Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη κυκλοφορεί σε 4 ευρωπαϊκές χώρες – Πιθανώς «ήρθε» Ελλάδα

Οι εκτιμήσεις από τους ειδικούς για την μετάλλαξη του κορωνοϊού που ανησυχεί την Ευρώπη και τον κόσμο

Πανευρωπαϊκός συναγερμός έχει σημάνει από τη μετάλλαξη του κορωνοϊού που εξαπλώνεται ραγδαία στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ έχει εντοπιστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με τη Μεγάλη Βρετανία να αναφέρει πως η μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι «εκτός ελέγχου» οι χώρες, μία μετά την άλλη, κλείνουν τα σύνορά τους στην Αγγλία, ενώ ήδη οι επιστήμονες μελετούν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Οι χώρες που έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη – «Άχρηστα» τα τεστ;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τα μέλη του στην Ευρώπη να «ενισχύσουν τους ελέγχους τους» λόγω της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού που κυκλοφορεί στη Βρετανία, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο το παράρτημα του ΠΟΥ στην Ευρώπη.

Εκτός της βρετανικής επικράτειας, κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Δανία (9), όπως και ένα κρούσμα στην Ολλανδία και στην Αυστραλία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που συστήνει στα μέλη του να «ενισχύσουν τις ικανότητές τους προσδιορισμού της αλληλουχίας» του ιού, μέχρι να μάθουν περισσότερα για τους κινδύνους που θέτει η μετάλλαξη, επισήμανε μια εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική», η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες». Αντιθέτως, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη μιας αλλαγής της βαρύτητας της νόσου», ακόμα κι αν αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο ερευνών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα δώσει περισσότερες πληροφορίες μόλις έχει μια «σαφέστερη εικόνα των χαρακτηριστικών αυτής της μετάλλαξης», τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Στην Ευρώπη, όπου η μετάδοση είναι αυξημένη και έχει εξαπλωθεί, οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις διαδικασίες τους ελέγχου και πρόληψης», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΠΟΥ συστήνει «σε όλες τις χώρες να αυξήσουν τις ικανότητές προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού Sars-Cov-2 όταν είναι δυνατό και να μοιραστούν τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο, ιδίως εάν ανιχνεύονται οι ίδιες προβληματικές μεταλλάξεις».

Εκτός των τριών χωρών που εντόπισαν στο έδαφός τους το στέλεχος που προέρχεται από τη Βρετανία, «διάφορες άλλες χώρες ενημέρωσαν τον ΠΟΥ για άλλες μεταλλάξεις που φέρουν ορισμένες γενετικές αλλαγές στη βρετανική μετάλλαξη», ιδίως μια μετάλλαξη που ονομάζεται "N501Y".

Η Νότια Αφρική, που ενημέρωσε επίσης για μια προβληματική μετάλλαξη την Παρασκευή, θεωρεί πως αυτή η μετάλλαξη "N501Y" ευθύνεται για έναν μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων. Η χώρα «διεξάγει επιπλέον έρευνες για να κατανοήσει καλύτερα τη σύνδεση», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Έκτακτη συνεδρίαση του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι, στις 12:00, η επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, με αντικείμενο τη μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία. Τη σύγκληση της επιτροπής συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός για το ζήτημα, μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία. Ειδικότερα, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής διέκοψαν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, ενώ Αυστρία και η Σουηδία σχεδιάζουν να ακολουθήσουν. Μάλιστα, το Βέλγιο ανακοίνωσε εκτός της διακοπής των πτήσεων και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Η απόφαση για διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής κυβερνητική πηγή της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, σήμερα οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες με θέμα τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που προκαλεί η εμφάνιση του νέου στελέχους του ιού στην Βρετανία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι πρεσβευτές θα συζητήσουν μέτρα όπως η εφαρμογή των τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, στη χώρα μας, από τις 6 το πρωί τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της κατ' οίκον απομόνωσης επτά ημερών για τις αφίξεις από Μεγάλη Βρετανία, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα. Ωστόσο, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού αναμένεται να αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.

Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ' οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει γι' αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.

Ως προς την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου στελέχους του κορωνοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του. Το ECDC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή αυτή του κορονοϊού να κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους. Μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στη Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.

Εκτός ελέγχου στην Μεγάλη Βρετανία

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε σήμερα πως το νέο στέλεχος του κορωνοϊού ήταν «εκτός ελέγχου», προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβολή της καραντίνας στο Λονδίνο και σε ένα τμήμα της Αγγλίας, η οποία θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να διαρκέσει εωσότου τα εμβόλια καταστούν ευρύτερα διαθέσιμα. «Δυστυχώς, το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου. Έπρεπε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές», δήλωσε ο Χάνκοκ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Έχουμε να διασχίζουμε μακρύ δρόμο μέχρι να το διευθετήσουμε αυτό», επισήμανε ο ίδιος. Μπροστά στη θύελλα επικρίσεων, επειδή επέβαλε αυστηρότερο λοκντάουν σε περισσότερους από 16 εκατομμύρια ανθρώπους λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο Χάνκοκ σημείωσε πως η χθεσινή απόφαση ελήφθη πολύ σύντομα, καθώς τα στοιχεία που είχε η κυβέρνηση έδειχναν πως το νέο στέλεχος ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Βάσει των νέων μέτρων, απαιτείται από περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αγγλίας να παραμείνει στα σπίτια του με εξαίρεση σημαντικούς λόγους, όπως η εργασία. Τα μη αναγκαία καταστήματα έκλεισαν και όλες οι μετακινήσεις εκτός των ζωνών που ορίστηκαν και τέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, είτε εντός της Βρετανίας είτε στο εξωτερικό, απαγορεύτηκαν.

«Είναι μια τεράστια πρόκληση εωσότου χορηγήσουμε ευρύτερα το εμβόλιο για να προστατεύσουμε τους πολίτες. Με αυτήν την πρόκληση θα βρεθούμε αντιμέτωποι τους δύο επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο Ματ Χάνκοκ.

Η Βρετανία ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ταχύτερη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους, «έως και 70%», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Από την πλευρά του, ο Κιρ Στάρμερ, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, δήλωσε ότι αν και στηρίζει τα νέα μέτρα: «Ο κώδωνας του κινδύνου αντηχούσε για εβδομάδες, όμως ο πρωθυπουργός (Μπόρις Τζόνσον) επέλεξε να τον αγνοεί... Είπε στη χώρα να προχωρήσει και να γιορτάσει έστω και περιορισμένα τα Χριστούγεννα... κι όμως τρεις ημέρες αργότερα λέει σε εκατομμύρια οικογένειες να εγκαταλείψουν αυτά τα σχέδια».

Υπουργοί λένε ότι το νέο στέλεχος, που έχει καταγραφεί στη Δανία, την Ολλανδία και την Αυστραλία, είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι περισσότερο θανατηφόρο ή προκαλεί σοβαρότερη νόσο. Λίγο αφότου ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε στους Βρετανούς πολίτες τις αλλαγές, ορισμένοι στο Λονδίνο έσπευσαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πρωτεύουσας επιχειρώντας να ταξιδέψουν για να δουν τους συγγενείς τους ενόψει των Χριστουγέννων και καταγράφηκαν σκηνές συνωστισμού, κάτι που ο Χάνκον χαρακτήρισε «απόλυτα ανεύθυνο».

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως ο οικονομικός αντίκτυπος των νέων μέτρων θα είναι «σοβαρός». Ωστόσο, μιλώντας στο BBC, ο Βρετανός υπουργός Υγείας επισήμανε ότι ένα νέο πανεθνικό λοκντάουν δεν είναι «απαραίτητα» αναπόφευκτο για να αναχαιτιστεί η αύξηση των μολύνσεων.

«Ένας από τους λόγους που επιβάλαμε τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς στο επίπεδο 4... είναι να επιχειρήσουμε να σταματήσουμε τη διασπορά της νέας μετάλλαξης», απάντησε στο "Andrew Marr Show".

Η εκτίμηση καθηγητή για την Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία, να υπάρχει και στην Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας κι Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή αταίριαστοι. Τόνισε δε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς όπως είπε έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο περίπου 275.000 μεταλλάξεις του ιού. 

«Η μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Έχει γίνει υπερβολικός θόρυβος για το πραγματικό εύρημα. Αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο 275.000 μεταλλάξεις του κορωνοϊού, εκ των οποίων οι 120.000 έχουν εμφανιστεί στη Βρετανία, γιατί οι Βρετανοί το ψάχνουν πολύ. Από αυτές τις μικρές αλλαγές στο γενετικό υλικό, οι περισσότερες δεν έχουν καμία σημασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος. 

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στη Βρετανία η αύξηση των κρουσμάτων πιθανόν να μην οφείλεται μόνο στη μετάλλαξη, αλλά και στο γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα. «Στην Αγγλία είδαν ότι σε μια περιοχή που έχει έξαρση της επιδημίας, ένα σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων είχαν αυτή τη μορφή του ιού. Όμως ότι αυτό οδηγήθηκε σε περισσότερα κρούσματα, μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκεί δεν πρόσεξαν πολύ. Αν κρίνω με το πώς ήταν οι άνθρωποι με το που άνοιξαν τα μαγαζιά εκεί, μέρος της αύξησης μπορεί να οφείλεται και σε αυτό».

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, το στέλεχος αυτό έχει φύγει και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη και πολύ πιθανόν να υπάρχει και στην Ελλάδα. 

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό λόγω της μετάλλαξης». 

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι «οι εικόνες που είδα χθες στο Σύνταγμα με τρομάζουν, γιατί έχει περάσει ένα λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Όλοι μιλούν για το τρίτο κύμα τον Ιανουάριο. Για να υπάρξει τρίτο κύμα πρέπει να φύγει το δεύτερο. Με τη χαλαρότητα που θα υπάρξει λόγω των εορτών, αλλά και το κρύο που γίνεται όλο και πιο τσουχτερό, θα αναζωπυρωθεί το δεύτερο κύμα. Θεωρώ ότι το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα θα υπάρξει γύρω στις 15-20 Ιανουαρίου, οπότε θα έχουμε τα αποτελέσματα από όλες τις γιορτές». 

Δείτε όλα όσα δήλωσε στο ΣΚΑΪ.

 

Οι οκτώ απαντήσεις από Financial Times και BBC

1. Που πρωτοεμφανίστηκε και πώς ονομάζεται το νέο στέλεχος του ιού: Ο μεταλλαγμένος ιός εμφανίστηκε αρχικά στην νοτιοανατολική Αγγλία και η επίσημη ονομασία που προς το παρόν χρησιμοποιεί ο ΠΟΥ είναι B.1.1.7

2. Πέραν της Αγγλίας που αλλού έχει ανιχνευθεί το νέο στέλεχος; Επιβεβαιωμένα κρούσματα με δράστη το νέο στέλεχος έχουν ανιχνευθεί στην Ολλανδία, τη Δανία, την Ιταλία, τη Νότιο Αφρική και την Αυστραλία. Σε σημερινές δηλώσεις του επίσης ο Γάλλος Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε πιθανό ο ιός να κυκλοφορεί και στη Γαλλία, αν και δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαιωμένο κρούσμα.

3. Τι ανησυχεί τους επιστήμονες; Κυρίως δύο πράγματα: Πρώτον ο άνευ προηγουμένου αριθμός των μεταλλάξεων που μεταφέρει πάνω του. Και δεύτερον η ταχύτητα με την οποία υποσκελίζει άλλα στελέχη του ιού στην νότια Αγγλία. Το νέο στέλεχος έχει διαφοροποιημένα 23 γράμματα του γενετικού κώδικα του κορωνοϊού εκ των οποίων τα 17 σχετίζονται με τον τρόπο που εισέρχεται και πολλαπλασιάζεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

4. Επιφέρει ισχυρότερα συμπτώματα ο νέος ιός; Σύμφωνα με όσα αναφέρουν επιστήμονες η απάντηση είναι «όχι». Τα ποσοστά νοσηλείας στη νοτιοανατολική Αγγλία δεν έχουν αυξηθεί παρά μόνο σε πλήρη αντιστοιχία με τα κρούσματα. «Θα με εξέπληττε αν προέκυπταν στοιχεία που να δείχνουν ότι το νέο στέλεχος προκαλεί πιο βαριά συμπτώματα» λέει στους FT ο François Balloux, διευθυντής του Γενετικού Ινστιτούτου του UCL.

5. Πόσο πιο γρήγορα εξαπλώνεται το νέο στέλεχος. Το «έως και 70% ταχύτερα» που ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον προέκυψε από μία τοποθέτηση του δρος Ερικ Βολτζ του Imperial college London: «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ξέρουμε. Αλλά από ό,τι βλέπουμε μέχρι στιγμής αναπτύσσεται πάρα πολύ γρήγορα , πιο γρήγορα από κάθε άλλη παραλλαγή που έχει αναπτυχθεί», είπε. Η ταχύτερη μετάδοση αυξάνει και την περίφημη τιμή (ή δείκτη) R – δηλαδή τον μέσο όρο των ανθρώπων που μπορεί να μολύνει ένας ήδη ασθενής– κατά 0,4 κάτι που καθιστά πολύ πιο δύσκολο τον έλεγχο του ιού χωρίς σκληρά μέτρα lockdown.

6. Από που προήλθε το νέο στέλεχος; Η πλέον πιθανή εξήγηση είναι ότι το νέο στέλεχος εμφανίστηκε σε κάποιον ασθενή με αδύναμο ανοσοποιητικό οργανισμό που δεν μπόρεσε να καταπολεμήσει τον ιό. Αντιθέτως το σώμα του ασθενούς αυτού μετετράπη σε πεδίο τροφής για τον ιό, δίνοντάς του τη δυνατότητα να μεταλλαχθεί.

7. Τα εμβόλια που βρίσκονται υπό παρασκευή θα είναι αποτελεσματικά απέναντί του; Μέχρι τώρα όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι «πιθανότατα το νέο στέλεχος δεν θα είναι ικανό να διαφύγει από την άμυνα που παρέχουν στον οργανισμό τα εμβόλια». Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι πιο διστακτικοί: O καθηγητής Kristian Andersen, διευθυντής του Ινστιτούτου Μολυσματικών ασθενειών Scripps της Καλιφόρνια αναφέρει: «Έχω δει πολλά άρθρα που λένε ότι δεν υπάρχει επίπτωση στην ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια. Αυτό δεν είναι σωστό. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε , αλλά θα ξέρουμε τις επόμενες εβδομάδες.

8. Τα τεστ ανιχνεύουν το νέο στέλεχος του ιού; Στο δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται: Τα συμβατικά τεστ για την Covid-19 δεν ανιχνεύουν τις ιικές μεταλλάξεις. Οι παραλλαγές μπορούν να ανιχνευθούν μόνο εάν αναγνωσθούν και τα 30.000 γράμματα του γενετικού κώδικα, κάτι που απαιτεί ειδική διαδικασία.  Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Επικεφαλής Ιατρός της Βρετανίας, επιδημιολόγος  Κρις Γούιτι αναφέρει ότι τα συμβατικά τεστ θα μπορούν να ανιχνεύουν και το νέο στέλεχος. Άρα φαίνεται ότι τα σημερινά τεστ ανιχνεύουν τον κορωνοϊό χωρίς να είναι ωστόσο γνωστό εάν ανιχνεύουν κατά πόσον αυτός προέρχεται από το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Με πληροφορίες από hellasjournal.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΣΚΑΪ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ