Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σαρηγιάννης: Αύξηση τηλεργασίας, μερικό κλείσιμο σχολείων για Θεσσαλονίκη

Τι προτείνει ο καθηγητής

Σταθεροποιημένη εμφανίζεται η εικόνα της Θεσσαλονίκης σε ότι αφορά την πανδημία και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει σταθερή και την  επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Χημικών-Μηχανικών του ΑΠΘ,  Δημοσθένη Σαρηγιάννη όπως μετέδωσε τη ΕΡΤ.

Ωστόσο  μετά από αυτό το χρονικό σημείο θα υπάρξει μια αύξηση, οπότε δημιουργείται ένα παράθυρο επτά ημερών, ώστε να εξεταστεί, τι περαιτέρω μέτρα χρειάζεται να ληφθούν για να μην ακολουθήσει η συμπρωτεύουσα, την πορεία της Αθήνας.

Ο καθηγητής θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα και το ζήτημα  είναι αν θα ληφθούν σήμερα 12/2 ή την επόμενη εβδομάδα. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της λήψεως τον μέτρων σήμερα εξηγώντας ότι όσο νωρίτερα ληφθούν τα μέτρα αυτά τόσο και πιο αποτελεσματικά θα είναι.

Ο κ. Σαρηγιάννης δεν προέκρινε αναγκαστικά ένα Lockdown,  για την πόλη και πρότεινε  αύξηση της τηλεργασίας  κατά 70% από 50% που είναι σήμερα και τήρηση του μέτρου. Κάτι που ενδεχομένως θα ήταν αρκετό ειδικά αν αυτό συνδυαστεί με μερικό κλείσιμο σχολείων. Θα ήταν πολύ αποδοτικό, είπε,  ώστε να αναχαιτιστεί η πορεία της πανδημίας.

Ο καθηγητής συμφώνησε ότι  «αυτή τη στιγμή»  η λειτουργία των σχολείων δεν παίζει μεγάλο ρόλο στην μετάδοση της νόσου αλλά εκτίμησε πως από την επόμενη εβδομάδα θα διαδραματίσει πολλαπλασιαστικά μεγαλύτερο ρόλο και θα πρέπει να εγκαταλειφθούν θέσφατα του τύπου «τα σχολεία θα πρέπει να κλείσουν τελευταία».

Ο καθηγητής στάθηκε και στις καιρικές συνθήκες που δεν βοηθούν τον καλό αερισμό στις τάξεις και θεώρησε  αυτονόητο ότι τα ολιγομελή τμήματα από τα πολυπληθή βοηθούν στο να μην υπάρχει εξάπλωση και αύξηση της μετάδοσης Πρότεινε μάλιστα, πέραν του καλού εξαερισμού και της απολύμανσης του αέρα, την δημιουργία νέων αιθουσών  διδασκαλίας  σε δημοτικούς και άλλους  χώρους.

Ο κ. Σαρηγιάννης συνεχάρη την κυβέρνηση για την απόφαση να μην παίρνει φύλλο μετακίνησης ένας εργαζόμενος με τηλεργασία εγγεγραμμένος στην «Εργάνη» καθώς αυτό ήταν ένα ευάλωτο σημείο στο σύστημα που οδηγούσε πολλούς να μην εφαρμόζουν  το μέτρο που ήδη ίσχυε. Συνέστησε επίσης στον ιδιωτικό τομέα να πάρει πλέον την εταιρική του ευθύνη και να εφαρμόσει το μέτρο της τηλεργασίας.

Μιλώντας για το “τελευταίο Lockdown” πριν από το καλοκαίρι, ο κ. Σαρηγιάννης, λαμβάνοντας ως ικανή και αναγκαία προϋπόθεση ότι ο περιορισμός θα διαρκούσε στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 28, θα ήταν και το τελευταίο. Οι συνθήκες τώρα στην διασπορά, υπογράμμισε, δεν είναι υψηλής πίεσης και αν δρούσαμε άμεσα θα ήταν πολύ αποδοτικό.

Για την Αττική εκτίμησε ότι θα χρειαστεί να ληφθούν  περαιτέρω μέτρα διαχείρισης. Διατύπωσε μάλιστα ότι το αυστηρό Lockdown δεν θα χρειαστεί να επαναληφθεί. Χαρακτήρισε μάλιστα αποδοτικό το σενάριο της «βεντάλιας» που ανοιγοκλείνει. Επίσης πρότεινε να εντατικοποιηθεί και η τηλεργασία και εν ολίγοις ότι ισχύει για την Θεσσαλονίκη ισχύει και για την Αττική . Εντόπισε  μάλιστα τη διαφορά στη διαχείριση του κινδύνου με βάση και τα δεδομένα που υπάρχουν.

Κρίσιμο κομμάτι της εξίσωσης  χαρακτήρισε  ο κ.Σαρηγιάννης, τον εμβολιασμό, στην χώρα μας και πανευρωπαϊκά, και τόνισε πως είναι σημαντικό στο τέλος Ιουνίου να είναι χαμηλά η διασπορά στην κοινότητα σε όλη την Ελλάδα διότι έτσι θα έχουμε χώρο να ανοίξουμε τον τουρισμό, με προσοχή και πιο οργανωμένα από το παρελθόν καθώς έχουμε αποκτήσει  και την ανάλογη εμπειρία.

Για να φτάσουμε εκεί όμως, ξεκαθάρισε πως τον Μάρτιο πρέπει να είμαστε, ως χώρα, σε  καλή επιδημιολογική κατάσταση. Εκτίμησε μάλιστα πως η Ελλάδα μπορεί να δώσει το μήνυμα στην υφήλιο, ότι είναι ικανή να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση αποδοτικά και άρα είμαστε ασφαλής προορισμός. Υπογράμμισε δε ότι τα μεγάλα τουριστικά πακέτα κλείνονται τον Μάρτιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελετή Παράδοσης Ολυμπιακής Φλόγας: Ποια ερμηνεύτρια θα ψάλει τον Εθνικό Ύμνο
«Το ήθελα για τη Γαλλία να συμβεί, γιατί οι πρώτοι που με πήραν από την Ελλάδα ήταν οι Γάλλοι» δήλωσε η μεγάλη ερμηνεύτρια
Τελετή Παράδοσης Ολυμπιακής Φλόγας: Ποια ερμηνεύτρια θα ψάλει τον Εθνικό Ύμνο