Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Σεισμός» με πάνω από 30.000 κρούσματα σήμερα - «Το τσουνάμι τώρα αρχίζει»

oasth-maska

Τι αναφέρουν οι κύριοι Σαρηγιάννης και Παυλάκης

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι πλέον η κατάσταση στη χώρα μας με την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς αναμένεται να «σπάσει» ακόμα ένα ρεκόρ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τις 30.000.

Τις τελευταίες μέρες σημειώνεται έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού, με πιο χαρακτηριστική αυτή που καταγράφηκε την Τετάρτη με 28.828 νέες μολύνσεις. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε ο ΕΟΔΥ μέχρι και το πρωί της Πέμπτης (30/12), τα τεστ «έδιναν» ήδη 27.000… και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεπεράσουν τις 30.000.

Η κυριαρχία της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει μια ξέφρενη εκθετική διασπορά, με επίκεντρο την Αττική. Υπενθυμίζεται ότι η ραγδαία αύξηση που καταγράφεται στον αριθμό των κρουσμάτων οδήγησε την κυβέρνηση στην επιβολή νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού ενόψει και του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, τα οποία έχουν τεθεί σε ισχύ από σήμερα (30/12) στις 6:00 το πρωί. 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο ΕΟΔΥ εξέδωσε νέες οδηγίες για την απομόνωση και την καραντίνα, τόσο για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όσο και για τις στενές επαφές. Επίσης, για την χρήση μάσκας τα μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες εφιστούν την προσοχή στην όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή αυτής.

Σαρηγιάννης: Κορύφωση στις 19- 20 Ιανουαρίου με 65.000 κρούσματα

Στην εκτίμηση ότι θα φτάσουμε στην κορύφωση των κρουσμάτων στις 19 με 20 Ιανουαρίου με περισσότερες από 60.000 με 65.000  μολύνσεις  κατά μέσο όρο και στην συνέχεια θα έχουμε ουσιαστική αποκλιμάκωση προχώρησε μέσω του ΣΚΑΙ 100.3 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ανέφερε μάλιστα ότι από το τέλος Μάρτιου θα έχουμε φυσιολογικούς αριθμούς κρουσμάτων και τέλος Απριλίου θα έχουμε τελειώσει με την Όμικρον. 

Ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι από τα 28 χιλιάδες κρούσματα που ανακοινωθήκαν χθες το 90% είναι Όμικρον ενώ η Δέλτα είναι σε έντονη πτωτική πορεία. Ο καθηγητής ανέφερε ότι διαπιστώνεται μια αύξηση στις νοσηλείες από τις 25 του μήνα, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς. 

Τόνισε ότι η στρατηγική για να αποφύγουμε το γενικό απαγορευτικό είναι να διατηρήσουμε το σύστημα υγείας σε καλή κατάσταση γιατί θα υπάρξει πίεση. 

Ακούστε τι είπε ο κ.Σαρηγιάννης:

Παυλάκης: «Το τσουνάμι τώρα αρχίζει» - Η Όμικρον θα σαρώσει τους ανεμβολίαστους

Για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για όλους μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο γιατρός- ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, επισημαίνοντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα σαρώσει τους ανεμβολίαστους. «Το τσουνάμι τώρα αρχίζει. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα», τόνισε ο κ. Παυλάκης, χαρακτηρίζοντας τοξικό να λέμε ότι τελειώνει η πανδημία. Όπως ανέφερε ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει μπορεί να ξανακολλήσουν.

Για το τι πρέπει να κάνουμε ο κ. Παυλάκης είπε ότι χρειάζεται μαζικός εμβολιασμός ολοένα και υποχρεωτικός για να σταματήσει η πανδημία . «Αναγκαία τα εμβόλια και πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά», σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να παρθούν μέτρα. «Η Δέλτα και η Όμικρον δεν σταματάει παρά μόνο με σταμάτημα των ανθρώπινων επαφών», τόνισε.

Αναφερόμενος στα πάρτι λόγω των εορτών σχολίασε ότι όσο λιγότερες επαφές, τόσο το καλύτερα. Όσο πιο νωρίς παίρνονται τα μέτρα, τόσο πιο ήπια είναι όπως συμβαίνει με τις πυρκαγιές.

Κατά τον κ. Παυλάκη η χώρα μας θα μπορούσε να αποφύγει το τσουνάμι, εάν είχαμε πάρει μέτρα από το φθινόπωρο. «Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά με νεροπίστολο έχοντας απέναντι τον ιό με πολυβόλο. Τα μέτρα πρέπει να είναι ανάλογα της απειλής». Και συνέχισε: «Εάν το τσουνάμι κορυφωθεί στα μέσα Ιανουαρίου εκτίμησε ότι δεν είναι σοφό να ανοίξουν τα σχολεία».

Έκρουσε παράλληλα το καμπανάκι ότι δεν πρέπει να επαναπαυθούμε, επισημαίνοντας πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα κατεύθυνση και σηματοδοτούν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Δείτε τι δήλωσε ο κ.Παυλάκης:

*Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτή είναι η νέα εφαρμογή Kids Wallet - Πως πρέπει να τη λειτουργούν οι γονείς
Πως λειτουργεί το Kids Wallet - Από σήμερα η έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής Kids Wallet, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο κατά της βίας ανηλίκων
Αυτή είναι η νέα εφαρμογή Kids Wallet - Πως πρέπει να τη λειτουργούν οι γονείς
ΠΑΣΟΚ για Marfin: Η απόδοση δικαιοσύνης το ελάχιστο οφειλόμενο στη μνήμη τους
«Ευθύνη του πολιτικού συστήματος να μην ξαναδώσει έδαφος σε ακραία διχαστικές λογικές και τοξικότητα», επισημαίνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη
ΠΑΣΟΚ για Marfin: Η απόδοση δικαιοσύνης το ελάχιστο οφειλόμενο στη μνήμη τους