Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Στο κόκκινο η βόρεια Ελλάδα με χαμηλή προσέλευση για εμβόλια

Εμβολιαστική κάλυψη σε πολλές περιοχές με ποσοστά κάτω του 50%

Σε κλίμα αβεβαιότητας ξεκινά ακόμη μία εβδομάδα με την πανδημία να έχει εδραιωθεί για τα καλά στη βόρεια Ελλάδα, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού φαίνεται να παγιώνονται σε απογοητευτικά ποσοστά κάτω του 50%, ενώ την ίδια στιγμή τα πανεπιστήμια να ανοίγουν για να υποδεχτούν χιλιάδες φοιτητές.

Πολλοί θάνατοι

Την Κυριακή τα κρούσματα ήταν εμφανώς μειωμένα, όμως οι 31 νεκροί του τελευταίου 24ώρου καταδεικνύουν ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οπως είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος,  «έχουμε λιγότερους θανάτους από το δεύτερο και τρίτο κύμα, αλλά έχουμε περισσότερους θανάτους από Γαλλία και Ιταλία που δείχνει τάση επιδείνωσης τις επόμενες εβδομάδες». 

Το άνοιγμα των πανεπιστημίων δεν φαίνεται να ανησυχεί τόσο τους ειδικούς καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο οι φοιτητές όσο και το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό είναι σε υψηλό ποσοστό εμβολιασμένοι γεγονός που κάνει λιγότερο περίπλοκη την εξίσωση που αποκρυπτογραφεί τις διαθέσεις της πανδημίας.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τη βόρεια Ελλάδα, όπου οι ειδικοί καταγράφουν μέρα με τη μέρα τα επιδημιολογικά δεδομένα ελπίζοντας σε κάμψη της πανδημικής έξαρσης. Ομως ενώ τα επιβληθέντα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη απαγορεύουν την κυκλοφορία από τη μία τα ξημερώματα μέχρι τις 6 το πρωί και τη μουσική σε κάθε είδους χώρο αναψυχής και εστίασης, παρατηρείται πλέον το φαινόμενο των εκδρομέων που μεταβαίνουν σε κοντινές πόλεις για νυχτερινή διασκέδαση. 

Η πιθανότητα διασποράς κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνεται την ώρα που η Θεσσαλονίκη με 190 κρούσματα την Κυριακή πλησιάζει την Αθήνα που εμφάνισε 224 και η τάση δεν δείχνει διάθεση σταθεροποίησης.

Από τη Δευτέρα ανοίγουν σταδιακά τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Ωστόσο ορισμένα ιδρύματα, όπως το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το ΠΑΜΑΚ, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανακοίνωσαν την έναρξη των μαθημάτων από τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου, για την «καλύτερη προετοιμασία τους στην εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου».

Από την άλλη, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα ξεκινήσουν τα μαθήματα από τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου.

Διαφοροποιήσεις ενδέχεται να υπάρχουν στις επιμέρους σχολές και στα τμήματα των Πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα στο ΕΚΠΑ, όπου στο Τμήμα Φιλολογίας ξεκινούν τα μαθήματα στις 4 Οκτωβρίου, ενώ το Τμήμα Ψυχολογίας στις 11 Οκτωβρίου, όπως και στη Νομική Σχολή.

Στην τελευταία υπουργική απόφαση προβλέπεται, ότι το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, όταν προσέρχονται στα Πανεπιστήμια, οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

  •  να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για Covid-19, τον οποίο έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών ή
  • να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή
  • να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορωνοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι τόσο η Θεσσαλονίκη, όσο και το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, όσον αφορά την πανδημία. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η Θεσσαλονίκη έχει τεθεί από το πρωί της Παρασκευής σε καθεστώς μίνι lockdown. Μαζί της στο «κόκκινο» μπήκαν η Λάρισα, η Χαλκιδική και το Κιλκίς, ενώ παραμένουν σε αυτό Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα.

Αναγκαίος ο εμβολιασμός

«Χθες στην Κρήτη πέθανε 40χρονος υγιέστατος ανεμβολίαστος», σημείωσε ο  Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.

«Στη χώρα μας με 60% εμβολιασμένων έχουμε μ.ο. 17 νεκρούς. Τα στοιχεία δείχνουν πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο. Ένα ποσοστό εμβολιασμένων ίσως 50% δεν έχουν κανονικό ιικό φορτίο όταν μολυνθούν με τη μετάλλαξη Δέλτα για αυτό πρέπει να κάνουν τρίτη δόση», είπε.

Πόσοι πρέπει να εμβολιαστούν

«Έχουν εμβολιαστεί 2,8 δισεκατομμύρια και πρέπει να εμβολιαστούν 7 δισ. παγκοσμίως!», πρόσθεσε, ενώ σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση του εμβολίου, τόνισε πως «αφορα όσους δεν ανέπτυξαν ανοσία με προβλήματα υγείας και στους άνω τους 60».

«Δεν ξέρουμε πότε θα ακολουθήσει ο επόμενος πληθυσμός. Περιμένουμε έρευνες από Ισραήλ κα. Μάλλον αρχές του επόμενου έτους». Παράλληλα, τόνισε ότι οι εταιρίες ετοιμάζουν εμβόλια προσαρμοσμένα για τις μεταλλάξεις Άλφα και Δέλτα. 

Να αφυπνίσει όσους είναι ακόμη διστακτικοί σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού επιχείρησε  από την πλευρά της η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, υποστηρίζοντας ότι το 95% όσων πεθαίνουν δεν έχουν κάνει ούτε μία δόση.

Τρίτη δόση

Στο τέλος, υποστήριξε, όλος ο κόσμος θα κάνει τρίτη δόση, και πρόσθεσε ότι «ειδικά όσοι έχουν αναπνευστικά έχουν μεγάλο πρόβλημα να πεθάνουν ή να κολλήσουν, και τα άτομα που έχουν καρδιολογικό πρόβλημα θα νοσήσουν βαρύτερα και έχουν μεγάλο πρόβλημα να πεθάνουν από τον κορωνοϊό» . 

Επίσης, ανέφερε ότι μπορούμε να κάνουμε τρίτη δόση και αντιγριπικό ακόμα και την ίδια μέρα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αναλόγως με το πρόγραμμα του καθενός και όπως το συζητήσει με τον παθολόγο του .

Με την τρίτη δόση, πρόσθεσε, οι ανοσοκατεσταλμένοι και τα ηλικιωμένα άτομα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό.

Πηγή: in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ