Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Τι ισχύει με την «αθηναϊκή» μετάλλαξη - «Να πάρουμε άμεσα μέτρα»

Στο κεντρικό τομέα της Αθήνας έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα στελέχη της συγκεκριμένης μετάλλαξης

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα να προειδοποιεί πως «Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα» και τον Σωτήρη Τσιόδρα να δηλώνει ανήσυχος «για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού που έχει εντοπιστεί από τον Φεβρουάριο εξαπλώνεται στο κέντρο της Αθήνας προκαλώντας προβληματισμό.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο ειδικός Δημήτρης Θάνος, καθηγητής και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που πρώτος ήρθε σε επαφή μαζί του, καθώς το ανακάλυψε στα εργαστήρια της γονιδιωματικής επιτήρησης το συγκεκριμένο στέλεχος μαζί με τη βρετανική μετάλλαξη αποτελούν περίπου το 100% των στελεχών που κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας:

«Για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση και δημιουργούμε κακό προηγούμενο ιδιαίτερα τώρα που υποδεχόμαστε και πρώτους τουρίστες η “Αθηναϊκή μετάλλαξη” που δεν γνωρίζω πραγματικά και ποιος την βάπτισε έτσι, είναι ένα στέλεχος το οποίο το έχουμε βρει από τα μέσα Φεβρουαρίου. Δεν είναι κάτι καινούργιο, όπως κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν, το στέλεχος λέγεται 1.1.318 και αυτή την στιγμή φαίνεται να εξαπλώνεται στο κέντρο της Αθήνας. Έχουμε ταυτοποιήσει περί τα 1000 διαφορετικά κρούσματα με το στέλεχος αυτό, ενώ μαζί με το βρετανικό στέλεχος αποτελούν περίπου το 100% των στελεχών που κυκλοφορούν στην περιοχή της Αθήνας».

Ευαίσθητο στα εξουδετερωτικά αντισώματα το στέλεχος του κορωνοϊού:

«Όλες οι μεταλλάξεις έτσι κι αυτό έχουν αλλαγές επάνω τους, όπου υπάρχουν και σε άλλα στελέχη. Όλα είναι συνδυασμοί και η κάθε μια μετάλλαξη είναι ένας συνδυασμός μεταλλάξεων διαφορετικός. Το ενδιαφέρον που έχει η συγκεκριμένη μετάλλαξη και με προβλημάτισε από την πρώτη κιόλας στιγμή, γι αυτό και ειδοποιήσαμε αμέσως τον ΕΟΔΥ από τον Φεβρουάριο είναι ότι έχει μια αλλαγή σε κάποιο αμινοξύ, το οποίο συνδέεται με την αντίδραση με τα εξουδετερωτικά αντισώματα που σημαίνει πως αυτή η αλλαγή το κάνει λιγότερο ευαίσθητο. Αυτό είναι το ενδιαφέρον που έχει, ενώ την ίδια αλλαγή την έχουν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος και το βραζιλιάνικο».

Στο κεντρικό τομέα της Αθήνας έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα στελέχη αναφέρει ο καθηγητής Δημήτρης Θάνος:

«Μέχρι ώρας τα στελέχη αυτά έχουν εντοπιστεί στον κεντρικό τομέα της Αθήνας. Ο κόσμος δεν πρέπει να ζει λες και έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, χρειάζεται προσοχή. Θα πρέπει να επιστρέψουμε μεν στην κανονικότητα, αλλά με προσοχή όχι ανέμελα. Θα πρέπει να προσέχουμε και να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα, μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά. Να προσέχουμε είτε είμαστε εμβολιασμένοι είτε όχι. Μόνο αν εμβολιαστούμε όλοι θα πέσει το ιικό φορτίο».

Γονιδιακή επιτήρηση σε Αττική και Πελοπόννησο:

«Η οικονομία θα πρέπει να αρχίσει να δουλεύει διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα ως χώρα. Θα πρέπει να διασφαλιστεί πως προσφέρουμε υγειονομικώς ασφαλείς τουριστικές υπηρεσίες. Γι αυτό και είμαστε σε συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής και την περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου έχουμε ήδη αρχίσει έντονη γονιδιακή επιτήρηση στις περιοχές, όπου έχουν και θα έχουν μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον σε πραγματικό χρόνο τα στελέχη που υπάρχουν ανά περιοχή και να λαμβάνουμε έτσι σε περίπτωση που χρειαστεί κατάλληλα μέτρα. Κάθε εβδομάδα θα δίνουμε αναφορά στις δυο περιφέρειες».

«Πρέπει να πάρουμε στοχευμένα μέτρα άμεσα» σημείωσε από τη μεριά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας το πρωί στον Real, προτείνοντας στοχευμένο εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικοοικονομικών ομάδων στην περιοχή όπου καταγράφονται τα κρούσματα της «αθηναϊκής» μετάλλαξης. Όπως ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, εφόσον η μετάλλαξη εντοπίζεται σε συγκεκριμένη περιοχή, στο κέντρο, και μπορούμε να ορίσουμε το κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στοχευμένα τον εμβολιασμό σε αυτές τις ομάδες σαν επιθετικό μέτρο με στόχο να σταματήσει η διασπορά, κι όχι απλώς ως μέσο προστασίας. 

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, αν δεν προσέξουμε στη διαχείριση της αύξησης της κινητικότητας με το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και του τουρισμού, ο κίνδυνος για πισωγύρισμα στον αριθμό των κρουσμάτων είναι υπαρκτός. Αν, όμως, τηρηθούν τα μέτρα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ αναμένει πραγματική πτώση των κρουσμάτων μετά τις 2-3 Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ