Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δημόπουλος: «Όταν εγκριθούν τα εμβόλια δεν θα χρειάζεται δισταγμός για το αν θα τα κάνουμε»

Τι δήλωσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ

«Όταν εγκριθούν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, δεν θα χρειάζεται να υπάρχει δισταγμός για το αν θα τα κάνουμε ή όχι». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις που διατυπώνονται, προσθέτοντας ότι η έγκριση από το FDA και το MDA αποτελεί εξασφάλιση αποτελεσματικότητας αλλά και ασφάλειας.

«Όσο θα βλέπει ο κόσμος ότι οι διπλανοί του εμβολιάζονται, πιστεύω ότι τελικά θα πετύχουμε ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασμού», συμπλήρωσε.

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει το γεγονός ότι τα κρούσματα πέφτουν στα αστικά κέντρα, όχι όμως στην περιφέρεια, εκτίμησε πως «μια πιθανή εξήγηση είναι ο τρόπος εργασίας σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, όπως εργοστάσια ή συγκομιδή ελιάς, όπου μπορεί να υπάρχει συνωστισμός και να δημιουργούνται εστίες» και πρόσθεσε ότι «μπορεί επίσης να υπάρχει και μια αίσθηση ότι ‘εδώ δεν υπάρχει κορωνοϊός’».

«Πραγματοποιούνται πολλά τεστ συγκριτικά με πριν», διαβεβαίωσε, τονίζοντας πως «το στοίχημα είναι να κερδίσουμε μέρες, να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων, να μην πιεστούν άλλο τα νοσοκομείο, εωσότου έχουμε το εμβόλιο».

Άλλωστε, είπε, «έχουμε δεδομένα από τα λύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ότι θα μειωθούν τα κρούσματα, οπότε ας κάνουμε υπομονή λίγες μέρες ή λίγες εβδομάδες».

«Η άρση των μέτρων θα είναι μερική και λελογισμένη», είπε σχετικά με την επομένη του lockdown, ξεκαθαρίζοντας ότι, «μέτρα όπως η μάσκα, οι αποστάσεις και ο αερισμός των κλειστών χώρων, είναι μέτρα που θα ισχύουν ακόμα κι όταν θα ξεκινήσει το εμβόλιο. Μέχρι να υπάρξει προστασία στο 90% του πληθυσμού, θα περάσει ένα εξάμηνο».

 

Παγώνη: Θα γίνει καμπάνια ενημέρωσης

 

«Είναι δύσκολες μέρες και χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα» ανέφερε, εξάλλου, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο MEGA σχετικά με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και πρόσθεσε ότι μερίδα πολιτών είχε παρόμοιες αντιδράσεις και για το εμβόλιο της γρίπης.

 «Αρκετοί είναι εκείνοι που φοβούνται και για αυτό τον λόγο, θα γίνει καμπάνια ενημέρωσης ώστε σιγά σιγά βάσει των επιστημονικών δεδομένων να αρχίσουν και αυτοί να καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να γίνει το εμβόλιο. Δεν υπάρχουν προσωπικές γνώμες, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα για συγκεκριμένα εμβόλια δείχνουν ότι είναι ασφαλή, συνεπώς το εμβόλιο πρέπει να γίνει.

 «Βεβαίως θα το κάνω το εμβόλιο», απάντησε η κ. Παγώνη σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι όπως όλοι οι γιατροί παρακολουθεί τις επιστημονικές εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια και «είμαστε σίγουροι ότι μέχρι τώρα τα πράγματα έχουν πάει πολύ καλά». «Καμία επιτροπή δεν θα βάλει την υπογραφή της για να εμβολιαστεί κόσμος και να υπάρχει πρόβλημα. Για αυτό ο κόσμος να έχει εμπιστοσύνη», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Όταν έρθει το εμβόλιο στη χώρα, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μεθοδικά και συντονισμένα ανάλογα με τις ομάδες που προηγούνται, επεσήμανε και πρόσθεσε ότι ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο καθώς είναι υψηλού κινδύνου.

Η κ. Παγώνη ερωτηθείσα για τις δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος μιλωντας στον ΘΕΜΑ 104,6 υποστήριξε ότι ιδιώτες γιατροί που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού δέχτηκαν «επίθεση» από συναδέλφους του ΕΣΥ, διέψευσε τους σχετικούς ισχυρισμούς και ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχουν γίνει όσα καταγγέλθηκαν σε νοσοκομείο της χώρας. «Ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αν έχει τέτοια στοιχεία να τα δώσει εδώ και τώρα, αν δηλαδή ιδιώτες γιατροί παρουσιάστηκαν σε νοσοκομεία και υπέστησαν «μπούλινγκ» από νοσοκομειακούς γιατρούς» είπε η κ. Παγώνη. «Το θέμα το ψάξαμε από χθες σε όλη την Ελλάδα και δεν υπάρχει σε κανένα νοσοκομείο τέτοια συμπεριφορά» είπε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί σε αυτήν την δύσκολη περίοδο που ζητούν βοήθεια από συναδέλφους τους και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους δεν είναι δυνατόν να έχουν συμπεριφερθεί κατ’αυτόν τον τρόπο.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα είπε ότι αυτήν την εβδομάδα σταδιακά και με πολύ αργούς ρυθμούς θα αρχίσει να υπάρχει μια ελάχιστη ελάττωση, ωστόσο δεν θα φανεί ακόμη αντίστοιχη ελάττωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων

 

Στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε εξάλλου σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής της πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας ότι θα είναι απαραίτητα προκειμένου να μπορεί κάποιος να ταξιδέψει αεροπορικώς με ασφάλεια.

Όπως σημείωσε θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα διεθνούς ισχύος ηλεκτρονικό πιστοποιητικό, όπως για παράδειγμα ισχύει για τον κίτρινο πυρετό, προσθέτοντας ότι πρέπει η κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αν κάποιοι δε θέλουν να εμβολιαστούν, να μην έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν διεθνώς. 

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:

Πιστοποιητικά εμβολιασμού COVID-19: Μια πρόταση για την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν από μερικούς μήνες διάφοροι πρότειναν τα πιστοποιητικά ανόσιας λόγω πρότερης λοίμωξης από τη νόσο του COVID-19 για την επανέναρξη της οικονομίας. Η ιδέα δεν υιοθετήθηκε, καλώς κατ’ εμέ. Θα υπήρχαν μεγάλοι κίνδυνοι νέοι άνθρωποι να κολλήσουν σκόπιμα για να αποκτήσουν το πιστοποιητικό. Αλλά, έτσι θα εξέθεταν τους εαυτούς τους σε μεγάλους κινδύνους, γιατί όπως πλέον ξέρουμε δεν είναι απαραίτητο πως κάποιος θα περάσει ελαφρά τη νόσο ή πως δεν θα έχει μακρόβια συμπτώματα.

Δεν είναι όμως το ίδιο στην περίπτωση των εμβολιασμών, ειδικά όσον αφορά στις διεθνείς μεταφορές και στα ταξίδια.

Εκεί θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα διεθνούς ισχύος ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Υπάρχει νομική βάση για αυτό; Σαφώς και υπάρχει.

Για παράδειγμα ορισμένες χώρες ενδέχεται να απαιτήσουν την εμφάνιση πιστοποιητικού κίτρινου πυρετού.

Συμπεριλαμβάνοντας την Αυστραλία, την Ινδία, την Αίγυπτο, την Κίνα, τις Μπαχάμες, το Μεξικό και τις Φιλιππίνες. Το πιστοποιητικό κίτρινου πυρετού μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε φορά που κάποιος ταξιδεύει, επειδή η ισχύς του είναι πλέον ισόβια. Να αναφέρω επίσης πως είναι εγκεκριμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας; (International health regulations του ΠΟΥ).

Γιατί έχουν θεσπιστεί αυτά τα πιστοποιητικά;

Για την προστασία των ταξιδιωτών. Ακριβώς επειδή χρειάζεται απόδειξη εμβολιασμού για να εισέλθετε σε μια χώρα, δεν σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να κολλήσετε την ασθένεια εκεί. Ομοίως, εάν μια χώρα δεν απαιτεί πιστοποιητικό κίτρινου πυρετού, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίτρινος πυρετός.

Άλλες χώρες ενδέχεται να ζητήσουν πιστοποιητικά εμβολιασμού διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας, ηπατίτιδας Α ή Β, λύσσας, φυματίωσης ή και μηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο.

Το τεχνικό μέρος αυτού του ζητήματος είναι απλούστατο. Ευρύτερα θέματα που έχουν σχέση με την αξιοπιστία των οργανισμών που είναι υπεύθυνοι για τους εμβολιασμούς βέβαια θα είναι πιο σύνθετα. Επιπλέον, για να γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό πρέπει να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια σε όλο τον πλανήτη.

Η εφαρμογή των πιστοποιητικών για εμβόλια COVID-19 θα πρέπει να προταθεί επίσημα από την κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ηλεκτρονικό σύστημα για COVID-19 θα μπορούσε να ξεκινήσει από την Ευρώπη. Αυτό βέβαια σημαίνει πως εάν τεθεί σε ισχύ, εάν κάποιοι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο απλά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν διεθνώς. Αλλά θεωρώ πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα κάνει τα εμβόλια και θα είναι σε θέση να ταξιδεύουν με μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ