Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Πιέζεται η Θεσσαλονίκη - Καταγγελίες για νεκρούς εκτός ΜΕΘ

plateia-aristoteloys

Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

“Καλπάζει” ο κορωνοϊός, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να έχει χτυπήσει «κόκκινο», καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται ανησυχητικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 391, με αρκετούς ειδικούς να εκτιμούν πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πληρότητα στις ΜΕΘ  φτάνει σε περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, στο 98%. Στην εφημερία του νοσοκομείου Παπανικολάου που ολοκληρώθηκε στις 8 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν 46 εισαγωγές ασθενών , ενώ γεμάτη παραμένει η ΜΕΘ του νοσηλευτικού ιδρύματος.  Η Ημαθία “βράζει” από κρούσματα, ενώ μεγάλη είναι η πίεση και στο Νοσοκομείο της  Βέροιας, γεγονός που οδήγησε στην ακύρωση των παρελάσεων.

Η δύσκολη κατάσταση αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ που κάνει λόγο για «ασφυξία» στις ΜΕΘ σε Κεντρική, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, ενώ μόνο την Τετάρτη είχαμε 63 νεκρούς λόγω της πανδημίας. Ο Μιχάλης Γιαννάκος υποστηρίζει ότι πολλοί πέθαναν εκτός ΜΕΘ, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από το Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.

«Πέρυσι 27 Οκτωβρίου είχαμε 12 νεκρούς από κορονοϊό και 102 διασωληνωμένους. Φέτος 27 Οκτωβρίου είχαμε 63 νεκρούς και  387 διασωληνωμένους  με 6,5 εκατομμύρια  εμβολιασμούς. Αυτό σημαίνει ότι  κάτι δεν γίνεται σωστά σε  επίπεδο  πρόληψης και ενημέρωσης.

Ο κορωνοϊός εκδικείται  το  κίνημα των αγανακτισμένων  της μάσκας.  Έρχεται και η γρίπη. Οι εμβολιασμένοι δεν λαμβάνουν προφυλάξεις με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τον ιό. Λιγότερο αλλά το μεταδίδουν.

Το ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύεται σε κλίνες COVID και ΜΕΘ αυξάνεται  ημέρα με την ημέρα. Όχι γιατί δεν καλύπτουν τα εμβόλια, αλλά επειδή  οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν πριν  από 9 μήνες και πολλοί έχουν χαμηλό κύκλο αντισωμάτων, αφού  διστάζουν να κάνουν  την τρίτη  δόση. Οι  υγειονομικοί  παρακολουθούμε  τα αντισώματα στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων και διαπιστώνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις  τα αντισώματα μετά εννέα μήνες του εμβολιασμού  είναι κάτω του ορίου ασφαλείας» αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, είναι γεμάτες οι ΜΕΘ COVID στη Θεσσαλονίκη, στα περιφερειακά νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος.
Όπως σημειώνει από τις 510 κλίνες ΜΕΘ COVID που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, είναι κατειλημμένες οι 390.

«Δεν μπορούν να λειτουργήσουν άλλες λόγω έλλειψης προσωπικού και λόγω  αυξανόμενων  αναγκών  για ΜΕΘ γενικών παθήσεων»  επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος, καταγγέλλοντας ότι οι 7.000  αναστολές εργασίας αποδιοργάνωσαν τα νοσοκομεία.

«Πολλοί εκ των νεκρών από κορωνοϊό πεθαίνουν  στις κλινικές εκτός ΜΕΘ. Ηλικιωμένοι δεν διασωληνώνονται. Δεν προλαβαίνουν να μπουν σε ΜΕΘ. Διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ σε κλινικές  χάνουν τη ζωή τους» υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος.

Για το νοσοκομείο Παπανικολάου ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει τα στοιχεία που του απέστειλε ο διευθυντής Ιατρός Αγγειοχειρουργικής του ιδρύματος με τα στοιχεία για το τελευταίο δεκαήμερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, “από 18/10 έως 28/10 στο νοσοκομείο πέθαναν 20 συνάνθρωποί μας.

13 από αυτούς πέθαναν σε απλές κλίνες COVID εκτός ΜΕΘ και 7 πέθαναν σε ΜΕΘ. Από τους 13 που πέθαναν σε απλές κλίνες, οι 3 ήταν εμβολιασμένοι και οι άλλοι ανεμβολίαστοι, ο μέσος όρος ηλικίας αυτών ήταν τα 80,5 έτη. Οι 7 που πέθαναν σε ΜΕΘ ήταν όλοι ανεμβολίαστοι με μέσο όρο ηλικίας τα 64 έτη”.

“Το συμπέρασμα με δεδομένο την έλλειψη κρεβατιών καθημερινά στις ΜΕΘ COVID είναι ότι πολλοί ασθενείς ηλικιωμένοι που βρίσκονται σε απλές κλίνες COVID δεν διασωληνώνονται.

Το τελευταίο δεκαήμερο από τους 20 ασθενείς που πέθαναν οι 13 ήταν εκτός ΜΕΘ. Ποσοστό 65%. Υψηλό ποσοστό σε ένα από τα πιο οργανωμένα νοσοκομεία της χώρας. Γενικά το ποσοστό των θανόντων με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ σε κλινικές φθάνει το 70%.

Τα νοσοκομεία ήδη ασφυκτιούν λόγω έλλειψης προσωπικού. 7.000 συνάδελφοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας χωρίς να αντικατασταθούν. Κινδυνεύουν ασθενείς άδικα. Να γυρίσουν πίσω με δύο rapid test την εβδομάδα, όπως συνέβη με τους 800 συναδέλφους που εξαιρέθηκαν του εμβολιασμού» καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Στη “μάχη” για τη πανδημία και οι ιδιωτικές κλινικές

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με απόφαση του υπουργού Υγείας και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, επεκτείνεται η συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα,, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, υπεγράφη συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς. Η μία κλινική βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις σε Βόλο και Λάρισα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

“Το Υπουργείο Υγείας, παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, επεκτείνει τη συνεργασία του  Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα και κατόπιν εισήγησης των διοικητών των αρμόδιων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της Διαχείρισης ασθενών με Covid στα Νοσοκομεία, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος υπέγραψε σήμερα συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές εκ των οποίων η μία (1) είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις (4) στο Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς.

Συγκεκριμένα, οι παρακάτω ιδιωτικές κλινικές διαθέτουν, μαζί με το προσωπικό τους, για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19:

  • Διακόσιες (200) κλίνες από Κέντρο Ιατρικής Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ανώνυμη Εταιρία, στη Θεσσαλονίκη.
  • Είκοσι (20) κλίνες από Κέντρο Αποκατάστασης στο Βόλο.
  • Τριάντα (30) κλίνες από Κέντρο Αποκατάστασης στη Λάρισα.

Επίσης για non Covid ασθενείς, οι παρακάτω κλινικές διαθέτουν:

  • Η ιδιωτική κλινική στο Βόλο, δέκα (10) κλίνες και δυο (2) κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
  • Η ιδιωτική κλινική στη Λάρισα, τριάντα (30) κλίνες για παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά και τέσσερις (4) κλίνες ΜΕΘ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανία: Συνελήφθησαν «εκτελεστές» - Σχεδίαζαν τη δολοφονία του Υπ. Άμυνας
Οι ουκρανικές αρχές απέτρεψαν το σχέδιο που αποδίδεται στην GRU για τη δολοφονία του Ρέζνικοφ, του Μπουντάνοφ και ενός γνωστού Oυκρανού ακτιβιστή
Ουκρανία: Συνελήφθησαν «εκτελεστές» - Σχεδίαζαν τη δολοφονία του Υπ. Άμυνας