Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εμβόλια: Αύριο οι ανακοινώσεις για 3η δόση - Τι θα γίνει με υποχρεωτικότητα

Ποιους θα αφορά η τρίτη δόση

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Έτσι, αύριο Δευτέρα θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Για τις σχετικές ανακοινώσεις ως προς τον εμβολιασμό τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, έχει προαναγγήλει από την Παρασκευή ο γ.γ Πρωτοβάθμιας φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ στο συγκεκριμένο ζήτημα είχε τοποθετηθεί τις προηγούμενες μέρες και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 14 Σεπτεμβρίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τους ανοσοκατασταλμένους.

Η τρίτη δόση αναμένεται να βοηθήσει όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις εμβολίου και περιλαμβάνει όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσους υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσους νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.

Η Επιτροπή έχει καταλήξει στην ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσουν τους ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε 14 Σεπτεμβρίου και είναι η ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αφενός και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται κυρίως από την ηλικία και από το ιστορικό της έκθεσης του ατόμου στον ιό. Διαπιστώθηκε ότι άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες πληθυσμού με ανάγκη να πάρουν μία αναμνηστική δόση.

Μια άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου, είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Και οι υγειονομικοί στο κάδρο για την 3η δόση

Στο κάδρο όσοι διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι υγειονομικοί

Προτεραιότητα για τρίτη δόση πρόκειται να έχουν οι ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών καθώς και άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Παράλληλα η επιτροπή εμβολιασμών εξετάζει το ενδεχόμενο να προτεραιοποιηθούν και άλλες ομάδες του πληθυσμού όπως οι υγειονομικοί.

Τα τελευταία στοιχεία που αφορούν άλλωστε το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού έδωσε σήμερα το πρωί ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την τρίτη δόση του εμβολίου, τόνισε ότι ήδη έχουν κλειστεί περίπου 10.000 ραντεβού. .

Ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε το περίγραμμα των αυριανών ανακοινώσεων, λέγοντας πως θα δοθεί σύσταση να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση οι πολίτες από ένα ηλικιακό όριο και πάνω, ενώ θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για συγκεκριμένες ομάδες, όπως για παράδειγμα οι υγειονομικοί.

Στη συνέχεια διευκρίνισε πως ανάμεσα στη δεύτερη και τη τρίτη δόση θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα 6-8 μηνών και είπε κατηγορηματικά πως η αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωτική, αλλά θα υπάρχει απλά σύσταση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, συμπλήρωσε ακόμη, πως καθημερινά κλείνονται 15-25 χιλιάδες ραντεβού για εμβολιασμούς και τα περισσότερα από αυτά είναι από νέους ανθρώπους.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, από τη μεριά της, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σκεπτικό της απόφασης για την τρίτη δόση σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη. 

"Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους-άνω των 80- όπου η τρίτη δόση φαίνεται  ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας".

Ανάγκη να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου προκύπτει και για τους άνω των 60 ετών, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία." Έχουμε ανακοινώσει, προσθέτει  η κ. Παπαευαγγέλου, ότι και οι  άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου,  διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του , -τουλάχιστον ένα 6μηνο- τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό", ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά και να  πεθάνει.

Στους υγειονομικούς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αποτελούν  ξεχωριστή κατηγορία. Είναι αυτοί με ιστορικό έκθεσης στον ιό. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επέκταση χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό η κ.Παπαευαγγέλου είπε ότι ακόμα υπάρχει σκεπτικισμός.

Σχολιάζοντας  τη θέση του ΠΟΥ για μη  ευρεία χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσεις σε υγιείς ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι , προκειμένου φτωχές χώρες να προχωρήσουν την ανοσοποίηση, η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρει ότι ο ΠΟΥ έχει δίκιο  για τον εμβολιασμό πληθυσμών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος "διότι από εκεί θα προκύψουν μεταλλάξεις, οι οποίες ενδεχομένως να μειώσουν και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε εμάς".  
Η καθηγήτρια τονίζει όμως ότι  αυτοί που έχουν περάσει το εξάμηνο εμβολιασμού, όπου σύμφωνα με μελέτες μειώνεται  η προστασία για λοίμωξη πρέπει να προστατευθούν και προσθέτει ότι  όφελος υπάρχει και για την  κοινότητα καθώς μειώνεται η διασπορά, του ιού, το R0.

Παράλληλα τονίζει την αναγκαιότητα  τήρησης των μέτρων προστασίας, αλλά και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού που συνέβαλε στο ηπιότερο προφίλ της πανδημίας, γι αυτό όπως αναφέρει πάντα δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση  των ανθρώπων που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο, εκτιμώντας ότι  υπάρχουν  περιθώρια να πειστούν. Τονίζει ότι    " πιο αποτελεσματικά θα μειωθεί η διασπορά   εάν πείθαμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Ο ανεμβολίαστος έχει 10 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσει  σε αντίθεση με τον εμβολιασμένο που έχουν περάσει 7  μήνες από τον εμβολιασμό του". 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρινάκης από Θεσσαλονίκη: Απόλυτη προτεραιότητα η αύξηση των εισοδημάτων
«Η ανεργία μειώνεται, οι μισθοί αυξάνονται, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στις άμεσες ξένες επενδύσεις», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Μαρινάκης από Θεσσαλονίκη: Απόλυτη προτεραιότητα η αύξηση των εισοδημάτων