Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Σίγουρο το τρίτο κύμα - Αύξηση κρουσμάτων από καιρό, άνοιγμα αγοράς

Ανησυχία των ειδικών για την πορεία της πανδημίας

«Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Μπορεί η κοινωνία θέλει να μπει στους κανονικούς της ρυθμούς, από την άλλη πλευρά, πλήθος επιστημονικών δεδομένων δείχνουν ότι ο κορωνοϊός δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Το τρίτο κύμα είναι σίγουρο και μάλιστα σε συνθήκες που το ευνοούν. Οι επόμενοι δύο – τρεις μήνες είναι πάρα πολύ κρίσιμοι για την εξέλιξη της πανδημίας» τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Η πανδημία έθεσε σε αμφισβήτηση πολλές βεβαιότητες που είχαμε και κλόνισε πολλές αντιλήψεις. Οι γιατροί ένιωσαν για πρώτη φορά ότι δουλεύουν θέτοντας σε κίνδυνο τη δουλειά τους. Όλοι πρέπει να προσαρμοστούν και να εμποδίσουν την πανδημία να ολοκληρώσει την καταστροφική της πορεία στο τρίτο κύμα. Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο μπορούμε να ελέγξουμε τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος και όχι κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι» συμπλήρωσε ο κ. Καπραβέλος ενώ τόνισε πως το υγειονομικό μας σύστημα δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν οριζόντια μέτρα.

«Το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς θα πρέπει να εξετάζεται σε άμεση συνάρτηση με τα επίπεδα ιικού φορτίου. Τα δεδομένα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούνται, καθώς η οποιαδήποτε κίνηση που διευκολύνει την υπερμετάδοση μπορεί να αποβεί ολέθρια στην εξέλιξη του τρίτου κύματος» δήλωσε ο κ. Καπραβέλος.

Ταυτόχρονα ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε μιλώντας για το εμβόλιο πως είναι το μόνο όπλο που διαθέτουμε για να καταπολεμήσουμε την πανδημία και να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους, τους οποίους καθησύχασε πως δεν πρέπει να φοβούνται να εμβολιαστούν.

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί φοβούνται μια νέα έξαρση της πανδημίας, ωστόσο δίνουν έμφαση στον εμβολιασμό του πληθυσμού προκειμένου να θωρακιστεί η κοινωνία απέναντι στον κορωνοϊό.

Ο καθηγητής ΑΠΘ Χημικός Μηχανικός Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ1 τόνισε ότι το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη είναι μειωμένο ωστόσο περιμένουν τα αποτελέσματα για την Πρωτοχρονιά, τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι είναι πιθανόν να υπάρξει αύξηση λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και του ανοίγματος της αγοράς. Ο κ. Σαρηγιάννης πρότεινε να γίνονται αυξημένα τεστ προληπτικά ώστε «να μπορέσουμε να σπάσουμε τις αλυσίδες των ασυμπτωματικών».

Από τη μεριά του ο  καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δήλωσε πως τελική λύση είναι ο εμβολιασμός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν είναι τόσο γρήγορος όσο ελπίζαμε καθώς δεν υπάρχουν πολλά εμβόλια. Γι’ αυτό όπως σημείωσε πρέπει να δοθεί μάχη να αυξηθεί η παγκόσμια ικανότητα παραγωγής εμβολίων, να γίνει σωστή οργάνωση και σχεδιασμός της επιχείρησης αυτής. Ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι είναι απρόβλεπτος αυτός ο ιός και η κινητικότητα του πληθυσμού δημιουργεί νέες εστίες ακόμη και μικρά χωριά της επικράτειας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης
Στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα σχήματα Πόντσι στην ιστορία, μια «πυραμίδα» επενδυτών που δρούσε στον τομέα της κάνναβης, προχώρησαν πριν από...
Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης