Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχεται το πρώτο «καθαρό» εμβόλιο για τον κορωνοϊό – Η διαφορά του με τα υπόλοιπα

Τι ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου

Το ζήτημα ενός νέου εμβολίου κατά του κορωνοϊού τέθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος της Ελλάδας. Ειδικότερα, το εμβόλιο που συζητήθηκε είναι το εμβόλιο την αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Novavax.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είχε χαρακτηρίσει το εμβόλιο Novavax «καθαρό» σε σχέση με τα mRNA και σήμερα σε διευκρίνηση σχετικά με το ζήτημα δήλωσε πως «υπάρχουν στον Τύπο εκτενή δημοσιεύματα για εισπνεόμενα εμβόλια. Το Novavax είναι πρωτεϊνικό εμβόλιο, η λέξη καθαρό δεν είναι ζήτημα σύγκρισης με τα υπόλοιπα εμβόλια, αλλά αφορά το πρωτεϊνικό της στοιχείο, το οποίο δεν σχετίζεται με το mRNA». Όσον αφορά τη χρησιμοποίηση του εμβολίου, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε πως «Πρέπει να πάρει άδεια από τον ΕΜΑ, αναμένεται στο τέλος της χρόνιας».

Σημειώνεται πως τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Novavax για το εμβόλιο ανέφεραν πως είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό κατά της COVID-19 για διάφορα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού. Το υποψήφιο εμβόλιο της Novavax με βάση τις πρωτεΐνες ήταν περισσότερο από 93% αποτελεσματικό κατά των κυρίαρχων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού, τα οποία χαρακτηρίζονται ως παραλλαγές που ανησυχούν τους επιστήμονες και τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας, σύμφωνα με την Novavax.

Το εμβόλιο αυτό ήταν κατά 91% αποτελεσματικό μεταξύ εθελοντών που παρουσίαζαν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης και 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη μετρίων και σοβαρών περιπτώσεων COVID-19. Επίσης ήταν σχεδόν 70% αποτελεσματικό κατά παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού που η Novavax δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει, σύμφωνα με τον Γκλεν. "Πρακτικά μιλώντας, είναι πολύ σημαντικό ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει κατά ενός ιού που μεταλλάσσεται με ταχείς ρυθμούς", σημείωσε ο Γκλεν.

Η Novavax δήλωσε ότι το εμβόλιο ήταν εν γένει καλά ανεκτό μεταξύ των συμμετεχόντων. Στις παρενέργειές του περιλαμβανόταν πονοκέφαλος, κόπωση και μυαλγίες και αυτές ήταν εν γένει ήπιες. Ένας μικρός αριθμός συμμετεχόντων είχε παρενέργειες που περιγράφηκαν ως σοβαρές.

Η Novavax παραμένει σε καλό δρόμο για την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων τον μήνα ως το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2021 και 150 εκατομμυρίων δόσεων τον μήνα στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την εταιρεία. Η Novavax, που έχει την έδρα της στο Μέριλαντ, έχει επανειλημμένως μεταθέσει προβλέψεις παραγωγής και αγωνίστηκε για την πρόσβαση σε βασικά υλικά και εξοπλισμό που χρειαζόταν για την παρασκευή του εμβολίου της.

Ωστόσο σε πρόσκληση για επενδυτές, ο γενικός διευθυντής Στάνλεϊ Ερκ δήλωσε ότι τα μεγάλα παρασκευαστικά εμπόδια έχουν αρθεί και ότι όλες οι εγκαταστάσεις της Novavax μπορούν τώρα να παράξουν το εμβόλιο κατά της COVID-19 σε εμπορική κλίμακα. Ο Ερκ σημείωσε ότι η Novavax έχει αρχίσει την διαδικασία υποβολής αιτήματος στις ρυθμιστικές αρχές στην Ινδία σε συνεργασία με το Serum Institute of India (SII), στο οποίο έχει ανατεθεί η παρασκευή δόσεων του εμβολίου της. O Ερκ πρόσθεσε ότι αυτό που κατανοεί είναι ότι το SII δεν αντιμετωπίζει πλέον περιορισμούς λόγω ελλείψεων βασικών υλικών. Το SII είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι οι περιορισμοί από τις ΗΠΑ στις εξαγωγές προμηθειών που χρησιμοποιούνταν για εμβόλια περιόριζαν την ικανότητά της να αυξήσει την παραγωγή.

Η συμφωνία με την Ευρώπη

Υπενθυμίζεται πως η Eπίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου υπέγραψε στα μέσα Αυγούστου τη σύμβαση της ΕΕ με την αμερικάνικη φαρμακευτική εταιρεία Novavax για την προμήθεια έως και 200 εκατ. δόσεων εμβολίων κατά της covid-19 για το 2021-2023, αφού το εμβόλιο ελεγχθεί και λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ως ασφαλές και αποτελεσματικό.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης η Επίτροπος δήλωσε: «Με την υπογραφή με τη Novavax του συμβολαίου για την προμήθεια ως και 200 εκατ. επιπλέον δόσεων εμβολίου κατά της covid-19, το 2021 και το 2023, προσθέτουμε μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία εμβολίων στο χαρτοφυλάκιό μας και διασφαλίζουμε την προμήθειά τους για την ΕΕ και τον πλανήτη, καθώς προετοιμαζόμαστε για τους επόμενους μήνες».

Το σημερινό συμβόλαιο προστίθεται στο ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, το οποίο περιλαμβάνει τις συμβάσεις με την AstraZeneca, τη Sanofi-GSK, τη Janssen Pharmaceutica NV, την BioNtech-Pfizer, την CureVac, την Moderna, καθώς και τις ολοκληρωμένες διερευνητικές συνομιλίες με τη Valneva.

Τι ισχύει για Τρίτη δόση και τον εμβολιασμό παιδιών

Πιθανότατα στα μέσα Σεπτεμβρίου θα δοθεί η έγκριση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χορήγηση τρίτης δόσης mRNA εμβολίου στους άνω των 60 ετών, αποκάλυψε η κα. Θεοδωρίδου, η οποία εξήγησε ότι ήδη η ελληνική επιτροπή εμβολιασμών συζητά το θέμα της τρίτης δόσης. Όπως είπε υπάρχουν δεδομένα από ελληνικές μελέτες τα οποία δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική η 3η δόση σε ανοσοκατεσταλμένους αλλά και σε άτομα άνω των 60 ετών.

Η ίδια είπε ότι «θα περιμένουμε και τα διεθνή δεδομένα και θα τα συνεκτιμήσουμε». Αφού δούμε και τις επίσημες ανακοινώσεις από τον ΕΜΑ, θα καταλήξουμε στο τι ακριβώς θα γίνει με την τρίτη δόση του εμβολίου συνέχισε και προσέθεσε: «Προς το παρόν αναμένεται η απόφαση αυτή για την τρίτη δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλια mRNA».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για ακόμη μία φορά αναφέρθηκε διεξοδικά στην ανάγκη εμβολιασμού όλων όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και των παιδιών ενόψει του νέου σχολικού έτους. «Το κουδούνι χτυπά για κάθε νέο και εφήβου για κάθε μαθητή αλλά και για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ώστε να το πράξουν» είπε χαρακτηριστικά.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε νέα lockdown και μετά τον εμβολιασμό των παιδιών», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στη μεγάλη σημασία που έχει η δια ζώσης παρακολούθηση των μαθημάτων από τα παιδιά. Όπως προσέθεσε τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή για τα παιδιά και ουσιαστικά θα συμβάλλουν στην επιστροφή στην κανονικότητα της εκπαίδευσης.

Μάλιστα αναφερόμενη στο lockdown είπε ότι αυτό επηρέασε σημαντικά την ψυχική υγεία των παιδιών, καθώς με βάση διεθνείς μελέτες, 25% των παιδιών εμφάνισε κατάθλιψη και 20% σημαντικά αυξημένο άγχος, την τελευταία χρονιά, ποσοστά υπερδιπλάσια σε σχέση με την χρονιά που προηγήθηκε.

Η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι είναι σημαντική η στάση των γονιών στον εμβολιασμό των παιδιών τους και εξήγησε ότι εάν πειστούν να εμβολιαστούν αυτό μπορεί να πείσει και πολλούς μεγαλύτερους να εμβολιαστούν. Όπως είπε, είναι αυτοί που ακόμα διστάζουν «που στις εξετάσεις δίνουν λευκή κόλλα και δεν προστατεύουν τον εαυτό τους αλλά και το σύνολο».

Αναφερόμενη στη νέα σχολική χρονιά, είπε ότι η δεύτερη αυτή η σχολική χρονιά με κορονοϊό, χαρακτηρίζεται μεν από τη μετάλλαξη Δέλτα αλλά και από την ύπαρξη αποτελεσματικού εμβολίου.

Εξηγώντας γιατί θα πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά είπε ότι τον περασμένο Μάιο μόλις 7,8% του συνόλου των κρουσμάτων αφορούσαν παιδιά στη χώρα μας, ποσοστό που ανέβηκε στο 20% τον Ιούλιο -δηλαδή ένα στα πέντε κρούσματα αφορούσαν παιδιά- με κλειστά σχολεία, όπως τόνισε, και προσέθεσε ότι είναι εύλογη η ανησυχία για το τι θα γίνει μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Ο εμβολιασμός των παιδιών και των εφήβων είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες του προγράμματος εμβολιασμού, καθώς παρότι τα παιδιά νοσούν λιγότερο και ηπιότερα, μπορούν με τον εμβολιασμό τους να συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας.

Συγκεκριμένα αναφερόμενη στις ηλικίες 12 έως 17 ετών, είπε ότι υπάρχει το εμβόλιο και πρέπει να γίνεται γιατί «προστατεύει το ίδιο το παιδί, σωματικά αλλά και ψυχικά καθώς του δίνει τη δυνατότητα να επιστρέψει στο σχολείο του, αλλά και να μειωθεί η διασπορά του ιού στο περιβάλλον του παιδιού» με κατ’ επέκταση τη μείωση των πιθανοτήτων για νέες μεταλλάξεις του ιού στην κοινότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Κύμα διαδηλώσεων σε πανεπιστήμια για την Παλαιστίνη - Από Κολούμπια μέχρι Χάρβαρντ
Το κίνημα των φοιτητών μεγαλώνει και θυμίζει τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις του ‘68 για το Βιετνάμ
ΗΠΑ: Κύμα διαδηλώσεων σε πανεπιστήμια για την Παλαιστίνη - Από Κολούμπια μέχρι Χάρβαρντ