Skip to main content

Τρομάζει η Όμικρον: Ποια εμβόλια δεν προστατεύουν - Ο κίνδυνος επαναλοίμωξης

Άτομα που έχουν νοσήσει έχουν 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης σε σχέση με άλλες παραλλαγές

Ψυχρολουσία για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί με m RNA, δηλαδή με Pfizer και Moderna, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times τα εμβόλια αδενοϊού δεν προσφέρουν σχεδόν καμία άμυνα έναντι της Όμικρον.

Ποια είναι αυτά:

  • AstraZeneca
  • Johnson & Johnson
  • Sinopharm
  • Sinovac
  • Sputnik

Από την άλλη πλευρά, το εμβόλιο της Moderna (mRNA) φαίνεται πως με την 3η δόση αυξάνει 37 φορές τα αντισώματα κατά της Όμικρον.

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους, η έρευνα του CDC έδειξε ότι είναι 20 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν και 10 φορές πιο πιθανό να προσβληθούν.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, αναφέρθηκε επίσης στην Όμικρον.

Αναφορικά με τη μεταδοτικότητά της η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι έχουμε αρκετά δεδομένα που μας επιτρέπουν να μιλήσουμε με ασφάλεια. Όπως είπε η Όμικρον διπλασιάζει το ρυθμό μετάδοσης κάθε δύο μέρες. Στη μετάδοση διευκρίνισε συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί.

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν αν και ηπιότερα.

Σημαντικό είναι ότι άτομα που έχουν νοσήσει έχουν 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης σε σχέση με άλλες παραλλαγές.

Σε σχέση με τη βαρύτητα της νόσου τα δεδομένα ακόμα δεν είναι ξεκάθαρα. Ωστόσο άφησε ένα παράθυρο αισιοδοξίας από τα δεδομένα της Ν. Αφρικής. Όπως είπε τα κρούσματα αυξάνονται πολύ, ωστόσο τα άτομα που νοσηλεύονται με κοροναϊό νοσούν πιο ελαφρά.

Διευκρίνισε ότι τα άτομα με αυτήν την παραλλαγή που εισάγονται στα νοσοκομεία δεν έχουν ανάγκη οξυγόνου και η νοσηλεία τους κυμαίνεται στις δύο ημέρες, πολύ μικρότερη σε σχέση με τις 8 ημέρες που είναι η νοσηλεία όσων νόσησαν με τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Είπε ακόμη ότι και η θνητότητα της Όμικρον είναι στο 6,6%, ποσοστό πολύ μικρότερο από το 17% που είναι η θνητότητα για τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι αναμένουμε δεδομένα και από άλλες χώρες καθώς στην Αφρική η πλειονότητα που νοσούν είναι κάτω των 50 ετών ενώ και ο βαθμός φυσικής ανοσίας είναι αρκετά υψηλός.

Ένα ακόμα αισιόδοξο στοιχείο, πάντα με σταθερή επιφύλαξη, είναι ότι παρατηρείται μια σταθερότητα στο ιικό φορτίο.

Αυτό που απασχολεί περισσότερο έχει να κάνει κατά πόσο η Όμικρον μπορεί να διαφεύγει των εμβολίων, πρόσθεσε η κ. Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με μία μελέτη μετά από δύο δόσεις και με την πάροδο έξι μηνών η άμυνα του οργανισμού είναι σαφώς χαμηλότερη από τη Δέλτα, ενώ με τη χορήγηση τρίτης δόσης η ανοσία αυξάνεται. Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης, φαίνεται ότι αυτή η αναμνηστική, όπως ονομάζεται, δόση είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 76% όσον αφορά τη βαριά νόσηση. Η τρίτη δόση είναι 90% αποτελεσματική όσον αφορά το ίδιο στοιχείο αλλά και τις νοσηλείες που οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα, πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, η ύπαρξη της τρίτης δόσης που προτείνετε, φαίνεται να προφυλάσσει από σοβαρή νόσηση, εξηγώντας ότι στο εξάμηνο μετά από τις δύο δόσεις η αποτελεσματικότητα έναντι στην όμικρον πέφτει στο 35% ενώ στο ίδιο χρονικό περιθώριο ήταν 64% για τη Δέλτα.

Για την μετάλλαξη Όμικρον και το τι να περιμένουμε μίλησε παράλληλα στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης.

Ο κ. Ατσαλάκης είπε πως για να κρίνουμε πόσο πιο επικίνδυνη είναι η Όμικρον πρέπει να εξετάσουμε τη μεταδοτικότητα, τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. «Αυτή τη στιγμή έχουμε στοιχεία αξιόπιστα μόνο για τη μεταδοτικότητα. Η μεταδοτικότητα είναι εξαιρετικά υψηλή», τόνισε.

Ο καθηγητής εξήγησε πως όταν θα φτάσουμε στα 50 με 100 κρούσματα της Όμικρον, τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, θα έχουμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και σύντομα τα κρούσματα θα ξεπεράσουν και εκείνα της Δέλτα, για τα οποία χρειάστηκαν 20 εβδομάδες.

Επίσης, ανησυχία προκαλούν τα «ορφανά» κρούσματα που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν. «Δεν γνωρίζουμε τι ποσοστό των κρουσμάτων θα καταλήξει σε νοσηλεία. Η ταχύτητα μετάδοσης είναι 4 φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα», είπε.

«Στις 2-3 επόμενες εβδομάδες θα μπορούμε να πούμε τι πρόκειται να γίνει. Δεν πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα για να πάρουμε αποφάσεις. Αυτά που βλέπουμε είναι ήδη ανησυχητικά», συμπλήρωσε ο κ. Ατσαλάκης.

Τέλος, αναφερόμενος στα δεδομένα της Νότιας Αφρικής, είπε ότι δείχνουν πως το κύμα της Όμικρον έφτασε στην κορύφωση μετά από έναν μήνα.  

Τόνισε, δε, ότι η Όμικρον παρακάμπτει την φυσική ανοσία και τις 2 δόσεις εμβολιασμού, ενώ η 3η δόση προσφέρει αρκετά υψηλό ποσοστό προστασίας.