Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Οκτώβριος κρίνει 2 νέες σειρές εμβολίων - Αλλάζει ο ιός από την άνοιξη

Οι ανακοινώσεις για την χορήγηση τρίτης δόσης και οι εκτιμήσεις για εμβολιασμό παιδιών

«Εκτιμώ ότι θα αρχίσουν κάποιες χώρες να εμβολιάζουν παιδιά σε μικρότερες ηλικίες, οι Η.Π.Α. είναι έτοιμες να κάνουν αυτό το βήμα. Εάν τα πράγματα χειροτερέψουν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε μέχρι τέλος Οκτωβρίου την επιδημία, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εμβολιασμού και των παιδιών άνω των 5 ετών» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Τα παιδιά μας τα εμβολιάζουμε εδώ και δεκαετίες υποχρεωτικά για να μπορούν να γραφτούν στο σχολείο με μια σειρά από εμβόλια τα οποία έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο, μέσα ακριβώς στην ίδια αναγκαιότητα και λογική δεν πρέπει οι γονείς να ανησυχούν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους, είπε ο κ. Τούντας.

Αποκλιμάκωση από Νοέμβριο - Από άνοιξη σε πλήρη έλεγχο η πανδημία

Ο κ. Τούντας θεωρεί ότι η επιδημία θα έχει μπει σε πλήρη σχεδόν έλεγχο την άνοιξη και θα έχουμε ένα πολύ πιο ξέγνοιαστο καλοκαίρι. Θα περάσουμε στην ενδημική μορφή της νόσου, που θα έχει σποραδικά κρούσματα, περισσότερο τους χειμερινούς μήνες. «Μην ξεχνάμε ότι η γρίπη μας κόστιζε 500-600 θανάτους τον χρόνο. Μέχρι να βρεθεί ένα 100% αποτελεσματικό εμβόλιο ή μια θεραπεία που να προλαμβάνει την βαριά νόσηση, θα έχουμε και στο μέλλον θύματα από τον κορονοϊό. Γι’ αυτό κάποια από τα μέτρα που βάλαμε στην ζωή μας, όπως η μάσκα, οι αποστάσεις, η ατομική υγιεινή, ίσως θα πρέπει να τα διατηρήσουμε και στο μέλλον. Με βάση τα τωρινά δεδομένα πρέπει να είμαστε προσαρμοσμένοι σε μια τέτοια κατεύθυνση».

Και με τους εμβολιασμούς, έστω και αν είμαστε σαν χώρα δυστυχώς πίσω, υπογράμμισε ο καθηγητής και έχουμε ακόμα μπροστά μας ένα φθινόπωρο είπε, που θα επιβαρύνει την κατάσταση και τα σχολεία είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας, θα υπάρχει μια έξαρση της επιδημίας μέχρι τέλος Οκτωβρίου. «Αλλά από εκεί και ύστερα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν δεν υπάρχει κάποια δυσάρεστη έκπληξη με μια καινούρια και επικίνδυνη μετάλλαξη, από Νοέμβριο και μετά θα μπούμε σε μια σταδιακή μείωση της πανδημίας».

Ωστόσο, προειδοποιεί ο κ. Τούντας, ότι θα έχουμε δυστυχώς κρούσματα, νοσηλευόμενους και θανάτους. Θα είναι όμως μια κατάσταση που θα αποκλιμακώνεται, η οποία όμως θα είναι αργή, λόγω του χειμώνα που επιβαρύνει πάντα αυτές τις ιογενείς λοιμώξεις και επειδή δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε εγκαίρως το ποσοστό ανοσίας άνω του 80%, το οποίο θα μας κατοχύρωνε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο τους επόμενους μήνες.

Πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα και σε άλλες ομάδες

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα για τους υγειονομικούς και να έχει γίνει ήδη από την αρχή της τουριστικής σεζόν σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι σε ΜΜΜ και οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε γραφεία που συναλλάσσονται απευθείας με το κοινό, ανέφερε ο κ. Τούντας. «Στις ομάδες αυτές κατά την γνώμη μου, αν εφαρμοστεί μια τέτοια ρύθμιση στις επόμενες λίγες εβδομάδες, θα δούμε αύξηση στους εμβολιασμούς. Αυτό που αποτελεί κίνδυνο είναι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε σχέση με τον στόχο που είχαμε βάλει».

Τρίτη δόση και στον γενικό πληθυσμό αν συνεχιστεί η έξαρση μετά τον Οκτώβριο

Η τρίτη δόση προέκυψε, εξήγησε ο κ. Τούντας, όταν τεκμηριώθηκε η χρονική διάρκεια της ανοσίας από τα εμβόλια, η οποία κυμαίνεται στους 6-8 μήνες κατ’ ελάχιστον και θεωρήθηκε απαραίτητο όσοι έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους και έχει παρέλθει αυτό το διάστημα, να πρέπει να πάρουν μια ενισχυτική δόση. Δεν έχει γενικευτεί η οδηγία αυτή για το σύνολο του πληθυσμού ή αν πρέπει να δοθεί μόνο στις μεγάλες ηλικίες, στις ευπαθείς ομάδες και στους υγειονομικούς, όπως έχει ήδη αποφασιστεί. «Θα προκύψει ανάγκη τρίτης δόσης και στον υπόλοιπο πληθυσμό εφόσον στο επόμενο δίμηνο δεν μπορέσουμε να τιθασεύσουμε το επιδημικό κύμα. Εάν πραγματικά μπούμε σε μια κατάσταση μείωσης της επιδημίας και είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε, τότε η ανάγκη ενισχυτικής δόσης στον γενικό πληθυσμό δεν θα είναι απαραίτητη».

Ο κ. Τούντας, εκτίμησε πως αν βρεθούμε σε μια συνεχιζόμενη έξαρση του επιδημικού κύματος, όπως δυστυχώς θα βρεθούμε, είπε, τις επόμενες εβδομάδες, τότε πολύ πιθανόν να χρειαστεί να δοθεί η τρίτη δόση και στις άλλες ηλικίες.

Επίσημα χορήγηση τρίτης δόσης άνω των 60 και σε υγειονομικούς

Παράλληλα, το πράσινο φως για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού έδωσε η Ελληνική Επιτροπή Εμβολιασμών στους άνω των 60 ετών αλλά και στους υγειονομικούς. Αυτό είπε στην καθιερωμένη ενημέρωση η πρόεδρός της, Μαρία Θεοδωρίδου η οποία έκανε ξεκάθαρο ότι η σύσταση πλέον είναι να εμβολιαστούν με τρίτη δόση όσοι είναι άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός με τρίτη δόση των ανοσοκατασταλμένων.

«Τα άτομα που παίρνουν σειρά είναι τα άτομα σε μεγάλες ηλικίες, που ζουν σε δομές φροντίδας αλλά και τα άτομα άνω των 60 ετών. Ομάδες για τις οποίες ο κίνδυνος από την μόλυνση, όπως προκύπτει και από τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι σημαντικός εάν δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση», είπε και αναφέρθηκε σε δεδομένα από μελέτες που δείχνουν ότι στις ηλικίες 60 έως 79 ετών ακόμα το ποσοστό όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι στο 59,2% και όσων χάνουν τη ζωή τους στο 48%.

«Η χημική και κυτταρική ανοσία έχουμε δει ότι εκπίπτουν με το χρόνο και γι' αυτό χρειάζεται μία ενισχυτική τρίτη δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου. Μιλώντας για τους υγειονομικούς είπε ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο και λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς μπορεί να μολυνθούν, να έχουν ελάχιστα συμπτώματα ή να είναι ασυμπτωματικοί αλλά να εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό στο εργασιακό ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Γι' αυτό κρίνεται απαραίτητο να κάνουν κι αυτοί την τρίτη δόση, τόνισε.

Όπως πρόσθεσε, η χρονική περίοδος που μπορεί να συμβεί αυτό είναι 6 με 8 μήνες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι οι μήνες που ακολουθούν θα είναι κρίσιμοι για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας ότι κάθε χώρα χαράσσει τη δική της γραμμή ακολουθώντας και τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών. Ωστόσο, εξήγησε πως «αλλά είναι τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή στη Δανία κι άλλα στην Ελλάδα».

Όταν ρωτήθηκε από το Αθηναϊκό και Μακεδονικά Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με το εάν είχαμε φτάσει σε ένα ποσοστό 80% με 85% στον εμβολιασμό αν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την τρίτη δόση, είπε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να είχε γίνει καθώς η φθορά των αντισωμάτων είναι δεδομένη με το χρόνο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία από το Ισραήλ, όπου φαίνεται ότι η χορήγηση της 3ης δόσης δείχνει να είναι αποτελεσματική καθώς τα μισά άτομα που έλαβαν την 3η δόση υπερδιπλασίασαν τον τίτλο αντισωμάτων που είχαν.

«Ίσως η τρίτη δόση να αποτελεί και την τελευταία δόση είπε η κυρία Θεοδωρίδου στο συνολικό εμβολιασμό κατά του κορονοιού» κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου. Ερωτηθείσα για το αν θα έπρεπε να περιμένουμε την επίσημη σύσταση του ΕMA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, για να συστήσουμε την τρίτη δόση στους άνω των 60, η κυρία Θεοδωρίδου άφησε να εννοηθεί ότι κάθε χώρα χαράζει την δική της γραμμή. «Θα θέλαμε να είναι πιο έγκαιρη η απόφαση του ΕΜΑ» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως τώρα στόχος μας είναι να προστατέψουμε τον πληθυσμό και να προλάβουμε ενδεχομένως πιο άσχημες καταστάσεις στο μέλλον.

Τέλος, η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι οι βασικοί λόγοι που η επιτροπή εισηγήθηκε την τρίτη δόση είναι η μείωση των αντισωμάτων σε συνδυασμό με την εμφάνιση των μεταλλάξεων του ιού που γέννησαν αυτόν τον έντονο προβληματισμό για τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Με πληροφορίες από ertnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ