Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Πρώτο τοπικό lockdown μέσα στη Θεσσαλονίκη – Η εικόνα σε όλη την πόλη

Σύσταση Σαρηγιάννη για ολικό lockdown σε όλη τη Θεσσαλονίκη

Το πρώτο τοπικό ολικό lockdown μέσα στη Θεσσαλονίκη θα είναι από σήμερα το πρωί Σαββάτου πραγματικότητα, καθώς ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου περνάει στο «βαθύ κόκκινο», με ότι μέτρα αυτό συνεπάγεται και μία μερίδα κατοίκων της πόλης να βρίσκεται υπό πιο αυστηρό περιορισμό.

Συνολικά, σε όλη τη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού είναι 1.200. Ωστόσο, ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου καθώς η ανίχνευση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού προκαλεί έντονη ανησυχία στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, το μεγαλύτερο ποσοστό (και πιο συγκεκριμένα τα 2/3) των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με μετάλλαξη Νοτίου Αφρικής έχουν βρεθεί ή έχει φανεί από την ιχνηλάτηση ότι σχετίζονται με συγκεκριμένες περιοχές του δήμου αυτού και δη με την Δημοτική Ενότητα Ευόσμου. Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής «να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να τηρούν αυστηρά, πιστά, κατά γράμμα τα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά της συγκεκριμένης, εξαιρετικά επικίνδυνης μετάλλαξης».

Έτσι, Κορδελιό και Ευόσμος θα έχουν πλέον κλειστά σχολεία και καταστήματα, με τους επιστήμονες να επιχειρούν να ελέγξουν την πορεία μετάδοσης της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, η οποία όπως ανακοινώθηκε μπορεί να επηρεάσει την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα. Σημειώνεται πως στην περιοχή του Ευόσμου έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα σε Κορδελιό – Εύοσμο

  • Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ
  • Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα super market, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
  • Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης.
  • Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους Δήμους, η είσοδος και η έξοδος επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
  • Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
  • Αναστέλλεται η οικοδομική δραστηριότητα.
  • Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση τη μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από τη μόνιμη κατοικία.
  • Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού.
  • Πιστή τήρηση τόσο του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και της τήρησης των αποστάσεων, καθώς και την εφαρμογή της τηλε-εργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τουλάχιστον 50%.
  • Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν, όπως και σε όλη τη χώρα, με τη μέθοδο του take away και του delivery. Όσον αφορά στο take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.
  • Οι λαϊκές αγορές λειτουργούν με τους ισχύοντες περιορισμούς.

Η σύσταση Σαρηγιάννη για ολικό lockdown σε όλη τη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προτείνει ολικό lockdown σε όλη τη Θεσσαλονίκη, λέγοντας παράλληλα πως είναι απαραίτητη η παράταση του lockdown μέχρι τις 8 Μαρτίου.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε «Όσον αφορά στο σύνολο της χώρας, για τις επόμενες ημέρες περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων με κορύφωση στις 24-25 Φεβρουαρίου, δηλαδή στα 1.100 -1.150 κρούσματα  κατά μέσο όρο την εβδομάδα. Στη συνέχεια αναμένουμε πτώση και στο τέλος του μήνα τον μέσο εβδομαδιαίο όρο να αγγίζει λίγο πιο πάνω από τα 1.000 κρούσματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως και να ανοίξουμε, θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων» προσθέτει.

Σχετικά με την Αττική, ο καθηγητής και η ομάδα του βλέπουν μικρή αποκλιμάκωση, κάτι που σημαίνει πως τα στοχευμένα μέτρα στην πρωτεύουσα φαίνεται να αποδίδουν. «Συνολικά υπάρχει μια αποκλιμάκωση μικρή στην Αττική, εκεί δηλαδή που είναι πιο στοχευμένα τα μέτρα. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε διακυμάνσεις, δηλαδή αυξήσεις στα κρούσματα κάποιες ημέρες, αλλά στη συνέχεια θα δούμε καθαρά μια μείωση, η οποία φαίνεται πως θα συνεχιστεί και μέχρι τις 10 Μαρτίου. Θεωρώ πάντως ότι αποδίδουν αυτά τα μέτρα όπως περιμέναμε ακριβώς. Μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου θα δούμε πτώση, μετά μια μικρή αύξηση κρουσμάτων μέχρι τις 24 και μετά ξανά πτώση» υποστηρίζει.

Δεν είναι όμως το ίδιο αισιόδοξος για τη Θεσσαλονίκη, όπου υποστηρίζει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και πρέπει άμεσα να παρθούν πιο σκληρά μέτρα για να μην ξεφύγει η κατάσταση. Μάλιστα, όπως αναφέρει αν δεν ληφθούν νέα μέτρα στα τέλη του μήνα προς αρχές Μαρτίου η πόλη θα αντιμετωπίσει σοβαρό θέμα.

«Αν δεν συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα, θα αρχίσουμε να παρατηρούμε αύξηση κρουσμάτων, δεδομένου ότι θα συνεχίσουμε με τους όρους που ίσχυαν πριν το lockdown. Αν γίνει αυτό και χαλαρώσουμε, βλέπουμε να συνεχίζεται αυτή η αύξηση και να βάζει σε πίεση το σύστημα υγείας και το τρίτο κύμα να κορυφώνεται στις 15 Μαΐου. Για να μη φτάσουμε, λοιπόν, σε αυτά τα επίπεδα, θα πρέπει να κρατήσουμε λίγο παραπάνω το lockdown τώρα, έτσι ώστε τα μειώσουμε τη διασπορά και να μπορούμε, όταν θα ανοίξουμε, να έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια διαχείρισης του κινδύνου. Επίσης θα πρέπει να εφαρμόσουμε τηλεργασία στο 75% και να προχωρήσουμε σε απολυμάνσεις του αέρα σε κτήρια, αίθουσες κ.λπ.» συνεχίζει.

Τέλος, σχετικά με τη βρετανική μετάλλαξη, ο καθηγητής διευκρινίζει πως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του μοντέλου που διαχειρίζονται στο ΑΠΘ, η διασπορά αναμένεται να κορυφωθεί στα τέλη του Απριλίου με αρχές Μαΐου.

 

Τα κρούσματα χθες Παρασκευή 

Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού της Παρασκευής (19/2) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.460, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 177.494 (ημερήσια μεταβολή+0,8%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 49 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.615 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.249 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 325 (67,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 88,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.267 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 277 (ημερήσια μεταβολή +53,04%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 223 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.

 

Γεωγραφική κατανομή των 1.460 κρουσμάτων covid-19

Η γεωγραφική κατανομή των 1.460 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

64 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής 

82 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών  

140 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών  

24 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

230 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών 

73 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτιου Τομέα Αθηνών   

109 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς  

19 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων 

142 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

19 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας 

16 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας    

22 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας  

6 κρούσματα στην Π.Ε.Αρτας

104 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας   

1 κρούσμα στην Π.Ε Γρεβενών

1 κρούσμα στην Π.Ε Δράμας  

15 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

29 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

5 κρούσματα στην Π.Ε.Ζακύνθου   

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας  

10 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

23 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

5 κρούσματα στην Π.Ε Θάσου  

3 κρούσμα στην Π.Ε Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε.Ιθάκης 

21 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

12 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην ΠΕ Καστοριάς  

1 κρούσμα στην Π.Ε.Κέας-Κύθνου  

3 κρούσματα στην ΠΕ Κέρκυρας    

4 κρούσματα στην ΠΕ Κεφαλληνίας  

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

9 κρούσματα στην Π.Ε  Κοζάνης     

27 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Κω 

3 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας 

1 κρούσμα στην Π.Ε Λασιθίου     

3 κρούσματα στην Π.Ε Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου   

19 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας  

1 κρούσμα στην Π.Ε.Μυκόνου 

2 κρούσμα στην ΠΕ Ξάνθης  

1 κρούσμα στην Π.Ε Πέλλας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας  

1 κρούσμα στην Π.Ε.Πρέβεζας 

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

1 κρούσμα στην ΠΕ Ροδόπης  

1  κρούσμα στην Π.Ε Σάμου  

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών 

1 κρούσμα στην Π.Ε.Σποράδων 

16 κρούσμα στην Π.Ε Σύρου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

11 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε Φλώρινας  

3 κρούσματα στην Π.Ε Φωκίδας     

11 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής 

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

23 κρούσματα υπό διερεύνηση 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ