Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εμβόλια: Η πρώτη χώρα που θα χορηγεί 3η δόση – Τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη

Ενώ κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στην Υγεία

Η Ουγγαρία θα προσφέρει την επιλογή εμβολιασμού κατά της COVID-19 με μια τρίτη δόση από την 1η Αυγούστου και θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας, δήλωσε σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι γιατροί θα αποφασίζουν ποιό σκεύασμα θα πρέπει να χορηγείται στους πολίτες ως τρίτη δόση, η οποία και θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση εκτός αν οι γιατροί κρίνουν διαφορετικά.

Πέντε φορές περισσότερα κρούσματα μέχρι την 1η Αυγούστου προβλέπει το ECDC

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία, που είναι αρμόδια για τις ασθένειες, προβλέπει ότι θα σημειωθεί μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Covid-19 μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ότι μέχρι την 1η Αυγούστου θα καταγραφούν σχεδόν πενταπλάσια νέα κρούσματα σε σύγκριση με το επίπεδο της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές της υπηρεσίας αυτής, οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στη ζώνη που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη Νορβηγία και την Ισλανδία, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προβλέπει επίπτωση άνω των 420 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους για την εβδομάδα που τελειώνει την 1η Αυγούστου, έναντι λιγότερων των 90 την περασμένη εβδομάδα.

Για την εβδομάδα που τελειώνει στις 8 Αυγούστου --η πιο μακρινή προβολή του-- το ECDC προβλέπει νέα αύξηση σε περισσότερα από 620 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Το επίπεδο αυτό αντιστοιχεί σε εκείνο που είχε παρατηρηθεί κατά τις κορυφώσεις της επιδημίας το φθινόπωρο 2020 και τον Απρίλιο 2021, σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας αυτής της ΕΕ.

Ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων αναμένεται ότι θα αυξηθεί λιγότερο γρήγορα, σύμφωνα με το ECDC, χάρη κυρίως στην εμβολιαστική εκστρατεία: ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 αναμένεται να περάσει ξανά το όριο των 10, έναντι 6,8 την περασμένη εβδομάδα.

Αυτή τη στιγμή η τάση είναι ανοδική στα δύο τρίτα των 30 χωρών, τις οποίες παρακολουθεί το ECDC, «και στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, οι πιο μεγάλες αυξήσεις των κρουσμάτων και τα υψηλότερα επίπεδα μολύνσεων αφορούν τις ηλικίες 15-24 ετών, ενώ οι αυξήσεις είναι περιορισμένες μεταξύ των άνω των 65 ετών».

Την περασμένη εβδομάδα (5-11 Ιουλίου), ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην ΕΕ έκανε άλμα κατά 60%, αυξανόμενος για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, σύμφωνα με το ECDC, λόγω «της χαλάρωσης των μέτρων και της διάδοσης της παραλλαγής Δέλτα», που είχε ταυτοποιηθεί αρχικά στην Ινδία.

Τον περασμένο μήνα η υπηρεσία αυτή, που έχει την έδρα της στη Στοκχόλμη, είχε προειδοποιήσει πως, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η παραλλαγή Δέλτα θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων.

Eπιστήμονες καλούν την βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει το σχέδιο άρσης των περιορισμών

Επιστήμονες διεθνούς κύρους κάλεσαν σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της, με βάση την οποία την Δευτέρα θα αρθούν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί στην Αγγλία, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εμπεριέχει αυτή η στρατηγική, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες.

Στην ανακοίνωσή της, αυτή η ομάδα των διεθνών επιστημόνων εξηγεί ότι θέλει «να σημάνει συναγερμό» για την «επικίνδυνη», όπως την χαρακτηρίζει, απόφαση του Λονδίνου, που θα μπορούσε να αυξήσει εκθετικά τις μολύνσεις.

Την Δευτέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να άρει, από τις 19 Ιουλίου, σχεδόν όλους τους υγειονομικούς περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Επιθυμώντας να «αποκαταστήσει τις ελευθερίες» ο συντηρητικός πρωθυπουργός εκτιμά ότι τώρα είναι «η σωστή στιγμή» για να το κάνει, παρά την εξάπλωση της μεταδοτικότερης παραλλαγής Δέλτα, που επικρατεί πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Τζόνσον βασίζει την απόφασή του στην επιτυχή εκστρατεία ανοσοποίησης, αφού πάνω από τα δύο τρίτα των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Σήμερα πάντως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 51.870 νέα κρούσματα της Covid-19, τον υψηλότερο αριθμό εδώ και έξι μήνες. Χθες τα κρούσματα ανέρχονταν σε 48.553. Επίσης, καταγράφηκαν 49 νέοι θάνατοι.

«Οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι αυτό το σχέδιο θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει 1-2 εκατομμύρια κρούσματα εντός των προσεχών εβδομάδων και 7-10 πριν από το τέλος του έτους και μια κορύφωση με περισσότερα από 100.000 κρούσματα καθημερινά αυτό το καλοκαίρι», αναφέρουν οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων είναι και οι σύμβουλοι της ιταλικής και της νεοζηλανδικής κυβέρνησης, Βάλτερ Ριτσιάρντι και Μάικλ Μπέικερ.

Μεταξύ άλλων, επικαλούνται τους κινδύνους της «μακράς Covid» στους ανθρώπους που θα προσβληθούν αλλά και την πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας παραλλαγής, ανθεκτικής στα εμβόλια.

«Η σημερινή στρατηγική της ανοσίας της αγέλης μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες ελέγχου της πανδημίας, όχι μόνος στη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες», προειδοποιούν, παρακαλώντας τη βρετανική κυβέρνηση «να ξανασκεφθεί κατεπειγόντως» το σχέδιό της.

Ο αρχίατρος της Αγγλίας, καθηγητής Κρις Γουίτι, προειδοποίησε χθες ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία διπλασιάζεται κάθε τρεις εβδομάδες και θα μπορούσε να φτάσει σε «τρομακτικούς αριθμούς», ζητώντας από τον πληθυσμό να μην εφησυχάζει. «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα», υπογράμμισε, λίγες ώρες αφότου ο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι είναι «πάρα πολύ πιθανόν» να έχουν ήδη περάσει τα χειρότερα.

Ανησυχία στην Ιταλία λόγω του αυξημένου δείκτη μετάδοσης Rt

Αυξάνεται στην Ιταλία η ανησυχία εξαιτίας της αύξησης του δείκτη μετάδοσης κορονοϊού Rt, o οποίος βρίσκεται στο 0,91, ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν στο 0,66. Πρόκειται, δηλαδή, για το ίδιο επίπεδο το οποίο είχε καταγραφεί στις αρχές Απριλίου, όταν όλη η χώρα ήταν χωρισμένη σε πορτοκαλί και κόκκινες ζώνες.

Την τελευταία εβδομάδα, στην Ιταλία καταγράφηκαν 19 κρούσματα κορονοϊού ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση της Rai, αν η αυξητική αυτή τάση συνεχιστεί, δεν αποκλείεται να ληφθούν νέες αποφάσεις, με επιστροφή στην χρήση της μάσκας σε ανοικτούς χώρους και στην δημιουργία «κίτρινων ζωνών», ενώ στην φάση αυτή είναι όλες λευκές.

Οι ιταλικές υγειονομικές αρχές προσθέτουν ότι 19 περιφέρειες, σε σύνολο 21, παρουσιάζουν , προς το παρόν «ήπιο κίνδυνο» μετάδοσης του ιού. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι είναι βασικής σημασίας να ολοκληρωθεί άμεσα ο εμβολιασμός του πληθυσμού, με ιδιαίτερη αναφορά στις ευπαθείς ομάδες.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση του «πράσινου πιστοποιητικού» για είσοδο σε σειρά δημοσίων χώρων -όπως έγινε στην Γαλλία- εντός του Ιουλίου, η κυβέρνηση Ντράγκι μπορεί να λάβει επίσημη σχετική απόφαση. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό να αφορά την πρόσβαση σε κινηματογράφους, θέατρα, τρένα, αεροπλάνα, αλλά όχι σε εστιατόρια και καφέ μπαρ.

Παράλληλα δεν αποκλείεται το «πράσινο πιστοποιητικό» να υιοθετηθεί ως λύση και για τους εκπαιδευτικούς και το διοικητικό προσωπικό των σχολείων, με στόχο την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία στα μέσα Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ