Skip to main content

Κοντοζαμάνης: Πώς φτάσαμε στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη

Υπάρχουν συζητήσεις για εκμετάλλευση και κέντρων αποκατάστασης

To πώς φτάσαμε στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη για τη νοσηλεία 200 περαστικών κορωνοϊού κλήθηκε να απαντήσει κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Δίνεται μια μεγάλη μάχη και από αυτή δεν πρέπει να λείψει κανείς. Προβλεπόταν ήδη και κατά το πρώτο κύμα η επίταξη, βάσει της νομοθεσίας και με πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε. Η επίταξη είναι από τα τελευταία μας όπλα έναντι της πανδημίας. Υλοποιήσαμε αυτό το μέτρο στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Υπήρχε ανάγκη για κλίνες COVID. Είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις καιρό. Εδώ να πούμε πως υπήρχε καλή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα από το πρώτο κύμα. Υπήρχε συμφωνία για μη COVID περιστατικά», σημείωσε, για να συμπληρώσει:

«Η συνεργασία συνεχίζεται. Αλλά επειδή χρειαζόμαστε επιπλέον κλίνες για να διαχειριστούμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Μην ξεχνάμε πως τις τελευταίες ημέρες πως η ανάπτυξη απλών κλινών COVID και ΜΕΘ ήταν πετυχημένες. Αλλά χρειαζόμασταν επιπλέον κλίνες COVID. Υπήρχε διάσταση απόψεων με τις ιδιωτικές κλινικές και έτσι προσφύγαμε σε αυτό το μέτρο. Υπάρχουν συζητήσεις και για κέντρα αποκατάστασης. Επιλέγαμε όμως να μην χρησιμοποιήσουμε κέντρα αποκατάστασης γιατί θέλαμε να νοσηλεύσουμε σε αυτά ήπια περιστατικά. Και τα κέντρα αυτά δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό των ιδιωτικών κλινικών. Όλα έγιναν με σχέδιο, αξιολογώντας τις ανάγκες που έχουμε και για να αποφύγουμε μια δυσμενή εξέλιξη».

Νωρίτερα ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε πως για ακόμη μια φορά, παρατηρείται η μεγαλύτερη διασπορά εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Διαπίστωσε σε αυτό το πλαίσιο, πως το «ιικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα είναι εξαιρετικά βαρύ». Εκτίμησε ωστόσο πώς υπάρχει σαφής έξοδος από την εκθετική διασπορά, ωστόσο στη Θεσσαλία παραμένει υψηλός ο ρυθμός μετάδοσης.

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης πως η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική βελτιώνεται, ενώ η Θεσσαλονίκη, διατηρεί πενταπλάσιο ιικό φορτίο σε σχέση με την πρωτεύουσα.

Από τη μεριά του ο Νίκος Χαρδαλιάς αφού επανέλαβε τους νέους κανόνες που ισχύουν από σήμερα το πρωί στα σύνορα  αναφέρθηκε στον τρόπο και το χρόνια άρσης του lockdown.

«Η άρση των lockdown απασχολεί τους πάντες. Με βάση τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας, θα έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει. Σταδιακά και προσεκτικά, με απόλυτο σεβασμό στην επιδημιολογική κατάσταση, θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για άρση του lockdown. Η πρόθεση είναι να πάμε σε σταδιακή άρση. Σε κάθε περίπτωση όλα θα αξιολογηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ας μην κάνουμε πίσω όμως στην τήρηση των μέτρων», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι 2581 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 20 Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 87812, εκ των οποίων το 53.5% άνδρες.

4766 (5.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22295 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

519 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 156 (30.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 440 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 72 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1419 θανάτους συνολικά στη χώρα. 573 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.