Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» με 3.500 κρούσματα σήμερα - Αυξάνονται οι νοσηλείες

Προσοχή ενόψει 15αύγουστου συνέστησε ο Π. Αρκουμανέας

Σε περίπου 3.500, θα ανέρχονται σήμερα, Τρίτη 27 Ιουλίου, τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τα όσα είπε, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης.

Ο κ. Αρκουμανέας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1, ανέφερε πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκλιμάκωση της πανδημίας, αφού οι νοσηλείες στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί». Ωστόσο, σημείωσε, πως λόγω του εμβολιασμού, έχει μειωθεί ο αριθμός των εισαγωγών στις ΜΕΘ.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ συνέστησε προσοχή ενόψει του 15Αυγούστου, λέγοντας ότι σε πανηγύρια και γιορτές υπάρχει συγχρωτισμός που μπορεί να αποβεί μοιραίος. Ακόμα, τόνισε πως η Δέλτα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και προσβάλλει τους ανεμβολίαστους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως οι εμβολιασμένοι δε θα νοσήσουν. «Γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια να πάμε κοντά στον κόσμο ώστε να εμβολιαστεί» δήλωσε.

Την ίδια ώρα, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και τους εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι είναι αναγκαιο ο εμβολιασμός να φτάσει στο 73% του πληθυσμούΑπό την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος σημείωσε ότι η πιθανότητα ένας μολυσμένος να νοσήσει ή να μεταδώσει τον ιό υπάρχει αλλά είναι αισθητά μικρότερη.

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, προβλέποντας κορύφωση του πανδημικού κύματος στα μέσα Αυγούστου, μίλησε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Τρίτης, «το χειρότερο σενάριο είναι 3.400 κρούσματα την ημέρα. Το πιο ήπιο σενάριο είναι για 2.800 κρούσματα την ημέρα», σημειώνοντας πως λόγω των διακοπών θα υπάρξει νέα κινητικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 73% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή το 83% των ενηλίκων. «Τώρα έχουμε 48% πλήρους ανοσίας από εμβολιασμό. Μαζί με τους νοσούντες, έχουμε 58% ανοσία. Ο στόχος είναι να μην αυξηθεί το ποσοστό αυτών που νόσησαν και δίνουν ανοσία, αλλά αυτών που εμβολιάστηκαν και δίνουν ανοσία» υπογράμμισε.

«Αν φτάσουμε στο 73-75% εμβολιασμών» συνέχισε, «θα υπάρχει σαφέστατη και ταχεία αποκλιμάκωση και ένας καλός χειμώνας. Αν μείνουμε στο 53% (σ.σ. μέχρι τα μέσα Αυγούστου), θα έχουμε μια πρώτη κορύφωση πριν τον 15Αύγουστο, αλλά μετά θα έχουμε μια συνέχιση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, από τέλος Σεπτεμβρίου και έπειτα».

Την ίδια στιγμή, έκκληση στους πολίτες, κυρίως στις μεγάλες ηλικίες, να εμβολιαστούν απηύθυνε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος τονίζοντας ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν το ίδιο και ίσως περισσότερο και από πέρυσι. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν φέτος όσο και πέρυσι. Ελπίζει κανείς ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι αρκετά μεγάλο, επομένως ο αριθμός των ανεμβολίαστων είναι μικρός. Άρα η πιθανότητα να νοσήσουν αυτοί είναι μεγάλη, αλλά είναι λίγοι, και μπορεί το σύστημα υγεία να αντέξει. Στον πληθυσμό των ανεμβολίαστων η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος βαριά είναι όση και πέρυσι, και ίσως και χειρότερη, με την έννοια ότι η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα». 

Εξήγησε δε ότι το εμβόλιο δεν προφυλάσσει από τη μόλυνση, αλλά από τη νόσο και κυρίως από τη βοριά νόσο, τη νοσηλεία κλπ. «Οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν και μπορούν και να το μεταδώσουν, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Κινδυνεύεις πολύ περισσότερο από έναν ανεμβολίαστο παρά από έναν εμβολιασμένο. Γι’ αυτό πρέπει τα μέτρα γενικώς να τηρούνται και στους εμβολιασμένους σε έναν βαθμό. Τουλάχιστον όσο καιρό υπάρχει μεγάλη επίπτωση του νοσήματος στην κοινωνία». Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι οι περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται με κορωνοϊό κι έχουν κάνει το εμβόλιο είναι ελάχιστες.  

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός των πολιτών σε μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι ότι όσο πολλαπλασιάζεται ο ιός, μεταλλάσσεται.  «Όσο πιο γρήγορα και πιο ευρέως μεταλλάσσεται δεδομένου ότι τα παιδιά είναι ανεμβολίαστα, κολλάνε πολύ πιο εύκολα κι είναι πολύ πιθανό να επιλεγούν μεταλλάξεις που να είναι πιο ανθεκτικές και πιο μεταδοτικές», υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι προς το παρόν τα παιδιά δε φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο. 

Ωστόσο, τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών σημειώνοντας ότι «θα ήταν χρήσιμο να εμβολιαστούν πριν γυρίσουν στα σχολεία». Σχετικά με το τέλος της πανδημίας, ο καθηγητής Μικροβιολογίας εκτίμησε ότι το καλοκαίρι του 2022 θα τελειώσουμε με τον ιό «με την έννοια ότι είτε θα έχουμε νοσήσει είτε θα έχουμε εμβολιαστεί και θα είναι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού άνοσο». 

Πηγή: ethnos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βίκυ Φλέσσα: «ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκης παραποιούν φράση μου για τα Τέμπη
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του για παραποίηση των δηλώσεών της, τονίζοντας ότι πρόκειται για αντικείμενο «παραποίησης και ανήθικης...
Βίκυ Φλέσσα: «ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκης παραποιούν φράση μου για τα Τέμπη