Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καπραβέλος: Τα σχολεία θα ανοίξουν τη Δευτέρα και θα κλείσουν ξανά σύντομα

Η διασπορά δεν μπορεί να περιοριστεί με self test και rapid, είπε ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης

Την εκτίμηση ότι τα σχολεία που θα ανοίξουν την Δευτέρα θα κλείσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και θα θέσουν σε κίνδυνο και τα ίδια τα παιδιά, πέρα από τη διασπορά της νόσου, εξέφρασε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Μίλησε για «άμεση ανάγκη, κραυγή αγωνίας, να σταματήσει η μόλυνση της κοινότητας» λέγοντας πως για το λόγο αυτό «ζητήσαμε όχι αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά να παραταθούν οι διακοπές για τα σχολεία, διότι ούτως ή άλλως περιμένουμε επιβάρυνση από την κινητικότητα των γιορτών» και σημειώνοντας ότι το σύστημα Υγείας «δεν αντέχει περαιτέρω πίεση».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η διασπορά στα σχολεία μόνο με self test και rapid, τονίζοντας πως ήδη από τους ελέγχους στα φαρμακεία, φαίνεται ότι τα παιδιά πριν ξεκινήσουν τα σχολεία είναι μολυσμένα, σε μεγάλο βαθμό. «Είναι ακατανόητη η απόφαση της Πολιτείας για άνοιγμα των σχολείων, ειδικά στην Ελλάδα που το σύστημα της δεν αντέχει πίεση», επισήμανε, υπογραμμίζοντας πως η επιτροπή των ειδικών έχει αφήσει ανοιχτό να επανεξετάσει το θέμα στο τέλος της εβδομάδας και αν «δούμε οι νοσηλείες να υπερβαίνουν τις 600 και αν από αυτές ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην Όμικρον, και ήδη τα νοσοκομεία μας δεν αντέχουν, προφανώς θα υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις, μην έχετε καμία αμφιβολία. Η Πολιτεία είναι αδύνατον να κλείσει τα μάτια της σε αυτό που θα βλέπει».

Ο κ. Καπραβέλος, εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι σε ένα μήνα η πανδημία θα έχει τελειώσει. «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Υπάρχει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που έχει όλα τα δεδομένα και λέει ότι θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος να θεωρηθεί ότι είναι μια ήπια νόσος η Όμικρον. Υπάρχουμε και εμείς οι γιατροί μέσα στα νοσοκομεία που εκφράζουμε μια πολύ μεγάλη ανησυχία, καθώς το τέταρτο κύμα ήδη σαρώνει τη χώρα ακόμη δυστυχώς. Το νοσοκομείο μας άφησε την εφημερία με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, είναι μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. Δεν ξέρουμε ακριβώς τη σφραγίδα που θα αφήσει, διότι βλέπουμε κρούσματα αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να σας πω διότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε γονιδιακό έλεγχο για να σας πω εάν είναι η Δέλτα αυτή που χτυπάει ακόμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», «ήδη στο νοσοκομείο μας έχουμε 3-4 διασωληνωμένους πρόσφατα, μέσα στον Ιανουάριο. Δεν ξέρουμε εάν έχουν την παραλλαγή Όμικρον ή όχι, έχουμε στείλει τα δείγματα στο πανεπιστήμιο και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Επίσης στα νοσοκομεία έρχονται ασθενείς που έχουν πνευμονίες. Δεν είναι απλά ένα κρυολόγημα του ανώτερου αναπνευστικού, ή ένας πυρετός ή μια κακουχία. Επομένως, χωρίς να ξέρουμε το αποτύπωμα που αφήνει στις μεγάλες ηλικίες, στους ανοσοκατασταλμένους ή σε ευπαθείς ομάδες, πως είναι δυνατόν να λέμε αυτή τη στιγμή και να είμαστε ήσυχοι για το τέλος της πανδημίας, ειλικρινά το πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά το 2021 όταν αναγγείλαμε πολλές φορές το τέλος της πανδημίας».

Ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, ξεκαθάρισε ότι «το τέλος της πανδημίας για εμάς τους γιατρούς, σε τέτοια λοιμώδη νοσήματα έρχεται όταν οι οργανισμοί αποκτήσουν τέτοια ανοσία ώστε να μην αφήνουν τον ιό να κάνει την καταστροφή του. Δεν περιμένει κανείς να σβήσει από μόνος του».

Ερωτηθείς εάν πάμε έμμεσα προς μια «ανοσία της αγέλης», διεμήνυσε ότι ούτε καν να σκεφτεί δεν θέλει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Πραγματικά θα είναι η απόλυτη καταστροφή εάν πούμε “ό,τι έγινε, έγινε”, και περιμένουμε να νοσήσουμε από ένα λοιμώδες νόσημα το οποίο είναι θανατηφόρο. Ούτε καν για αστείο δεν πρέπει να λέγεται αυτό και όλες οι χώρες που έχουν προχωρήσει πιο πολύ στον εμβολιασμό., στην Ευρώπη τουλάχιστον, όπου το επίκεντρο είναι ο άνθρωπος, οι ανθρωποκεντρικές κοινωνίες».

«Δεν ξέρω καμία ιδεολογία, και ο σοσιαλισμός και ο φιλελευθερισμός και όλες έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο. Μόνο ο ναζισμός δεν έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Πιστεύω η Ευρώπη που χτίστηκε στα ερείπια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, έχει μόνο ανθρωποκεντρικές κοινωνίες. Άρα με το να μιλάμε για ανοσία αγέλης, ουσιαστικά συμβιβαζόμαστε με τον θάνατο», υπογράμμισε .

Πηγή: ertnews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εφιαλτική νύχτα στον Βόλο: Έσπασε ποταμός – Ορμητικοί χείμαρροι μπήκαν στην πόλη
Εκατοντάδες απεγκλωβισμοί - Πάνω από 80 πόντους τα ορμητικά νερά - Το 80% της πόλης έχει βυθιστεί στο σκοτάδι
Εφιαλτική νύχτα στον Βόλο: Έσπασε ποταμός – Ορμητικοί χείμαρροι μπήκαν στην πόλη