Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Πώς ξεχωρίζουμε παρενέργειες του εμβολίου από καρδιακές επιπλοκές

embolio
Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Στην Ελλάδα 25 περιστατικά μέχρι τέλη Μαΐου σε 7 εκατ. δόσεις εμβολίων

Να μην ανησυχεί ο κόσμος για τις καρδιακές επιπλοκές (περικαρδίτιδες και μυοκαρδίτιδες) που καταγράφονται, κυρίως από τα mRNA εμβόλια, τονίζει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καθηγητής Καρδιολογίας, και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Τούτουζας, διευκρινίζοντας ότι είναι εξαιρετικά σπάνιες, περίπου 15 με 16 περιστατικά ανά εκατομμύριο, και στην πλειονότητα διαχειρίσιμες, αφού όπως λέει παρατηρείται πολύ ήπια εξέλιξη.

Αποσαφηνίζει μάλιστα, για όσους δεν γνωρίζουν τη διαφορά, ότι η μυοκαρδίτιδα είναι φλεγμονή της ίδιας της καρδιάς, ενώ η περικαρδίτιδα είναι φλεγμονώδης αντίδραση γύρω από την καρδιά, (στο περικάρδιο που την περιβάλλει) και προσθέτει ότι υπάρχουν διαφορές καμία φορά όσον αφορά τα συμπτώματα και την εξέλιξη.

Τρία στα 4 περιστατικά είναι άνδρες κάτω των 30 και μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Πράγματι, λέει ο κ. Τούτουζας και ο ΕΜΑ, και στην Αμερική ο αντίστοιχος οργανισμός, και στο Ισραήλ, όπως και στην Ελλάδα, καταγράφουν πιθανές παρενέργειες κυρίως από τα mRNA εμβόλια, σε σχέση με μυοκαρδίτιδες και περικαρδίτιδες, σε πολύ μικρό ποσοστό. Αυτό που έχει παρατηρηθεί, εξηγεί, είναι ότι 3 στα 4 περιστατικά είναι άνδρες κάτω των 30 ετών, κυρίως μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου, και η πλειονότητα των περιστατικών, εξελίσσεται πάρα πολύ ήπια. «Αυτό που φοβόμαστε, κυρίως στην μυοκαρδίτιδα είναι να μην αφήσει μόνιμη βλάβη στην καρδιά, αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν συντείνουν προς κάτι τέτοιο. Υπάρχουν μόνο δύο περιστατικά στο Ισραήλ που ακόμη διερευνώνται».

Στην Ελλάδα 25 περιστατικά μέχρι τέλη Μαΐου σε 7 εκατ. δόσεις εμβολίων

Στην Ελλάδα μέχρι τέλος Μαΐου παρουσιάστηκαν γύρω στα 25 περιστατικά, κυρίως μετά από εμβολιασμούς από Pfizer και Moderna, πιο σπάνια από AstraZeneca, και μέχρι τώρα κανένα της Johnson, και μετά από 7 εκατ. δόσεις εμβολίων. Στην Ευρώπη συνολικά είναι γύρω στα 250-300 περιστατικά. Και άλλα τόσα περίπου έχουν αναφερθεί στην Αμερική, από τα mRNA εμβόλια, λέει ο κ. Τούτουζας. Και το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι αν έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας, και με τα άλλα εμβόλια. Πολύ λιγότερα περιστατικά με τα κλασσικά εμβόλια απαντά ο κ. Τούτουζας, τονίζοντας ότι τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα, αφού κάποιος που έχει ήδη νοσήσει, μπορεί να αναπτύξει μυοκαρδίτιδα και σπάνια περικαρδίτιδα και ως εκ τούτου, όπως αναφέρει, δεν είναι πάντα ξεκάθαρη η αλήθεια. «Στην Ευρώπη από το AstraZeneca έχουν παρατηρηθεί γύρω στα 30-40 περιστατικά».

Πότε πρέπει να επικοινωνήσουμε με το γιατρό

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα εκείνα που θα μας υποψιάσουν για να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό; «Μπορεί να είναι κάποιος πόνος στο στήθος σταθερός, δηλαδή πόνος που δεν αλλάζει με το περπάτημα ή την ένταση της κίνησης (ειδικά για μυοκαρδίτιδα, γιατί στην περικαρδίτιδα μπορεί να αλλάξει με την αλλαγή της θέσης), επίσης πυρετός, αδιαθεσία, κούραση. Μετά από αυτά κάποιος μπορεί να πάει στον καρδιολόγο να κάνει ένα καρδιογράφημα, όπου η μυοκαρδίτιδα θα φανεί αμέσως, αλλά και ένα υπερηχογράφημα, όπου εκεί μαζί και με τις εξετάσεις αίματος φαίνεται η περικαρδίτιδα. Συνήθως κάνουμε και μαγνητική, κυρίως για τη μυοκαρδίτιδα». 

Ωστόσο, αδιαθεσία, πυρετός, πονοκέφαλος, είναι συνήθεις απλές παρενέργειες, που αρκετός κόσμος παρουσιάζει μετά τον εμβολιασμό. Και η απορία που προκύπτει είναι πώς θα ξεχωρίσουμε πότε πρόκειται για μία μυοκαρδίτιδα ή μία περικαρδίτιδα; «Κυρίως εμφανίζονται στο δεύτερο εμβόλιο, ενώ οι απλές παρενέργειες εμφανίζονται κυρίως στο πρώτο, κυρίως είναι σε νέους και κρατάνε περισσότερο από τις απλές παρενέργειες του εμβολίου. Περίπου μία εβδομάδα η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων αυτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι 2 κατηγορίες ατόμων που πνίγονται πιο συχνά στις παραλίες - Τι ισχύει για Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική
Στην σημασία της πρόληψης και της σωστής ενημέρωσης στάθηκε μέλος της Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, τονίζοντας πως οι παραλίες Χαλκιδικής και...
Οι 2 κατηγορίες ατόμων που πνίγονται πιο συχνά στις παραλίες - Τι ισχύει για Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη επιτυχία στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος – Η σύνθετη επέμβαση
Εξαιρετικά απαιτητική επέμβαση διενεργήθηκε με επιτυχία σε ασθενή με σύνθετη παθολογία παγκρέατος
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη επιτυχία στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος – Η σύνθετη επέμβαση
Το μήνυμα του Μέσι μετά τον τελικό: «Ο πόνος είναι τεράστιος, κρατάω όλα όσα πετύχαμε»
«Θα θυμάμαι πάντα τη στήριξη μιας ολόκληρης χώρας, η οποία μας έφερε ξανά ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες του κόσμου» δήλωσε ο Αργεντινός σταρ
Το μήνυμα του Μέσι μετά τον τελικό: «Ο πόνος είναι τεράστιος, κρατάω όλα όσα πετύχαμε»