Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν 7 φορές περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά

taxi-oasth

Αποκαλυπτική βρετανική έρευνα για εργαζόμενους σε συγκεκριμένες δομές

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει νέα μελέτη για τους υγειονομικούς υπαλλήλους αλλά και τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς και σε υπηρεσίες πρόνοιας όσον αφορά τον κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά με Covid-19

Νέα βρετανική μελέτη υπέδειξε τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά από COVID-19, διαπιστώνοντας έως και επτά φορές περισσότερες πιθανότητες νόσου για όσους απασχολούνται στον νευραλγικής σημασίας τομέα της υγείας. Με διπλάσιο κίνδυνο ακολουθούν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Η έρευνα μελετά την περίοδο του πρώτου lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέσα από στοιχεία μελετών της Βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτελέσματα τεστ κορωνοϊού από τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας και τους καταγεγραμμένους θανάτους για το διάστημα 16 Μαρτίου-26 Ιουλίου 2020. Τα ευρήματα δημοσιεύονται διαδικτυακά στο Occupational & Environmental Medicine.

Υπολογίζεται ότι 120.075 υπάλληλοι ηλικίας 49-64 ετών συμμετείχαν στη μελέτη, εκ των οποίων 35.127 (29%) ταξινομήθηκαν ως εργαζόμενοι «πρώτης γραμμής» -στην υγειονομική περίθαλψη (9%), στις κοινωνικές υπηρεσίες και την εκπαίδευση -(11%)- ενώ σε άλλη ομάδα συμπεριελήφθησαν το αστυνομικό προσωπικό και εργαζόμενοι στην παρασκευή και μεταφορά φαγητού (9%). Ως σοβαρή λοίμωξη ορίστηκε το θετικό αποτέλεσμα σε τεστ SARS-CoV-2 κατά τη νοσηλεία και ο θάνατος εξαιτίας του ιού.

Συνολικά, 271 εργαζόμενοι νόσησαν σοβαρά. Επρόκειτο για ιατρούς και φαρμακοποιούς, προσωπικό ιατρικής υποστήριξης, νοσηλευτές και άλλα παραϊατρικά επαγγέλματα ενώ υψηλότερα ποσοστά σημείωσαν και οι απασχολούμενοι στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών και τις μεταφορές.

Σε σύγκριση με άλλα επαγγέλματα, οι υγειονομικοί υπάλληλοι είχαν πάνω από επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά, και 84% υψηλότερο κίνδυνο οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ. Οι εργαζόμενοι σε άλλες θέσεις με σημαίνοντα ρόλο διέτρεχαν 60% υψηλότερο κίνδυνο.

Με μια επανακατηγοριοποίηση των επαγγελμάτων, οι ερευνητές κατέληξαν πως το επικουρικό ιατρικό προσωπικό είχες έως και εννέα φορές περισσότερες πιθανότητας σοβαρής νόσου COVID-19, δυόμιση φορές παραπάνω οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές υπηρεσίες ενώ διπλάσιο κίνδυνο διέτρεχαν οι υπάλληλοι στις μαζικές μεταφορές.

Ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί και ο φυλετικός παράγοντας στην ένταση της νόσου, καθώς τα στοιχεία έδειξαν πως μαύροι και ασιατικής καταγωγής ασθενείς σημείωσαν μεγαλύτερα ποσοστά βαριάς νόσησης.

Η μελέτη ρίχνει φως σε ένα πεδίο που δεν έχει απασχολήσει επαρκώς την επιστημονική κοινότητα, το ποσοστό δηλαδή κινδύνου που απειλεί εργαζόμενους σε άλλους τομείς πέραν της φύσει επικίνδυνης υγειονομικής περίθαλψης. Είναι σημαντικό πως τα ποσοστά παρέμειναν σταθερά ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό παραγόντων κινδύνου όπως ο τρόπος ζωής, προηγούμενο ιατρικό ιστορικό και συνθήκες εργασίας.

Όπως διευκρίνισαν οι ερευνητές, πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, βασισμένη σε στοιχεία της Βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου όχι απαραιτήτως αντιπροσωπευτικά για το σύνολο του πληθυσμού. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα ενισχύουν τα συμπεράσματα παλαιότερων μελετών. Ενδεικτικά, πρόσφατη έρευνα επεσήμανε τον κίνδυνο που διατρέχουν οι υπάλληλοι των καταστημάτων τροφίμων καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία τους.

Ποιοι έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ

Οι άνδρες που νοσούν από COVID-19 είναι τρεις φορές πιθανότερο να χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε σχέση με τις γυναίκες και διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από τον ιό, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι επιστήμονες σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από τρία εκατομμύρια επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού από 46 χώρες και 44 πολιτείες των ΗΠΑ που καταγράφηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 1ης Ιουνίου 2020. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι ο κίνδυνος λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 ήταν ο ίδιος για γυναίκες και άνδρες, καθώς «ακριβώς τα μισά» από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ήταν άνδρες ασθενείς.

Ωστόσο, οι άνδρες είχαν τριπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να νοσηλευθούν σε κλίνη ΜΕΘ και 39% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον ιό, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.

«Τα δεδομένα αυτά μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να αναγνωρίσουν ότι το φύλο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη όταν διαχειρίζονται τους ασθενείς. Το φύλο αποτελεί μια μεταβλητή που αναφέρεται σε πολλές μελέτες και αυτό μάς υπενθυμίζει ότι είναι σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη κατά την έρευνα», σημειώνει η Kate Webb, μία εκ των συγγραφέων και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Kape Town.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η τάση αυτή είναι παγκόσμια -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- και μπορεί να αποδοθεί κυρίως στις βιολογικές διαφορές. «Οι διαφορές μεταξύ των φύλων τόσο του φυσικού όσο και του επίκτητου ανοσοποιητικού συστήματος έχουν αναφερθεί ήδη και μπορεί να είναι υπεύθυνες για το πλεονέκτημα των γυναικών στην περίπτωση της COVID-19», προσθέτουν οι επιστήμονες.

Οι γυναίκες παράγουν φυσιολογικά περισσότερες πρωτεΐνες γνωστές ως ιντερφερόνη τύπου Ι οι οποίες περιορίζουν τη μη φυσιολογική ανοσολογική απόκριση που είναι γνωστή ως «καταιγίδα κυτοκινών» και θεωρείται πως παίζει ρόλο στην πρόκληση σοβαρής μορφής COVID-19.

Η «θηλυκή» ορμόνη οιστραδιόλη μπορεί επίσης να βοηθά τις γυναίκες να αποτρέψουν την εμφάνιση σοβαρής εκδήλωσης του ιού, καθώς ενισχύει την απόκριση των Τ κυττάρων -που εξοντώνουν τα μολυσμένα κύτταρα- και αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων. Αντίθετα, η «αρσενική» ορμόνη τεστοστερόνη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι διαφορές λόγω φύλου στις συννοσηρότητες που σχετίζονται με τη σοβαρή λοίμωξη COVID-19 μπορεί να θέτουν τους άνδρες σε μεγάλο κίνδυνο, υποστηρίζουν οι συγγραφείς, αλλά τα δεδομένα για τον ρόλο των άλλων ιατρικών παθήσεων είναι ακόμα περιορισμένα.

Επιπλέον, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ομοιότητα στις αναλογίες ανδρών και γυναικών με υπέρταση και διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο, «τις πιο κοινές αναφερθείσες συννοσηρότητες στους νοσηλευόμενους με COVD-19 ασθενείς».

Τέλος, σημειώνεται ότι τα ευρήματα μπορεί να επηρεάσουν και τα μελλοντικά εμβόλια, με την Δρ. Webb να αναφέρει πως τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια για άλλες λοιμώξεις έχουν δείξει διαφορές στην απόκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Μένει, λοιπόν, να προσδιοριστεί αν θα συμβεί το ίδιο και με τα εμβόλια για τον SARS-CoV-2. Ελπίζουμε, όμως, ότι η εργασία μας θα αναδείξει την ανάγκη συμπερίληψης του φύλου ως μεταβλητής στην έρευνα για τα εμβόλια», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Πηγή: ygeiamou.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ινδία – Πακιστάν: Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στα 2 πυρηνικά κράτη
‘Εντονη ανησυχία για μια ολομέτωπη σύρραξη πυροδοτεί το τελευταίο επεισόδιο μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων
Ινδία – Πακιστάν: Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στα 2 πυρηνικά κράτη