Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Οι 4 σοβαροί λόγοι που δεν πέφτουν τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Τι αποκαλύπτουν οι επιστήμονες για τα σταθερά εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού στην πόλη

Τ.Τ.

Η Θεσσαλονίκη μετρά πλέον 20 ημέρες σε καθεστώς lockdown, ωστόσο τα κρούσματα παραμένουν εκατοντάδες με δεδομένη την ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάτι που έφερε και τις πρώτες δύο επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών.

Η ερώτηση όλων, πλέον, είναι οι αιτίες που δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής σημαντική πτώση των κρουσμάτων, παρότι, πρέπει να σημειωθεί πως έχουν αρχίσει οι πρώτες θετικές ενδείξεις από τα λύματα, σύμφωνα με την γνωστή έρευνα που διεξάγει το ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Ας δούμε όμως τις αιτίες που αναφέρουν οι επιστήμονες για την συνεχιζόμενη διασπορά στη Θεσσαλονίκη.

Το ύφος του lockdown στη Θεσσαλονίκη

Η διαφορετική ένταση του lockdown θεωρείται από επιστήμονες κομβική για την μη αναχαίτιση του κορωνοϊού στην πόλη. Ειδικότερα, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στο TyposThes, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, το ύφος του lockdown στη Θεσσαλονίκη έχει παίξει ρόλο στη διατήρηση των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την δήλωση του ίδιου στο TyposThes, επί της ουσίας «Η πλήρης εκτίμηση για την απόδοση των μέτρων θα γίνει από τη στιγμή που έκλεισαν τα δημοτικά σχολεία», δηλαδή μόλις προ έξι ημερών, καθώς τα δημοτικά έκλεισαν στις 16 Νοεμβρίου.

Ο ίδιος έχει τονίσει επανειλημμένως πως στη Θεσσαλονίκη απαιτείται ένα lockdown «τύπου Μαρτίου», επί της ουσίας κλείνοντας όλες τις μη επιβεβλημένες δραστηριότητες και αφήνοντας ανοιχτά μόνο σουπερμάρκετ, φαρμακεία, κ.ά.

Η διασπορά του Οκτωβρίου

Οι επιστήμονες συμφωνούν πως η διασπορά του ιού κατά τον μήνα Οκτώβριο ήταν τεράστια. Θεωρείται δεδομένο πως η επιστροφή των φοιτητών, η χαλάρωση των μέτρων, οι συνθήκες που επικράτησαν σε κάποια καταστήματα διασκέδασης, η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, και οι εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα διέσπειραν τον κορωνοϊό αρχικά σε νεαρές ηλικίες και μετέπειτα στους μεγαλύτερους. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, η ενδοοικογενειακή διασπορά ήταν αυτή που μετέφερε τον ιό από τους νεαρούς (ηλικίες 19 με 39 ετών) στους μεγαλύτερους (40 με 65 ετών και 65 και άνω).   

Οι καιρικές συνθήκες

Στο δημόσιο επιστημονικό διάλογο έχουν μπει και οι καιρικές συνθήκες στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ψυχρό και υγρό κλίμα της πόλης δεν βοηθάει στην αναχαίτιση του κορωνοϊού και θεωρείται ένας από τους λόγους που η Θεσσαλονίκη πρώτη βίωση μεγάλη διασπορά, πριν από το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ελλάδας, την Αθήνα. Ειδικότερα, ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής, οι θερμοκρασίες που επικράτησαν στη Βόρεια Ελλάδα τον περασμένο έδωσε αυτή τη δυναμική, δυναμική που είδαμε και σε όλη την Ευρώπη, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο για δεύτερη φορά «υποεκτίμησε» τον κορωνοϊό και δεν υπολόγισε πως η φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδος θα εκτινάξει τα κρούσματα.

Δείτε όλα όσα δήλωσε ο κ. Τσακρής.

 

Ο φαύλος κύκλος της διασποράς

Μια διαφορετική πτυχή στο ζήτημα ανέδειξε η κα. Χριστίνα Κυδώνα, παθολόγος εντατικολόγος, που εδώ και 15 μέρες εργάζεται στην κλινική Covid του Ιπποκρατείου, μιλώντας την Παρασκευή σε διαδικτυακή εκδήλωση της δημοτικής παράταξης «Πόλη Ανάποδα» που έγινε σε συνδιοργάνωση με την καμπάνια «Covid-19: Κανένας Μόνος/Καμία Μόνη». Όπως δήλωσε η ίδια, υπάρχει ένας φαύλος κύκλος στη διασπορά από τους ασθενείς που παίρνουν εξιτήρια από τα νοσοκομεία όντας ακόμη θετικοί.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς ζητήσαμε να νοικιαστούν ή να επιταχθούν ξενοδοχεία της πόλης όπου εκεί να βγάζουμε τα εξιτήρια που να διευκρινίσω είναι ακόμη θετικά γιατί αν περιμέναμε να αρνητικοποιηθούν δε θα υπήρχαν κρεβάτια ούτε μέχρι την παραλία. Αυτοί οι άνθρωποι που εμείς βγάζουμε θετικούς στην κοινότητα ανακυκλώνουν τη διασπορά στην πόλη. Δηλαδή φεύγει ο θετικός πάει στο σπίτι του και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν μπορεί να κάτσει άλλες 10 μέρες σε απομόνωση μέσα στο ίδιο του το σπίτι και κολλάει την υπόλοιπη οικογένεια, η οποία μπορεί να αποτελείται από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Στη Θεσσαλονίκη το lockdown, δυστυχώς εδώ που έχουμε φτάσει, δε μπορεί να περιορίσει την περαιτέρω διασπορά γιατί και μόνο τα εξιτήρια των νοσοκομείων που γυρνάνε πίσω στις εστίες τους δημιουργεί αυτό τον φαύλο κύκλο».

Ακούστε τι δήλωσε η κα. Κυδώνα για το ζήτημα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ