Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται εδώ και ενάμιση περίπου μήνα στο επίκεντρο της έξαρσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να έχει ξεπεράσει τα όριά του, τα κρούσματα να είναι εκατοντάδες την ημέρα, ενώ παράλληλα δραματική είναι και η εικόνα από τα θύματα στην πόλη. Τις τελευταίες ημέρες έρχονται στην δημοσιότητα οι μαρτυρίες γιατρών που οφείλουν να αναδειχτούν αλλά και να απαντηθούν αρμοδίως από τις κεντρικές αρχές.
Δύο γιατροί της πόλης εξηγούν πως γίνεται ο «φαύλος κύκλος» του κορωνοϊού, όπου επί της ουσίας έχουμε μία «ανακύκλωση» της διασποράς και αυτός είναι ο λόγος που δεν πέφτουν τα κρούσματα, ενώ την ίδια ώρα αναφέρουν πως οι συνθήκες εντός των δημόσιων νοσοκομείων είναι σε τέτοιο σημείο ώστε να έχουν χαθεί ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.
Δείτε αναλυτικά όσα αναφέρουν οι δύο γιατροί, θέτοντας καυτά ερωτήματα που ελπίζουμε να απαντηθούν κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
Κυδώνα: Φεύγουν θετικοί από τα νοσοκομεία και κολλάνε τους συγγενείς τους
Η κα. Χριστίνα Κυδώνα, παθολόγος εντατικολόγος, που εδώ και 15 μέρες εργάζεται στην κλινική Covid του Ιπποκρατείου, μιλώντας την Παρασκευή σε διαδικτυακή εκδήλωση της δημοτικής παράταξης «Πόλη Ανάποδα» που έγινε σε συνδιοργάνωση με την καμπάνια «Covid-19: Κανένας Μόνος/Καμία Μόνη». Όπως δήλωσε η ίδια, υπάρχει ένας φαύλος κύκλος στη διασπορά από τους ασθενείς που παίρνουν εξιτήρια από τα νοσοκομεία όντας ακόμη θετικοί.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς ζητήσαμε να νοικιαστούν ή να επιταχθούν ξενοδοχεία της πόλης όπου εκεί να βγάζουμε τα εξιτήρια που να διευκρινίσω είναι ακόμη θετικά γιατί αν περιμέναμε να αρνητικοποιηθούν δε θα υπήρχαν κρεβάτια ούτε μέχρι την παραλία. Αυτοί οι άνθρωποι που εμείς βγάζουμε θετικούς στην κοινότητα ανακυκλώνουν τη διασπορά στην πόλη. Δηλαδή φεύγει ο θετικός πάει στο σπίτι του και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν μπορεί να κάτσει άλλες 10 μέρες σε απομόνωση μέσα στο ίδιο του το σπίτι και κολλάει την υπόλοιπη οικογένεια, η οποία μπορεί να αποτελείται από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Στη Θεσσαλονίκη το lockdown, δυστυχώς εδώ που έχουμε φτάσει, δε μπορεί να περιορίσει την περαιτέρω διασπορά γιατί και μόνο τα εξιτήρια των νοσοκομείων που γυρνάνε πίσω στις εστίες τους δημιουργεί αυτό τον φαύλο κύκλο».
Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση της κας. Κυδώνα (από το 7ο λεπτό και μετά).
Καπράβελος: Αύξηση της θνητότητας
Σε μία δήλωση που θα συζητηθεί προέβη ο διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, λέγοντας πως η επιτροπή «μας κατέστρεψε στη Θεσσαλονίκη», μην προβλέποντας τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος κορωνοϊού στην πόλη, ενώ άφησε αιχμές στην πολιτική ηγεσία για τη στελέχωση των νοσοκομείων, αναφέροντας πως χάθηκαν ζωές που δεν θα είχαν χαθεί. Όντας ιδιαίτερα αιχμηρός όσον αφορά την επιτροπή λέγοντας πως «Δεν προβλέφθηκε η σφοδρότητα της πανδημίας και η έλλειψη συμμόρφωσης των πολιτών. Δεν υπάρχει μηχανισμός ανίχνευσης και απομόνωσης του κρούσματος που δεν έχει θορυβώδη συμπτώματα και έτσι έγινε η τρομακτική διασπορά».
«Η επιτροπή μας κατέστρεψε στη Θεσσαλονίκη», τόνισε και συνέχισε «Φτάσαμε στο αμήν. Χάσαμε περισσότερες ζωές επειδή δεν προβλέφθηκε η αύξηση της πανδημίας. Εμείς στην Εντατική να είμαστε στα όρια ασφάλειας διακίνησης του ασθενούς και να τον διώχνουμε και οι συνάδερφοι να αγωνίζονται να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο και να μην μπορούν να τον στείλουν στη Μονάδα Εντατικής ως οφείλουν. Αυτό σημαίνει αύξηση της θνητότητας, δηλαδή χάσαμε περισσότερες ζωές ακριβώς γιατί δεν προβλέφθηκε η σφοδρότητα».
«Εάν υπήρχε καλύτερη οργάνωση δεν θα είχαν χάσει τη ζωή τους;», ρώτησε σε εκείνο το σημείο ο κ. Παπαδάκης, με τον κ. Καπραβέλο να απαντά «φυσικά». Παράλληλα, τόνισε πως είναι πρόωρες όλες οι συζητήσεις για άρση των μέτρων λέγοντας πως «Και μηδέν κρούσματα να υπάρχουν, στις ΜΕΘ θέλουν 4 εβδομάδες για να φέρουμε βόλτα όλο αυτό τον όγκο».
Δείτε όλα όσα δήλωσε ο κ. Καπραβέλος.