Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε νέα παραλλαγή με 32 μεταλλάξεις

Σε Νότια Αφρική και Χονγκ Κονγκ - Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μικρός, προς το παρόν

Μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού με «εξαιρετικά υψηλό» αριθμό μεταλλάξεων που θα μπορούσε να ξεφύγει από τα εμβόλια, έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μικρός, προς το παρόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το inews.co.uk, το στέλεχος B.1.1.529, ένα «παρακλάδι» μιας παλιάς παραλλαγής που ονομάζεται B.1.1, έχει 32 μεταλλάξεις ακίδων και έχει βρεθεί στη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, και το Χονγκ Κονγκ.

 

Πώς εντοπίστηκε το κρούσμα στο Χονγκ Κονγκ

Σημειώνεται πως στο Χονγκ Κονγκ εντοπίστηκε ένα κρούσμα και αφορά άτομο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Νότια Αφρική.

Η υπόθεση του Χονγκ Κονγκ είναι ένας 36χρονος που ταξίδεψε στη Νότια Αφρική στις 23 Οκτωβρίου και επέστρεψε στις 11 Νοεμβρίου. Βγήκε αρνητικός κατά την άφιξή του στο Χονγκ Κονγκ, αλλά βρέθηκε θετικός ενώ βρισκόταν σε ξενοδοχείο σε καραντίνα. Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ πραγματοποίησαν υποχρεωτικές δοκιμές στην πολυκατοικία όπου μένει.

Οσο αφορά στη Νότια Αφρική, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid αυξήθηκε από 312 τη Δευτέρα σε περισσότερα από 860 την Τρίτη, αν και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αν υπάρχει σχέση με τη νέα «σούπερ παραλλαγή».

Ωστόσο, μέχρι στιγμής μόνο 10 περιπτώσεις της παραλλαγής έχουν εντοπιστεί μέσω γονιδιωματικής αλληλουχίας, αν και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες που δεν έχουν ακόμα βρεθεί.

Στο inews.co.uk, σημειώνεται πως νέες παραλλαγές του κορωνοϊού εντοπίζονται από τους επιστήμονες συνεχώς και συχνά δεν εξαπλώνονται σε δραματικό βαθμό ενώ ακόμα κι αν έχουν την ικανότητα να αποφύγουν τα εμβόλια, αν είναι λιγότερο μεταδοτικές από μια κυρίαρχη παραλλαγή σε μια χώρα, μπορούν γρήγορα να εξαφανιστούν.

Η νέα παραλλαγή αναγνωρίστηκε την Τρίτη από τον Tom Peacock, ιολόγο στο Imperial College του Λονδίνου. Οι 32 μεταλλάξεις ακίδας της παραλλαγής περιγράφονται ως «εξαιρετικά υψηλές». Η παραλλαγή Δέλτα, που κυριαρχεί πλέον σε όλο τον κόσμο, έχει 16, σύμφωνα με το inews.co.uk.

Είναι πιο μεταδοτική αυτή η παραλλαγή από τη Δέλτα;

Οι μεταλλάξεις της ακίδας είναι ουσιαστικά η ικανότητα του ιού ώστε να προσαρμοστεί και να αποκτήσει διάφορα χαρακτηριστικά, όπως να γίνει πιο μεταδοτικός, να ξεφύγει από τα εμβόλια ή να γίνει πιο θανατηφόρος.

Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν η παραλλαγή B.1.1.529 είναι πιο μεταδοτική ή θα μπορούσε να νικήσει την κυριαρχία της Δέλτα.

 

Ο Δρ. Peacock έγραψε στο Twitter πως «το γεγονός ότι εντοπίστηκε στην Ασία υποδηλώνει ότι αυτό μπορεί να είναι πιο διαδεδομένο από ό,τι θα υπονοούσαν μόνο οι ακολουθίες. Επίσης, το εξαιρετικά μεγάλο μήκος και η απίστευτα υψηλή ποσότητα μεταλλάξεων ακίδας υποδηλώνουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι πραγματικά ανησυχητικό, όπως η διαφυγή από τα περισσότερα γνωστά μονοκλωνικά αντισώματα», περιγράφοντας το προφίλ της μετάλλαξης της ακίδας ως «πραγματικά απαίσιο και φρικτό».

Και προσέθεσε: «Αξίζει να τονιστεί ότι αυτό είναι σε εξαιρετικά χαμηλούς αριθμούς αυτή τη στιγμή σε μια περιοχή της Αφρικής που έχει αρκετά καλά δείγματα, ωστόσο θα πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω αυτού του φρικτού προφίλ».

Σε εγρήγορση αξιωματούχοι και επιστήμονες

Βέβαια, αξιωματούχοι και επιστήμονες της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) παρακολουθούν και διερευνούν την παραλλαγή.

Ο Dr Meera Chand, Διευθυντής περιστατικών Covid-19 στο UKHSA, δήλωσε: «Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς σε όλο τον κόσμο, παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση των παραλλαγών του SARS-CoV-2 καθώς εμφανίζονται και αναπτύσσονται παγκοσμίως. Καθώς είναι στη φύση των ιών να μεταλλάσσονται συχνά και τυχαία, δεν είναι ασυνήθιστο να προκύψουν μικροί αριθμοί περιπτώσεων που να παρουσιάζουν νέα σύνολα μεταλλάξεων. Οποιεσδήποτε παραλλαγές που παρουσιάζουν ενδείξεις εξάπλωσης αξιολογούνται γρήγορα».

Τέλος, σύμφωνα με το inews.co.uk, όλες οι κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες έχει εντοπιστεί η παραλλαγή, γνωρίζουν για τα κρούσματα.

Πηγή: iefimerida

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλία: Δήμαρχος αρνήθηκε να παντρέψει Γαλλίδα με Τούρκο - Παρέμβαση Εισαγγελέα
Ο εισαγγελέας της Ντιζόν, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχε δώσει στον δήμαρχο προθεσμία έως τα τέλη Μαρτίου για να επισφραγίσει τον γάμο...
Γαλλία: Δήμαρχος αρνήθηκε να παντρέψει Γαλλίδα με Τούρκο - Παρέμβαση Εισαγγελέα
Πάτρα: Γυναίκα έπεσε θύμα απάτης - Πέταξε σακούλα με 12.000 ευρώ από το μπαλκόνι
Το περιστατικό καταγγέλθηκε στην Ασφάλεια Πατρών και σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος άγνωστου δράστη
Πάτρα: Γυναίκα έπεσε θύμα απάτης - Πέταξε σακούλα με 12.000 ευρώ από το μπαλκόνι
Γεωργιάδης: Η χώρα μας θα επιτύχει ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και το 2023
Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον και να εντείνει το...
Γεωργιάδης: Η χώρα μας θα επιτύχει ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και το 2023