Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Έρχεται τρίτο κύμα – Πότε θα κορυφωθεί ο ιός και ο ρόλος της μετάλλαξης

thessaloniki-ompreles-apolymansi

Η προειδοποίηση του ΠΟΥ, η έκκληση της πάντα ψύχραιμης Μέρκελ και οι εκτιμήσεις Ελλήνων επιστημόνων

Η Ευρώπη βρίσκεται προ των πυλών ενός σαρωτικού τρίτου κύματος κορωνοϊού με την συνήθως ψυχρή Άγκελα Μέρκελ να προειδοποιεί για τους πιο δύσκολους μήνες και να κρατάει «κλειστή» τη Γερμανία, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την μετάλλαξη που κυκλοφορεί στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα δυνατή η λήξη συναγερμού για την πανδημία του κορωνοϊού, αφού έρχονται οι πιο δύσκολοι μήνες. «Φυσικά και έχουμε τους πιο δύσκολους μήνες της πανδημίας ακόμα μπροστά μας - νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το υποθέσουμε. Ωστόσο, αυτό συνδυάζεται και με λίγη ελπίδα λόγω των εμβολίων που είναι τώρα διαθέσιμα», δήλωσε η Μέρκελ σε κλειστή συνάντηση των βουλευτών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag).

Παράλληλα, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφέρει πως η Ευρώπη οφείλει «να αντιμετωπίσει» μία «ανησυχητική κατάσταση», εξαιτίας της κυκλοφορίας της νέας μεταδοτικότερης μετάλλαξης του κορωνοϊού, που εντοπίσθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πλέον έχει εξαπλωθεί.  

«Τα βασικά μέτρα, αυτά που όλοι γνωρίζουμε, πρέπει να ενισχυθούν για την μείωση της μετάδοσης, την ελάφρυνση των υπηρεσιών υγείας Covid-19 και για να σωθούν ζωές», δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Είναι σημαντικό να γενικευθεί η χρήση μάσκας, να περιορισθούν οι κοινωνικές συναθροίσεις, να τηρηθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση και το πλύσιμο των χεριών και όλα αυτά τα μέτρα να συνδυασθούν με αποτελεσματικά συστήματα διάγνωσης και ιχνηλάτησης και την απομόνωση των ασθενών, συνόψισε ο Χανς Κλούγκε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, το νέο στέλεχος «θα μπορούσε προοδευτικά να αντικαταστήσει τα άλλα που βρίσκονται σε κυκλοφορία στην Ευρώπη, όπως έχει παρατηρηθεί ότι έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και όλο και περισσότερο στην Δανία».

Είκοσι δύο χώρες της ευρωπαϊκής ζώνης, που περιλαμβάνονται σε 53 χώρες (ανάμεσά τους και η Ρωσία), έχουν πλέον καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το νέο στέλεχος, διευκρίνισε ο ΠΟΥ.

Η βρετανική μετάλλαξη («VOC 202012/01″) δεν αλλάζει την φύση της ασθένειας: «η Covid-19 δεν είναι ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο σοβαρή» και «τα παιδιά δεν φαίνεται να είναι περισσότερο εκτεθειμένα», υπενθύμισε ο Χανς Κλούγκε, προσθέτοντας ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και κατά της μετάλλαξης.

Ομως, εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας, η μετάλλαξη απειλεί να αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων και να επιβαρύνει τα συστήματα υγείας, προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

«Είναι μία κατάσταση ανησυχητική, που σημαίνει ότι κατά την διάρκεια μίας βραχείας περιόδου θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε κάνει και να ενισχύσουμε τα μέτρα δημόσιας υγείας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για την επιπέδωση των καμπυλών που έχουν εκτοξευθεί σε πολλές χώρες», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε.

Η Ευρώπη έχει καταγράψει περισσότερα των 27,6 εκατομμυρίων κρουσμάτων και 603.000 θανάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Το τρίτο σαρωτικό κύμα

Οι επιστήμονες πλέον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για τρίτο κύμα της φονικής πανδημίας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, το τρίτο κύμα ενδέχεται να εμφανιστεί στη χώρα μας από τον Φεβρουάριο και μετά. Την ώρα μάλιστα, που ακόμη δεν έχει κοπάσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει υψηλός.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ κ. Νίκος Θωμαϊδης, μιλώντας στο iatropedia.gr δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος για την κατάσταση αυτή, καθώς όπως λέει, η αύξηση των τελευταίων ημερών στην Αττική αντικατοπτρίζει την αύξηση που εντόπισαν οι επιστήμονες στα λύματα μόνο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. «Την αύξηση της Πρωτοχρονιάς που είναι μεγαλύτερη, δεν την έχουμε δει ακόμα» αναφέρει.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Θωμαϊδης, τονίζει: «Την αύξηση που είδαμε εμείς την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, θα την δούμε σε κρούσματα και εισαγωγές στα νοσοκομεία σε μία εβδομάδα με 10 μέρες. Ίσως να αρχίσει μετά από την Πέμπτη και Παρασκευή. Η αύξηση που βλέπουμε αυτές τις μέρες είναι των Χριστουγέννων. Ναι είναι δυνατό να υπάρξει ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα ξεκινήσει από τον Γενάρη, ενδέχεται να κορυφωθεί τον Φεβρουάριο και θα σβήσει τέλος Μαρτίου. Η πιθανότητα είναι αυτή. Στο χέρι μας είναι να μην συμβεί».

Οι επιστήμονες παρατήρησαν στα λύματα μια απότομη αύξηση των προβλεπόμενων φορέων του κορωνοϊού, και συγκεκριμένα, από τους 8 με 10 χιλιάδες φορείς που εντοπίζονται σταθερά το τελευταίο διάστημα:

Ο Καθηγητής εξηγεί ότι στην επιδημιολογία τα κύματα των ιώσεων στην Ελλάδα είναι δύο: Το ένα κύμα έχει μέγιστη επίπτωση τον Δεκέμβριο και το δεύτερο έχει μέγιστη επίπτωση τον Φεβρουάριο. Αυτό επαναλαμβάνεται φέτος με τον κορωνοϊό, σημειώνει ο κ. Θωμαϊδης: «Ο κόσμος αυτό δεν το ξέρει, αλλά αυτό είναι τυπικό. Η εποχή αυτή Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος είναι η κατ’ εξοχήν επικίνδυνη εποχή ιώσεων. Επομένως γνωρίζουμε ότι η μεταδοτικότητα του ιού αυξάνεται αυτούς τους μήνες, άρα είναι επικίνδυνη εποχή, επομένως είναι πιθανό να συμβεί. Η κυβέρνηση το ξέρει και γι’ αυτό και έχουν επιτάξει τρία νοσοκομεία επιπλέον στην Αττική, από 1/1/21, που τα είναι αποκλειστικά Covid και ακόμη δύο στη Θεσσαλονίκη» σημειώνει ο ειδικός.

Αυτό εξηγεί και την έξαρση του πρώτου πανδημικού κύματος τον περασμένο Μάρτιο, σημειώνει ο ίδιος, αν και υπήρξε μία υστέρηση φάσης στην Ελλάδα, καθώς ο ιός δεν κυκλοφορούσε στη χώρα, ήταν εισαγόμενος: «Τώρα, όμως, υπάρχει. Είναι εδώ και ενδέχεται να ακολουθήσει μια τέτοια τυπική πορεία» υπογραμμίζει.

Με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iatropedia.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ