Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχονται νέα μέτρα: Στο τραπέζι «σκληρό» lockdown - Αλλαγές στα καταστήματα

Ανησυχία για την Αττική - Εισήγηση να χαρακτηριστεί κόκκινη

Μια ανάσα από το «κόκκινο» βρίσκεται η Αττική κάτι που θα σημάνει αυξημένους περιορισμούς όπως συνέβη τις προηγούμενες μέρες σε διάφορες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση των ειδικών που θα εκτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο για την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας όσο και για άλλες περιοχές που εμφανίζονται επιβαρυμένες. Αν η Αττική θεωρηθεί «κόκκινη» περιοχή, τότε τα γυμνάσια και τα λύκεια δεν θα ανοίξουν όπως είναι προγραμματισμένο την 1η Φεβρουαρίου, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του MEGA, η πρόταση των λοιμωξιολόγων είναι να ενταχθεί η Αττική στις «κόκκινες» περιοχές, με αποτέλεσμα να ισχύσουν αυξημένοι περιορισμοί και το lockdown να είναι αυστηρότερο.

Όπως αναφέρει το ΣΚΑΪ η κινητικότητα φοβίζει τους επιδημιολόγους, ειδικά στην Αττική όπου τα κρούσματα είναι αυξημένα, μετά και την εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους κορωνοϊού.

Ωστόσο, οι εξελίξεις και οι αποφάσεις δεν αφορούν αποκλειστικά την Αττική αλλά όλη τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, ειδικά αν ανοίξουν κάποια σχολεία, θα επιστρέψουμε στο click away σε όλη τη χώρα όπως τις γιορτές και πιθανότατα στο click in shop σε ένδυση και υπόδηση. Θα παραμείνουν πάντως ανοιχτά δημοτικά σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Τα δεδομένα παρακολουθούνται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη υπάρχουν συζητήσεις με τους επιστήμονες, όπως σήμερα με τον πρωθυπουργό, και την Παρασκευή η επιτροπή κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. 

Αύριο στις 18.00 οι τελικές ανακοινώσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά.

 

Τα σενάρια για την ερχόμενη εβδομάδα

Τα σενάρια είναι αρκετά - από την καθυστέρηση μίας εβδομάδας για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, ως και ακόμα πιο «σκληρά» μέτρα.  Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα πράξει ό,τι συστήσουν οι ειδικοί, τόσο για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όσο και για την λειτουργία της αγοράς. Είναι  χαρακτηριστικό ότι μιλώντας το πρωί στην τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική». «Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε στέλνοντας το σχετικό μήνυμα ότι: «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα».

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια-λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλά αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν, όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» ξεκαθάρισε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, στον ΣΚΑΙ, επισημαίνοντας παράλληλα πως στο «κόκκινο» έχουν ήδη περάσει και οι όμορες περιοχές της Αττικής, δηλαδή αυτές της Βοιωτίας και της Εύβοιας, με όλη αυτή την περιοχή να μετατρέπεται «σε ένα hotspot, μια καυτή περιοχή της επιδημίας».

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και αρκετά μέλη της Επιτροπής που έχουν δημοσίως δηλώσει ότι θα προτιμούσαν άλλα περιοριστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα μία απαγόρευση κυκλοφορίας από το απόγευμα, κατά το γαλλικό πρότυπο -και όχι την καθυστέρηση του ανοίγματος Γυμνασίων και Λυκείων, μιας και θεωρούν ότι η δια ζώσης συμμετοχή στο μάθημα είναι σημαντική για την ψυχολογία των μαθητών.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική -που θεωρείται πλέον στο «παρά ένα» για να χαρακτηριστεί «κόκκινη». Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι επίσης η κατάσταση σε Βοιωτία και Εύβοια, όπου καταγράφεται επίσης αύξηση κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, μερίδα των ειδικών προτείνει την λήψη άμεσων, προληπτικών μέτρων, προκειμένου να μην «ξεφύγει» η επιδημία στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, αρκετά μέλη της επιτροπής μιλούν για την εμπειρία του φθινοπώρου, όταν η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων είχε προκαλέσει σημαντική πίεση στο ΕΣΥ -και παρά το lockdown, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε με πολύ αργό ρυθμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ