Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μάσκες N95, KN95: Τα 12 σημεία που πρέπει να προσέξετε - Πότε πρέπει να πεταχτούν

Μεγάλη ζήτηση λόγω της αυξημένης προστασίας που προσφέρουν

Η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση για προστατευτικές μάσκες, όπως οι N95, KN95 και KF94.

Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε αυθεντικές μάσκες είναι να τις προμηθευτείτε από αξιόπιστους μεταπωλητές, αναφέρουν σε άρθρο τους οι New York Times, καθώς είναι δύσκολο πολλές φορές να ξεχωρίσει κάποιος τις «μαϊμού» από τις γνήσιες.

Ακολουθούν 12 σημεία που θα πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά μάσκας N95, KN95 ή KF94.

1. Δεν διατίθενται σε σφραγισμένες συσκευασίες. Οι νόμιμες μάσκες συνήθως σφραγίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να καθίσταται σαφές εάν κάποιος (εκτός από τον κατασκευαστή) έχει χρησιμοποιήσει το προϊόν πριν από εσάς. Για παράδειγμα, αν οι μάσκες βρίσκονται σε μια τσάντα που μόλις έχει δεθεί με ταινία ή έχει κλείσει με φερμουάρ, να είστε υποψιασμένοι.

2. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την εταιρεία ή την τοποθεσία της. Στη συσκευασία θα πρέπει να αναφέρεται πού κατασκευάστηκαν οι μάσκες. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει ένας νόμιμος ιστότοπος ή μια φυσική διεύθυνση, ώστε να μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τον κατασκευαστή, εάν έχετε ερωτήσεις ή προβλήματα.

3. Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης. Καθώς το ηλεκτροστατικό φορτίο που μπλοκάρει τα σωματίδια «αποδυναμώνεται» με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει πάντα να αναγράφεται μια ημερομηνία λήξης στη συσκευασία. Ακόμη πιο πιθανό να καταστραφούν είναι τα ελαστομερή υλικά στους ιμάντες και τα εξαρτήματα που τους συγκρατούν στη θέση τους, δήλωσε η Κριστίνα Μπάξτερ, διευθύνουσα σύμβουλος της Emergency Response TIPS, LLC, μιας εταιρείας εκπαίδευσης και συμβούλων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

4. Η επίσημη ορολογία χρησιμοποιείται λανθασμένα. «Κόκκινη σημαία» αποτελεί οποιαδήποτε συσκευασία αναφέρει ότι η μάσκα είναι «εγκεκριμένη από την FDA». Μία μάσκα N95 είναι εγκεκριμένη από το Ινστιτούτο για την Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια (NIOSH), όχι από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) (αν και μία χειρουργική μάσκα N95 θα πρέπει επίσης να είναι εγκεκριμένη από την FDA). Ωστόσο, ούτε το NIOSH ούτε η FDA παρέχουν τα λεγόμενα πιστοποιητικά έγκρισης, «άρα κάθε επιστολή πιστοποίησης που εσωκλείεται είναι ψευδής», δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ECRI, Μάρκους Σαμπάκερ. Η συσκευασία μπορεί συχνά να αναφέρει ότι οι μάσκες KN95 ή KF94 είναι «εγγεγραμμένες στην FDA» ή «στη λίστα της FDA», αλλά αυτό σημαίνει απλώς ότι ο κατασκευαστής έχει καταθέσει τα έγγραφα για να ενημερώσει την FDA για την ύπαρξή του. Δεν σημαίνει ότι οι μάσκες έχουν δοκιμαστεί ή εγκριθεί.

5. Η εταιρεία προσπαθεί πολύ σκληρά (ή όχι αρκετά). Εάν η συσκευασία γράφει «γνήσια», «νόμιμη», «αυθεντική» ή «αξιόπιστη», θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τη μάσκα με σκεπτικισμό, όπως αναφέρει το CDC στη σελίδα συμβουλών του Εθνικού Εργαστηρίου Ατομικής Προστασίας Τεχνολογίας (NPPTL). Σε τελική ανάλυση, εάν η εταιρεία ήταν ένας αξιόπιστος κατασκευαστής, δεν θα ένιωθε την ανάγκη να το ισχυριστεί. Αντίθετα, εάν υπάρχουν τυπογραφικά ή γραμματικά λάθη στη συσκευασία, «αυτό είναι μια ένδειξη ότι προέρχεται από μια εταιρεία που δεν ενδιαφέρεται για την ποιότητα του προϊόντος της», δηλώνει ο αντιπρόεδρος του τμήματος ασφάλειας της εταιρείας 3M.

6. Δεν υπάρχει όνομα ή λογότυπο εταιρείας. Θα πρέπει να υπάρχει το όνομα της εταιρείας ή το λογότυπο ακριβώς πάνω στη μάσκα.

7. Ελαττωματικό προϊόν. Οι μάσκες δεν θα πρέπει να έχουν στραβή συρμάτινη γέφυρα μύτης, ελαστικά που χάνουν την ελαστικότητά τους ή αποσπώνται εύκολα. Αυτά τα ζητήματα επηρεάζουν την εφαρμογή της μάσκας και δεν θα υπήρχαν σε αξιόπιστες μάρκες.

Στις μάσκες Ν95

8. Το σήμα NIOSH απουσιάζει. Το NIOSH -γραμμένο σωστά- θα πρέπει να υπάρχει με κεφαλαία γράμματα και να εντοπίζεται εύκολα.

9. Απουσιαζει ο αριθμός έγκρισης. Πρόκειται για αλφαριθμητικό αναγνωριστικό που ξεκινά με τα γράμματα «TC-84A» και ακολουθούν τέσσερα επιπλέον ψηφία. Εάν υπάρχει, ελέγξτε το στη Λίστα Πιστοποιημένου Εξοπλισμού NIOSH.

10. Η μάσκα έχει θηλιές αυτιών. Οι αυθεντικοί αναπνευστήρες N95 ασφαλίζουν με ένα ζευγάρι ελαστικές ταινίες στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Αυτό συνήθως δημιουργεί μια πιο καλη εφαρμογή σε σχέση με τις θηλιές αυτιών που διαθέτουν οι μάσκες KN95 και KF94.

11. Διαθέτει σήμανση για παιδιά. Δεν υπάρχουν μάσκες N95 παιδικού μεγέθους. Μόνο οι μάσκες ενηλίκων υποβάλλονται στη διαδικασία έγκρισης NIOSH και μπορούν να χαρακτηριστούν ως N95. Έτσι, οτιδήποτε χαρακτηρίζεται ως «Kids N95» (παιδικές N95) είναι, εξ ορισμού, ψευδές. Ωστόσο, υπάρχουν αυθεντικές μάσκες παιδικού μεγέθους KN95 και KF94.

Στις μάσκες KN95

12. Δεν υπάρχει σήμανση GB. Σύμφωνα με το πρότυπο KN95, οι μάσκες που κατασκευάζονται μετά την 1η Ιουλίου 2021 φέρουν σφραγίδα GB2626-2019, η οποία βεβαιώνει ότι η μάσκα κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα κινεζικά πρότυπα. Μια μάσκα με αριθμό GB που λήγει σε 2006 κατασκευάστηκε σύμφωνα με το προηγούμενο πρότυπο και εξακολουθεί να είναι νόμιμη εάν δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης.

Πόσες φορές μπορούμε να φορέσουμε μια KN95 -Πότε πρέπει να την πετάμε

Την ίδια στιγμή το «ντιμπέιτ» των ειδικών για την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια ζωή των διαφόρων τύπων μασκών συνεχίζεται. Ένα σημείο στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι η μεγαλύτερη προστασία που προσφέρουν οι μάσκες KN95 (Ν95), οι οποίες, ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες, μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται. Το μοναδικό «αγκάθι» σε ό,τι αφορά τις μάσκες KN95 είναι η τιμή τους, αλλά και το γεγονός ότι τιτλοφορούνται ως «μιας χρήσης», σύμφωνα με το CNN.

Όμως για πόση ώρα είναι ασφαλές να φοράμε μια KN95; Για πόσο προστατευόμαστε οι ίδιοι που τις φοράμε αλλά και οι άλλοι από τον κορωνοϊό;

Το υλικό των μασκών τύπου Ν95/ΚΝ95 και η δυνατότητα φιλτραρίσματος «δεν θα υποβαθμιστούν, εκτός κι αν την κόψουμε ή ανοίξουμε τρύπες σε αυτήν» λέει στο CNN η Λίνσεϊ Μαρ, καθηγήτρια περιβαλλοντικής μηχανικής στο Virginia Tech. Όπως εξηγεί, για να πάψει να φιλτράρει σωματίδια θα πρέπει να παραμείνει κάποιος σε ένα πραγματικά ρυπασμένο περιβάλλον, για αρκετές ημέρες.

«Μπορείς να τις φοράς για μεγάλο διάστημα. Υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι τις φορούν για 40 ώρες. Εγώ νομίζω ότι αυτό είναι μια χαρά. Πραγματικά, θα πρέπει να γίνει αηδιαστική (σ.σ. η εικόνα της) ή τα λαστιχάκια της να γίνουν πολύ χαλαρά ή και να σπάσουν προτού αρχίσει να χάνει τη δυνατότητα φιλτραρίσματος» προσθέτει η Μαρ.

«Κάθε KN95, με σωστή χρήση, μπορεί να “βγάλει” 2-3 μέρες»

Ο Έριν Μπρόματζ, βιολόγος από το University of Massachusetts Dartmouth, επισημαίνει ότι οι N95 και ΚΝ95 μάσκες λέγονται «μιας χρήσης», διότι έχουν κατηγοριοποιηθεί ως «ιατρικές μάσκες». Όπως λέει, σε ένα ιατρικό περιβάλλον, οι υγειονομικοί αλλάζουν συχνά μάσκες, προκειμένου να μη μολύνουν το δωμάτιο ενός ασθενή με εξοπλισμό που έχει εκτεθεί σε άτομο που μεταδίδει.

«Όταν παίρνουμε μια μάσκα ιατρικής κλάσης που είναι μιας χρήσης και τη χρησιμοποιούμε στο γενικό πληθυσμό, τότε δεν ανησυχούμε για μολύνσεις από διαφορετικά περιβάλλοντα που βρίσκεστε. Όλο το θέμα είναι το να προστατεύεστε εσείς» προσθέτει.

Ο Μπρόματζ υποστηρίζει ότι οι N95 (KN95) κόστιζαν περί το 1 δολάριο μέχρι πρόσφατα, όμως η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον ανέβασε σημαντικά τη ζήτηση. «Αν επαναχρησιμοποιήσεις με ασφάλεια τις KN95, τότε κάθε μάσκα μπορεί να σου “βγάλει” τουλάχιστον δυο με τρεις ημέρες χρήσεις» σημειώνει.

Πώς επαναχρησιμοποιούμε μια KN95

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ του CNN, επισημαίνεται ότι για να επαναχρησιμοποιηθεί με όσο πιο ασφαλή τρόπο γίνεται μια KN95, θα πρέπει να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το εξωτερικό τμήμα της μάσκας όταν τη φοράμε. Αντίθετα, προσθέτει η Μαρ, «πρέπει να τη χειριζόμαστε από τα άκρα ή τα λαστιχάκια. Αποφύγετε σίγουρα το τμήμα μπροστά από το σημείο απ’ όπου αναπνέουμε, δηλαδή μπροστά από τη μύτη και το στόμα».

Ακόμα και όταν χρησιμοποιούμε την ΚΝ95 σε κλειστό χώρο, όπως το μετρό, κατά τη Μαρ, «αυτές οι μάσκες είναι σχεδιασμένες ώστε να χειρίζονται μεγάλο φορτίο σωματιδίων και θα συνεχίσουν να δουλεύουν».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της USA Today, και το CDC, για να χρησιμοποιηθεί ξανά μια μάσκα τύπου KN95 πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:

  • Μετά τη χρήση της KN95, βγάλτε τη μάσκα και τοποθετήστε τη σε μια χάρτινη σακούλα , ώστε να «αναπνέει». Προσοχή: Μη χρησιμοποιήσετε πλαστική σακούλα.
  • Κλείστε τη σακούλα και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας.
  • Αφήνουμε τη μάσκα στη σακούλα για διάστημα τριών – τεσσάρων ημερών, που θεωρείται αρκετό για να έχουν πεθάνει όλοι οι ιοί που βρίσκονταν σε αυτή.
  • Την 4η-5η μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Πότε απαγορεύεται η επαναχρησιμοποίηση

Παρά ταύτα, σε περίπτωση επαφής με κρούσμα αυτή η προσέγγιση πρέπει να αλλάξει.

«Αν εργαζόμουν σε ένα γραφείο φορώντας μια KN95 και ένας από το γραφείο έβγαινε θετικός στον ιό, τότε θα ήξερα ότι ήμουν καλά προστατευμένος. Αλλά αυτή τη μάσκα θα την πετούσα. Διότι αυτή η μάσκα έκανε τη δουλειά της παγιδεύοντας τον ιό και δεν θέλω να ρισκάρω να την έχω μαζί μου ή να την αγγίξω» λέει ο Έριν Μπρόματζ.

Και οι δυο ειδικοί υπογραμμίζουν ότι αν η μάσκα είναι εμφανώς υγρή, βρώμικη, τσαλακωμένη ή λυγίσει τότε θα πρέπει να αντικαθίσταται καθώς αυτές οι συνθήκες επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά της.

«Όσο περισσότερο τη φοράτε, τόσο περισσότερο παγιδεύει υλικό. Αυτό σημαίνει ότι η ευκολία με την οποία αναπνέεις, η αντίσταση της μάσκας, σταδιακά μειώνεται. Ένας από τους πρώτους δείκτες που “μαρτυρούν” ότι πρέπει να αλλάξουμε μια μάσκα, ακόμα κι αν δείχνει σε καλή κατάσταση και καθαρή, είναι όταν γίνεται λίγο πιο δύσκολο το να αναπνεύσεις μέσα από αυτή. Φαίνεται να έχει πιο μεγάλη αντίσταση με κάθε αναπνοή» εξηγεί ο Μπρόματζ.

Πηγή: kathimerini, iefimerida

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ