Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Καμπανάκι» ειδικών για τη μετάλλαξη Δέλτα – «Είναι παντού στην Ελλάδα»

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξημένη μεταδοτικότητα του παραλλαγμένου στελέχους

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να επικρατεί πλέον στη χώρα μας, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξημένη μεταδοτικότητα του παραλλαγμένου στελέχους και επισημαίνουν πως ο εμβολιασμός είναι εκείνος που θα βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας.

Μετά το τέλος της εφημερίας στο Νοσοκομείο Παπανικολάου σημειώθηκαν αρκετές προσελεύσεις νέων ατόμων με πυρετό, με ελαφρά συμπτωματολογία και εμβολιασμένων. Παράλληλα, υπήρχαν λίγες εισαγωγές και καμία εισαγωγή σε ΜΕΘ, όπως τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου μιλώντας σήμερα στο Mega.

 «Η μόλυνση θα επικρατήσει, κανένας δεν θα ξεφύγει από τον κορωνοϊό. Το θέμα είναι να το μετατρέψουμε σε διαχειρίσιμη απειλή», υπογράμμισε και έκανε έκκληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών, ιδιαίτερα για τις ηλικίες άνω των 50 ετών.

 «Η συμπτωματολογία δεν έχει μεγάλη διαφορά από τα προηγούμενα κύματα. Παρόλα αυτά είναι μια νόσος που χτυπάει πολλά συστήματα και δεν ξέρεις πώς να σου τη φέρει. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει γίνει μέσα σε μια εποχή που μπορούν να επιδρούν άλλοι παράγοντες, όπως ο συνωστισμός λόγω καλοκαιριού. Επίσης, δεν έχουμε πετύχει τον εμβολιαστικό στόχο που θέσαμε εξαρχής και δεν θα τον πετύχουμε και τον Αύγουστο. Οπότε τον Αύγουστο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», τόνισε ο Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνο που έχει σημασία είναι να τεθούν κίνητρα για το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ένα κίνητρο για τους νέους, μαθητές και φοιτητές, είναι να λειτουργήσει ξανά η εκπαίδευση. «Οι φοιτητές πρέπει να μπουν ξανά στα αμφιθέατρα, να διεκδικήσουν», δήλωσε.

Η υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα

Ο κ. Καπραβέλος σύμφωνα με το Mega, αναφέρθηκε στην υπερμεταδοτικότητα του παραλλαγμένου στελέχους και τόνισε πως ο εμβολιασμός ξεφεύγει από τα όρια της ιατρικής πράξης, καθώς κρύβει από πίσω μία ηθική που αφορά το κοινωνικό σύνολο.

«Πρόκειται για ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος, το οποίο έχει τρομακτικές δυνατότητες διασποράς και μετάδοσης. Ο εμβολιασμός δεν είναι μια ιατρική πράξη, με τα στενά όρια της λέξης. Υπάρχει και μια ηθική πίσω από αυτή, η οποία ξεφεύγει από τα όρια τα ιατρικά και είναι καθήκον της πολιτείας να φέρει αυτή την ηθική, για να βοηθήσουμε όλοι μαζί. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχει κανένας δικαίωμα να αρνηθεί τον εμβολιασμό για να βάλουμε τέλος σε αυτή τη μάστιγα που λέγεται κορωνοϊός».

«Ελπίζω πως δεν θα δούμε ξανά τις εικόνες αυτές. Πιστεύω ο Αύγουστος θα είναι σημαντικός, γιατί δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα. Από σήμερα άλλωστε ξεκινούν τα ραντεβού για αυθημερόν εμβολιασμό. Δεν πρέπει να φοβίζουμε και να πανικοβάλουμε. Θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι πως μέσα σε μια πανδημική κρίση την πληρώνουν και άλλα νοσήματα. Από φόβο και αναστολές των ανθρώπων που δεν πήγαιναν στο νοσοκομείο», πρόσθεσε ο κ. Λουκίδης.

 «Τραγικό να εκπαιδεύεις φοιτητή Ιατρικής από έναν υπολογιστή και όχι πάνω στον ασθενή»

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, οι νέοι δεν θα νοσήσουν βαριά και ζητάει από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να συστρατευτούν στον αγώνα έναντι της πανδημίας, καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στην αλυσίδα της διασποράς.

Από την άλλη, ο κ. Λουκίδης τονίζει την αξία του πανεπιστημίου και της εκπαίδευσης και πρότεινε τρόπους που θα μπορούσαν να αποτέλουν κίνητρα για τον εμβολιασμό των νέων.

 «Θα πρέπει και οι φοιτητές να απολαύσουν τη φοιτητική ζωή. Το ΕΚΠΑ έβγαλε ένα πολύ ωραίο σποτάκι και ίσως ένα εμβολιαστικό κέντρο στο πανεπιστήμιο να βοηθήσει και να τους είναι πιο προσιτό. Εκτός από την απόλαυση, πρέπει να τους πούμε ότι η εκπαίδευση είναι διαδραστικότητα, είναι ανταλλαγή απόψεων. Είναι τραγικό να εκπαιδεύεις φοιτητή Ιατρικής από έναν υπολογιστή και όχι πάνω στον ασθενή», υπογράμμισε.

Παπαευαγγέλου: Η μετάλλαξη Δέλτα είναι παντού στην Ελλάδα

«Θεωρώ δεδομένο πως θα επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα στην χώρα μας όπως συνέβη σε όλον τον κόσμο» ανέφερε εξάλλου, μεταξύ άλλων η Βάνα Παπαευαγγέλου μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παιδιατρικής μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Η ίδια εκτιμά πως είναι παντού στην Ελλάδα και όπως είπε ο καθένας είτε στο σπίτι του είτε στις διακοπές του θα πρέπει να έχει το νου του και να κάνει ότι ξέρει. 

Όπως επεσήμανε αυτή είναι η φύση του ιού και αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανακάμψουμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων με την συμπεριφορά μας. 

Η ίδια αναφέρθηκε για την νέα πληροφόρηση που έχει η επιτροπή κάθε Τετάρτη με βάση τον επιδημιολογικό χάρτη όπου βλέπουν την ηλιακιακή κατανομή των κρουσμάτων και χαρτογραφούν τις ιχνηλατήσεις δηλαδή σε κάθε περιοχή καταγράφονται οι τρόποι μετάδοσης π.χ οικογενειακές συγκεντρώσεις κλπ. 

 «Αυτό που διαφάνηκε την προηγούμενη βδομάδα είναι ότι πέρα από την έξαρση στους νέους που διασκεδάζουν σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες που σημαίνει ότι οι νέοι γύρισαν και το μετέδωσαν στους γονείς τους που προφανώς δεν είχαν εμβολιαστεί και σε εργασιακά περιβάλλοντα» είπε χαρακτηριστικά. 

Υπογράμμισε πως ο ιός με την μετάλλαξη Δ μεταδίδεται πιο εύκολα όχι μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και γι αυτό τονίζεται ότι φοράμε την μάσκα όπου υπάρχει κόσμος και σε εξωτερικούς κόσμους. 

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων είναι γύρω στα 24 έτη. «Μέσα σε 3 βδομάδες έπεσε 10 χρονία, από τα 32 στα 24 έτη» επεσήμανε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείσα για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών η ίδια ανέφερε ότι περιμένει μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των εφήβων που θα εμβολιαστούν με την επιστροφή των παιδιών από τις διακοπές τέλη Αυγούστου ενώ σημείωσε ότι πριν πάει κάποιος διακοπές μπορεί να κάνει την πρώτη δόση εμβολίου και ας καθυστερήσει λίγο η δεύτερη. 

 «Όσον αφορά το εμβολιασμό σε μικρότερες ηλικίες (12-17 ετών) τα δεδομένα ασφάλειας που υπάρχουν από Αμερική και άλλες χώρες  για τον εμβολιασμό είναι αρκετά καλά» ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ σημείωσε ότι αυτό που εξετάζουν στην επιτροπή είναι το όφελος σε αυτές τις μικρές ηλικίες ειδικά για τα παιδιά που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα και για τα παιδιά που έχουν στην οικογένεια τους ευάλωτα άτομα καθώς όπως εξήγησε ένας από τους βασικούς λόγους που έκλειναν τα σχολεία ήταν η διασπορά της λοίμωξης από το σχολείο στην οικογένεια.

Στόχος μας είναι να μειωθεί αυτός ο φόβος μέσα από τον εμβολιασμό των ενηλίκων και εφόσον ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων εμβολιαστεί θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την λοίμωξη» είπε χαρακτηριστικά. 

Τόνισε πως είναι μονόδρομος το άνοιγμα σχολείων και των πανεπιστημίων, ότι στόχος είναι να γυρίσουν τα παιδιά στα σχολεία και οι φοιτητές στα πανεπιστήμια και πως στα πανεπιστήμια θα μπαίνουν είτε εμβολιασμένοι φοιτητές, είτε άτομα που θα κάνουν κάθε βδομάδα τεστ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ