Skip to main content

Υποχρεωτικά εμβόλια: Οι 3 παράγοντες που θα κρίνουν επέκταση σε νέα άτομα

Η μετάλλαξη Όμικρον και οι ευρωπαϊκές εξελίξεις για τον εμβολιασμό

Γενικεύεται η συζήτηση για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού στη χώρα μας, πέραν των υγειονομικών αλλά και των πολιτών άνω των 60 ετών.

Η κυβέρνηση άφησε σήμερα ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να απαντά σε σχετική ερώτηση πως «είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε».

Κυβερνητικά στελέχη εξηγούν στον ΣΚΑΪ ότι η επέκταση της υποχρεωτικότητας βρίσκεται στο «τραπέζι» αλλά δεν αναμένονται άμεσα σχετικές αποφάσεις.

Την εξέλιξη της υπόθεσης θα κρίνουν η πίεση που ασκεί η πανδημία στο σύστημα υγείας αλλά και ο βαθμός θωράκισης των ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά ή και να πεθάνουν από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση πριν λάβει τις όποιες αποφάσεις, θα εκτιμήσει την πορεία των εμβολιασμών στους πολίτες άνω των 60 και φυσικά τους δείκτες της πανδημίας καθώς πλησιάζουν και οι γιορτές των Χριστουγέννων που «τρομάζουν» τους ειδικούς λόγω των μεγάλων συγκεντρώσεων πολιτών.

Βεβαίως, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι αποφάσεις που πιθανώς θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μόλις χθες η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ανέφερε πως είναι καιρός για την Ευρωπαϊκή Ενωση «να σκεφτεί» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, διευκρινίζοντας βέβαια ότι η απόφαση ανήκει στα κράτη μέλη.

«Είναι μία συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει» στην ΕΕ, είπε. 

Η θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού απαιτεί κοινή προσέγγιση, πρόσθεσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ως εξής:

«Αν με ρωτούσατε ποια είναι η προσωπική μου άποψη, θα σας έλεγα ότι δύο ή τρία χρόνια πριν δεν θα μπορούσα ποτέ να σκεφτώ αυτό που ζούμε σήμερα με αυτή την τρομερή πανδημία.

Έχουμε τα εμβόλια που σώζουν ζωές αλλά δεν χρησιμοποιούνται όσο θα έπρεπε παντού. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα τεράστιο κόστος για την υγεία. Αν κοιτάξετε τους αριθμούς, έχουμε σήμερα το 77% των ενηλίκων στην ΕΕ που έχουν πλήρως εμβολιαστεί και το 66% του γενικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι το 1/3 του ευρωπαϊκού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί, δηλαδή περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό είναι πολύ. Φυσικά, δεν μπορούν όλοι να εμβολιαστούν. Υπάρχουν πολύ μικρά παιδιά, για παράδειγμα, ή κάποιοι οι οποίοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους, όμως η μεγάλη πλειονότητα μπορεί να το πράξει.

Είναι κατανοητό και κατάλληλο να αρχίσουμε αυτή τη συζήτηση, πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΕ. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται συζήτηση και κοινή προσέγγιση. Είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει».

Β.Παπαευαγγέλου: Καλώ τους 400.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών να το ξανασκεφτούν

Παρά την σταθεροποίηση που εμφανίζεται στον αριθμό των κρουσμάτων, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει μεγάλη, καθώς είναι αυξημένες οι εισαγωγές, τόνισε απόψε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Όπως προέβλεψε, θα συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στη βόρεια Ελλάδα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές υπερβαίνουν πλέον τον εαυτό τους. 

Αναφερόμενη στο πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον, είπε ότι θα δούμε κι άλλα κρούσματα, ενώ μιλώντας για τον ασθενή με την Όμικρον, είπε ότι βρίσκεται στο σπίτι του και παρακολουθείται από τους γιατρούς.

«Να είμαστε εμβολιασμένοι και να περιορίσουμε τις επαφές μας για να ελεγχθεί η πανδημία», τόνισε η κ. Γκάγκα, η οποία εξήγησε ότι φαίνεται ότι ο εμβολιασμός καλύπτει και την παραλλαγή Όμικρον.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Γκάγκα είπε ότι το θέμα της υποχρεωτικότητας δεν έχει συζητηθεί για άλλες ομάδες πληθυσμού. «Υποχρεωτικότητα στους άνω των 60, έγινε για την δική τους ασφάλεια, γιατί αυτοί είναι που κυρίως κινδυνεύουν», ξεκαθάρισε.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου, έκανε λόγο για αργή ύφεση του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Ωστόσο παρατήρησε ότι ο μέσος κυλιόμενος όρος νέων κρουσμάτων είναι 6300 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται, όπως αυξάνονται και όσοι χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό στη χώρα μας. Η ίδια μίλησε για πάνω από 50.000 ενεργά κρούσματα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και εξήγησε ότι με αυτό τον αριθμό, υπάρχει κίνδυνος για τον καθένα από εμάς να μολυνθεί.

Όπως είπε, υπάρχουν μέρες όπου καταγράφονται πάνω από 500 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ αναφερόμενη στους ανθρώπους που χάνονται από τον κορονοϊό, είπε ότι είναι κυρίως ανεμβολίαστοι μεγάλης ηλικίας. Επίσης τόνισε ότι σε αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας, υπάρχει αύξηση στα κρούσματα μεταξύ των ηλικιών 50 έως 70 ετών, και αυτό έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Είναι σημαντική η άμεση χορήγηση της τρίτης δόσης, πρόσθεσε, και προέτρεψε τους πολίτες να μην μετρούν τα αντισώματα για να πάνε να αποφασίσουν αν θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση. Το σημαντικό είναι βέβαια, όπως είπε, να γίνει και η πρώτη δόση από όλους όσοι δεν την έχουν κάνει.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε επίσης, ότι σε όλη τη χώρα παρατηρείται γραμμική σχέση της αύξησης των κρουσμάτων σε περιοχές όπου δεν έχει εμβολιαστεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. «Οι 10 γεωγραφικές περιφέρειες με την υψηλότερη θνητότητα στη χώρα, είναι εκεί που ο εμβολιασμός είναι κάτω του 55%» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ίδια κάλεσε τους 400.000 χιλιάδες ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη δόση, να το ξανασκεφτούν.

Τέλος η κ. Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στα μέτρα που ανακοινώθηκαν και εξειδικεύτηκαν το πρωί από τον υπουργό Υγείας, Θ.Πλεύρη, για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, κάλεσε όλο τον πληθυσμό να κάνει τα διαγνωστικά αυτά τεστ, τα οποία θα διατεθούν δωρεάν για δύο βδομάδες πριν και μετά τις γιορτές, και επίσης να ελέγχονται με τέτοια τεστ όλοι, προτού να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση τις ημέρες των εορτών.

Η ίδια προέβλεψε ότι είναι πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα να δούμε αύξηση των κρουσμάτων, «η οποία όμως δεν θα μας ανησυχεί, καθώς θα ξέρουμε ότι αυτό θα συμβεί, γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάνει το self test».  

Συνολικά 79 επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην ΕΕ

Tο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) κατέγραψε συνολικά 79 επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην ΕΕ, μέχρι στιγμής όλα είτε ασυμπτωματικά είτε ήπια.

Συγκεκριμένα, τα κρούσματα έχουν αναφερθεί από 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ): Αυστρία (4), Βέλγιο (3), Τσεχία (1), Δανία (6), Γαλλία (2 εκ των οποίων 1 στη Ρεoυνιόν), Γερμανία (10), Ελλάδα (1), Ισλανδία (1), Ιρλανδία (1), Ιταλία (9), Ολλανδία (16), Νορβηγία (4), Πορτογαλία (14), Ισπανία (3) και Σουηδία (4). Τέσσερις νέες χώρες ΕΕ/ΕΟΧ που αναφέρουν περιπτώσεις παραλλαγής Όμικρον είναι η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Νορβηγία.

Η πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει ιστορικό ταξιδιού σε αφρικανικές χώρες, με ορισμένα να έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις ανταπόκρισης σε άλλους προορισμούς μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν κρούσματα χωρίς ιστορικό ταξιδιού που επίσης δεν είχαν καμία γνωστή επαφή με κρούσμα με ιστορικό ταξιδιού (Βέλγιο, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Το ECDC σημειώνει πως μέχρι στιγμής όλες οι περιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον που καταγράφηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ ήταν είτε ασυμπτωματικές, είτε με ήπια συμπτώματα και δεν έχει αναφερθεί κανένα σοβαρό κρούσμα και κανένας θάνατος μεταξύ αυτών των περιπτώσεων.

Εξάλλου, έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 16 χώρες και εδάφη εκτός ΕΕ/ΕΟΧ (Αυστραλία, Μποτσουάνα, Βραζιλία, Καναδάς, Ειδική Διοικητική Περιοχή Χονγκ Κονγκ, Γκάνα, Ισραήλ, Ιαπωνία, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ηνωμένο Βασίλειο). Συνολικά, έχουν αναφερθεί 390 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 31 χώρες.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε τη διασπορά της Όμικρον, όμως παραμένει μεγάλος αριθμός παραγόντων που μπορούν να αλλάξουν τη δυναμική της κατάστασης, και τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής είναι περιορισμένα» ανέφερε σε δήλωσή της η διευθύντρια του ECDC Αντρέα Αμόν. «Χρειάζεται μια πολυεπίπεδη προσέγγιση για την καθυστέρηση της περεταίρω εξάπλωσης της Όμικρον στην ΕΕ/ΕΟΧ. Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός όσων είτε δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί είτε δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, καθώς και η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στα άτομα άνω των 40 ετών», τονίζει η διευθύντρια του ECDC .

Όσον αφορά τα δεδομένα για τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής, το ECDC επισημαίνει ότι προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι μπορεί να έχει σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. Εάν αυτό ισχύει, η Όμικρον αναμένεται βάσει των μαθηματικών μοντέλων να προκαλέσει πάνω από το ήμισυ όλων των λοιμώξεων SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ΕΟΧ τους επόμενους μήνες. Όσο μεγαλύτερο είναι το πλεονέκτημα ανάπτυξης της Όμικρον έναντι της Δέλτα και όσο μεγαλύτερη είναι η κυκλοφορία της στην EE/ΕΟΧ, τόσο γρηγορότερα η Όμικρον θα προκαλέσει την πλειονότητα όλων των λοιμώξεων SARS-CoV-2.