Skip to main content

Καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ: Η βρετανική μετάλλαξη έχει 60% μεγαλύτερη θνησιμότητα

Σίγουρα υπάρχει κόπωση, όμως κι ο καιρός αυτός οι 10-20 βαθμοί Κελσίου, είναι ιδεώδης για τη διάδοση του ιού, τόνισε

Ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ μιλώντας στην «Ωρα Ελλάδος» του Open TV αποκάλυψε νέα ιατρική έρευνα που δημοσιεύτηκε σε βρετανικό ιατρικό περιοδικό αναφορικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης τόνισε ότι η θνησιμότητα του βρετανικού στελέχους του μεταλλαγμένου κορωνοϊού που επικρατεί στην Ευρώπη, έχει αυξηθεί κι έχει φτάσει στο 60% πάνω, ενώ πλέον σύμφωνα με τις μελέτες, η γύρη παίζει καταλυτικό ρόλο στην μετάδοση του ιού.

«Σίγουρα υπάρχει κόπωση, όμως κι ο καιρός αυτός οι 10-20 βαθμοί Κελσίου, είναι ιδεώδης για τη διάδοση του ιού. Η ανθοφορία και η γύρη είναι πλέον ένας επιπρόσθετος παράγοντας σε ό,τι αφορά στην μεταδοτικότητα», είπε ο καθηγητής κι εξήγησε: «Σε 35 χώρες που έγινε έρευνα και συγκέντρωση δεδομένων -ανάμεσά τους και η Ελλάδα-  όταν υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση γύρης, υπήρχε αύξηση κρουσμάτων».

Ο καθηγητής είπε ακόμη ότι: «Γνωρίζαμε ότι το βρετανικό στέλεχος που επικρατεί στην Ευρώπη έχει τουλάχιστον 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε 50% προσεκτικότεροι. Γνωρίζουμε επίσης ποια από τις 8 μεταλλάξεις του βρετανικού στελέχους είναι πιο μεταδοτική. Γνωρίζουμε επίσης ότι όποιος μολυνθεί με αυτόν τον ιό ιάται σε 14 μέρες, πέντε μέρες περισσότερες. Άρα όποιος μολύνεται μ' αυτήν διαδίδει για περισσότερες ημέρες τον ιό, πρόσθεσε και σημείωσε: «Έχουμε πει επίσης σε προηγούμενη συνομιλία μας, ότι η παραλλαγή η βρετανική έχει κατά την άποψη του βρετανού υπουργού υγείας 30% μεγαλύτερη θνησιμότητα. Εργασία που δημοσιεύτηκε πριν δυο μέρες και είναι επιδημιολογική σε ιατρικό περιοδικό βρετανικό, λέει ότι η μέση θνησιμότητα του στελέχους αυτού είναι 60%».