Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σαρηγιάννης: Η Θεσσαλονίκη τη μεγαλύτερη επιβάρυνση – Τα 2 ζητήματα για την «Ο»

Τι λέει στο TyposThes για τη νέα μετάλλαξη ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης

 Του Γιώργου Καλλίνη

Εδώ και καιρό οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι μια νέα μετάλλαξη κορωνοϊού είναι πολύ πιθανό να απασχολήσει την ανθρωπότητα και ότι η πανδημία αργεί ακόμη να «σβήσει», εξηγεί στo TyposThes ο γνωστός καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς, όμως υπάρχουν υπόνοιες ότι η νέα μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι ακόμη και 2 φορές πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα», σημειώνει ο καθηγητής.

Η μετάλλαξη Όμικρον έφτασε στην Ελλάδα μέσα σε ελάχιστες μέρες μετά από τις επίσημες ανακοινώσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και όπως μας υπογραμμίζει ο κ. Σαρηγιάννης, η νέα παραλλαγή του ιού φαίνεται να ταξιδεύει με αστραπιαία ταχύτητα. «Είμαστε, φυσικά, προβληματισμένοι για τη νέα μετάλλαξη, όπως ακριβώς ήμασταν και για τη μετάλλαξη Δέλτα, όταν είχε πρωτοεμφανιστεί. Σήμερα, βέβαια, είμαστε εμβολιασμένοι και συνολικά στην κοινωνία υπάρχει μεγαλύτερη ανοσία», συμπληρώνει.

Δύο «σκληρά» ερωτήματα προκύπτουν, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, για τη νέα μετάλλαξη, τα οποία η επιστήμη θα κληθεί να απαντήσει τις επόμενες εβδομάδες: «Αυτό που θα μας απασχολήσει προσεχώς είναι κατά πόσο μας προστατεύουν τα εμβόλια από τη νέα μετάλλαξη και αν μπορεί κάποιος να ξανακολλήσει εύκολα, αν έχει νοσήσει στο παρελθόν».

 Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης υπογραμμίζει ότι η Θεσσαλονίκη είναι ίσως η πιο επιβαρυμένη περιοχή της χώρας και παρά την πανελλαδική τάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας, η πίεση θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου. «Υπάρχουν στοιχεία σταθεροποίησης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη και αυτό φαίνεται και στα κρούσματα, καθώς ο εβδομαδιαίος μ.ο. κρουσμάτων έχει πέσει. Όμως η Θεσσαλονίκη έχει μεγαλύτερη επιβάρυνση και στα κρούσματα αλλά και στο σύστημα υγείας σε σχέση με άλλες πόλεις», εξηγεί ο καθηγητής και συμπληρώνει «ότι περιμένουμε την κορύφωση στις διασωληνώσεις ΜΕΘ στις 4-5 Δεκεμβρίου».

Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους άνω των 60 ετών βρίσκει σύμφωνο τον κ. Σαρηγιάννη, ειδικά στη διαδικασία χτισίματος του τοίχους ανοσίας. «Τα μέτρα με οικονομικό αντίκτυπο πάντοτε ασκούσε πίεση σε ένα μέρος του πληθυσμού, όπως έκαναν τα rapid tests και περιμένω ότι και τα νέα πρόστιμα θα πείσουν κόσμο να εμβολιαστεί. Είναι σημαντικό, αυτοί οι άνθρωποι που διατρέχουν μεγάλο ατομικό κίνδυνο και ταυτόχρονα συσσωρεύουν πίεση στο σύστημα υγείας, να εμβολιαστούν και να συμβάλουν στο χτίσιμο του τοίχους ανοσίας στη χώρα», ολοκλήρωσε.  

 

ΑΠΘ: «Η βελτίωση θα χρειαστεί εβδομάδες»

Σημάδια σταθεροποίησης στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης διαφαίνονται στις ημερήσιες μετρήσεις από την αρχή της εβδομάδας, για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Το ιικό φορτίο των λυμάτων μετρήθηκε στις 25 Νοεμβρίου στην υψηλότερη τιμή από αρχή της πανδημίας και τις επόμενες μέρες σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 29/11 και της Τρίτης 30/11 είναι:

• Οριακά σταθερή (-7%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 27/11 και της Κυριακής 28/11.

• Οριακά σταθερή (-12%) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 22/11 και Τρίτης 23/11.

«Αν παρατηρήσουμε τη διακύμανση των τιμών κατά τον μήνα Νοέμβριο βλέπουμε ότι από την αρχή έως το τέλος του μήνα το ιικό φορτίο υπερδιπλασιάστηκε, κάτι που είναι ενδεικτικό για το εύρος της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Μεταξύ των υψηλών τιμών στην διάρκεια αυτής της συνολικά ανοδικής πορείας, υπήρξαν μέρες που η τάση ήταν σταθεροποιητική. Αυξανόμενο σταδιακά, το ιικό φορτίο έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα στην υψηλότερη τιμή που καταγράψαμε από την αρχή της πανδημίας και η θετική ανάγνωση των τελευταίων μετρήσεων είναι να περνάμε από την κορύφωση στη σταθεροποίηση» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς αν μπορεί να εκτιμηθεί χρονικά, με βάση την ανάλυση των μετρήσεων, μια προοπτική βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό πολιτών που έχουν ήδη νοσήσει, είναι στοιχείο που ενισχύει μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο ο απρόβλεπτος παράγοντας των μεταλλάξεων του ιού δύναται να ανατρέψει την εικόνα, όπως επίσης η αναμενόμενη αυξημένη κινητικότητα των Χριστουγέννων. Τα νοσοκομεία της πόλης υφίστανται αυτή την περίοδο μεγάλη πίεση και η βελτίωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας θα χρειαστεί εβδομάδες, ακόμη και αν η επιδημιολογική εικόνα αρχίσει τώρα να καλυτερεύει. Τα μέτρα αυτοπροστασίας από την έκθεση των πολιτών στο ιό είναι κρίσιμης σημασίας, δεν γίνεται οι εντατικές να είναι γεμάτες και να ζούμε στην καθημερινότητά μας σαν να μη συμβαίνει τίποτα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ