το σύστημα υγείας, με τις όποιες αναμφισβήτητες και τρανταχτές αδυναμίες του, να παραμείνει όρθιο.

Βοηθώντας και δίνοντας κουράγιο στους γιατρούς, νοσηλευτές και παραιατρικό προσωπικό, να ανταπεξέλθουν στην άνιση και άνευ όρων αυτή μάχη.

Δείχνοντας σεβασμό σε αυτούς που καθημερινά χάνουν τη μάχη με τον ιό, και ελπίζοντας πως και οι υπόλοιποι που νοσούν, θα καταφέρουν να βγουν νικητές.

Κατανοώντας πως όσο πιο γρήγορα αποσυμφορηθεί η κατάσταση, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία για τυχόν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Γνωρίζοντας πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας, είναι η ώρα να τηρήσουμε ευλαβικά τη προτροπή του Τ.Φ.Κέννεντυ...."Μη κοιτάς τι κάνει η πατρίδα σου για σένα, κοίτα τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου"....

https://www.facebook.com/dankonstan/posts/3529293237192200

 

Ένας στους πέντε διασωληνώνεται 

Η ανάγκη για Μονάδες έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, η Διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου “Αγιος Δημήτριος” Θεσσαλονίκης, Γλυκερία Βλαχογιάννη:

“Όταν έχουμε 600 κρούσματα θετικά καθημερινά, το 10% από αυτά να χρειαστεί νοσηλεία, είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Τώρα από αυτά που εισάγονται, επίσης, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ασθενών θα διασωληνωθεί. Σχεδόν ο 1 στους 5 διασωληνώνεται. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων, όπως είναι πολύ μεγάλος και ο αριθμός των θανάτων που έχουμε”, αναφέρει η γιατρός.

“Πολλοί νέοι και χωρίς υποκείμενα νοσήματα”

Η μεγάλη διασπορά στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, η οποία παρατηρείται κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση στις νοσηλείες σε ΜΕΘ, ανθρώπων που δεν είναι ηλικιωμένοι και δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με την Εντατικολόγο, κα. Βλαχογιάννη, υπάρχει αύξηση νοσηλευομένων στις ηλικίες 40-64, αλλά και σε μικρότερες ηλικίες:

“Στις ΜΕΘ έχουμε και νεότερους σε ηλικία, δυστυχώς. Είναι 40άρηδες, 50άρηδες και πιο μικρές ηλικίες. Σήμερα για παράδειγμα χρειάστηκε νοσηλεία ένας 27χρονος, μια 38χρονη, είναι μικρές ηλικίες αυτές. Και δεν έχουν απαραίτητα και υποκείμενα νοσήματα όλοι. Υπάρχουν και άνθρωποι χωρίς κανένα νόσημα. Είναι απλά η αντίδραση του κάθε οργανισμού”, αναφέρει η γιατρός.

Η πλειοψηφία των ασθενών, βέβαια, όπως τονίζει η διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Αγιος Δημήτριος” ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 ετών, η οποία παρουσιάζει συνοδά νοσήματα, τα οποία ενοχοποιούνται για αυξημένες νοσηλείες σε ΜΕΘ:

“Τα συνήθη προβλήματα που έχουμε, είναι τα ίδια με το πρώτο κύμα, δηλαδή: διαβήτης, υπέρταση, παχυσαρκία. Αλλά εκτός από αυτά έχουμε ασθενείς με τελείως ελεύθερο ιστορικό. Δυστυχώς! Και αυτό είναι που μας τρομάζει περισσότερο, μας αγχώνει περισσότερο γιατί κακά τα ψέματα, όταν έχεις ένα 27χρονο παιδί, είναι το στρες μεγαλύτερο για όλους μας”.

Πηγές: ΣΚΑΪ, iatropedia 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ