Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέες μεταλλάξεις και τέλος της πανδημίας: Το καλό και το κακό σενάριο

Δύσκολοι αναμένονται οι επόμενοι μήνες

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί με την έλευση του 2022 καθώς η χώρα καταγράφει απανωτά «μαύρα» ρεκόρ μολύνσεων, την ώρα που οι ειδικοί κάνουν λόγο για δύο ίσως και τρεις δύσκολους μήνες, ωστόσο άλλες εκτιμήσεις θέλουν το νέο στέλεχος να οδηγεί σε μία πιο ελεγχόμενη κατάσταση της πανδημίας η οποία μελλοντικά θα οδηγήσει και στο τέλος του Covid-19. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανακοινώθηκαν 40.560 κρούσματα, ενώ οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες κάνουν λόγο για έως και 100.000 κρούσματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, ο πραγματικός αριθμός μπορεί να φθάνει και τις 100.000. Σύμφωνα με την ίδια, το peak αναμένεται στις 15 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, τον Απρίλιο θα μπορούσαμε να μιλάμε για «ένα ή δύο κρούσματα».

Παράλληλα, ο καθηγητής σχολιάζοντας τη χθεσινή εκτόξευση των κρουσμάτων, σημείωσε ότι πια μιλάμε για πολύ επιθετική επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον. «Δύο άτομα κολάνε άλλα πέντα αυτήν τη στιγμή. Πρέπει να προσέξουμε τις κοινωνικές επαφές. Από προχθες ο δείκτης ανέβηκε λίγο πιο αργά, έχουμε καθαρή αύξηση. Κορύφωση θα έχουμε στις 20-22 Ιανουαρίου. Τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν και πάνω από τα 65.000 και μετά θα έχουμε αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει έναν μήνα, δηλαδή μέχρι 20 Φεβρουαρίου. Μετά θα πάμε σε απόλυτη νίκη της Όμικρον, μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε κάτω από 1.000 κρούσματα και τον Απρίλιο θα έχουμε τελειώσει από την Όμικρον», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μίλησε στο Open και τόνισε ότι ο ιός θα μας συντροφεύει τα επόμενα χρόνια. «Φαίνεται ότι θα γίνει σαν ιος της γρίπης. Η χρονιά ξεκινά διαφορετικά και με πολύ σημαντικά όπλα μπορούμε να τον περιορίσουμε. Αν τα χρησιμοποιήσουμε, ο επόμενος χρόνος θα είναι διαφορετικός και ας έχουμε τώρα πολλά κρούσματα», σημείωσε.

Το καλό και το κακό σενάριο

Η νέα κυρίαρχη πια παραλλαγή πιθανώς σηματοδοτεί την είσοδο του ιού σε μια πιο μεταδοτική μεν αλλά λιγότερο επικίνδυνη φάση, κάτι που σημαίνει ότι ο ιός αρχίζει σταδιακά να γίνεται ενδημικός αντί για πανδημικός.

Με άλλα λόγια, ο ιός θα επικρατήσει όπως συμβαίνει με τη γρίπη, αλλά η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο και τα θύματα ολοένα λιγότερα, ιδίως αν οι εμβολιασμοί γίνουν συστηματικοί κάθε χρόνο. Ακόμη κι αν τα εμβόλια αδυνατούν να αποτρέψουν σε μεγάλο βαθμό τις νέες λοιμώξεις ή τις επαναλοιμώξεις, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συνεχίσουν να προστατεύουν σημαντικά από βαριά νόσο.

Αυτό το σενάριο, που δεν είναι τέλειο (οριστική εξαφάνιση του κορωνοϊού) αλλά είναι αρκετά καλό, θα χρειαστεί λίγους ακόμη μήνες για να γίνει πιο ορατό, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες. Από την άλλη όμως, σύμφωνα με το New Scientist, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι παρακολουθούμε όλο αυτόν τον καιρό την εξέλιξη ενός ιού σε πραγματικό χρόνο, με τη μία παραλλαγή του να διαδέχεται την άλλη και να πυροδοτεί διαδοχικά επιδημικά κύματα διεθνώς. Υπάρχει, λένε αρκετοί επιστήμονες, κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και το 2022, ενώ δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι μελλοντικές παραλλαγές του SARS-CoV-2 θα είναι λιγότερο επικίνδυνες.

Το ποσοστό των θετικών δειγμάτων για το στέλεχος Όμικρον στις 30 Δεκεμβρίου ήταν 62,1%

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γονιδιωματικής επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 έως και τις 30 Δεκεμβρίου 2021 έχουν διαγνωσθεί 100 συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2 που φέρουν το στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, τα κρούσματα αυτά δεν αντανακλούν τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων Όμικρον στην κοινότητα, αλλά μόλις έναν αριθμό ύποπτων κρουσμάτων προς επιβεβαίωση, μαζί με έναν αριθμό περιστατικών που διερευνήθηκαν κατόπιν τυχαίας δειγματοληψίας από τα κρούσματα που έχουν διαγνωσθεί στις Κινητές Ομάδες Υγείας(ΚΟΜΥ)του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα σε έξι εργαστήρια ανά την επικράτεια διενεργείται έλεγχος για πιθανά δείγματα Όμικρον με τη μέθοδο real-time PCR (μέθοδος S gene drop out) που μπορεί να διαχωρίζει με μεγάλη αξιοπιστία τα δείγματα Όμικρον από τα υπόλοιπα στελέχη. Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 6.604 θετικά δείγματα για SARS-CoV-2 το διάστημα από τις 20/12/2021 έως και τις 30/12/2021. Από τα 6.604 θετικά δείγματα τα 2.840 βρέθηκαν θετικά σε Όμικρον(43,0%)με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 12,5% και 62,1%. Στις 30/12/2021 το ποσοστό των θετικών δειγμάτων για το στέλεχος Όμικρον ήταν 62,1%.

Πηγή: real.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ