Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Σε υψηλό πλατό, με εκτεταμένη διασπορά η πανδημία στη χώρα

Τι είπε για τους σκληρούς δείκτες

Σε υψηλό πλατό, με εκτεταμένη διασπορά, βρίσκεται η πανδημία του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την αποψινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Πρόσθεσε ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα συνηγορύν υπέρ "μιας ταχείας αποκλιμάκωσης που ολοκληρώθηκε εντός Ιανουαρίου και μιας δεύτερης φάσης η οποία μάλλον πρόκειται για μια βραδεία συρρίκνωση σε ένα πλατό που είναι εξαιρετικά ωστόσο δύσκολο να δούμε πότε θα ολοκληρωθεί". Σημείωσε ότι αυτό το πλατό σχετίζεται με αποσυμπίεση στους σκληρούς δείκτες και το βασικό σενάριο εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών τις επόμενες εβδομάδες. Η αισιόδοξη εκτίμηση, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, υποστηρίζει "μία σταδιακή επιτάχυνση στην αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών ως συνέπεια της ανοσίας που έχει επιτευχθεί μέσω εμβολιασμού που ολοκληρώθηκε εντός των τελευταίων δύο μηνών και ακόμη δεν έχουμε δει αυτό το τείχος να έχει αποτέλεσμα".

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το κύμα της παραλλαγής Όμικρον μπαίνει σε τροχιά συρρίκνωσης, καθώς οι δείκτες της διασποράς βελτιώνονται, είπε ο κ Μαγιορκίνης. Ακολουθεί και η Ευρώπη με την εξαίρεση της Ρωσίας που φαίνεται να βαίνει στην κορύφωση του κύματος της Όμικρον, πρόσθεσε.

Η πορεία της πανδημίας

Ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή μείωση της τάξης του 8%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή βελτίωση της τάξης του 8%. Υψηλή παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, με μικρή μείωση στις εισαγωγές και αποσυμπίεση στους σκληρούς δείκτες.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε υποχώρηση της τάξης του 5%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 μειώθηκε, ενώ μικρή μείωση παρατηρήθηκε και στα εξιτήρια με το ισοζύγιο να οδηγεί σε μείωση ασθενών σε απλές κλίνες.

Στοιχεία για τα self test

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 108 εκατ. συσκευές σε περίπου 7,8 εκατ. πολίτες. Οι δηλώσεις που έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι 81 εκατ. και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί από επαγγελματία υγείας είναι 494.000.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 403 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,8 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 17% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 2,5 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση 4% και καταγράφηκαν περίπου 10.500 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σαφή σημεία συρρίκωνσης, σχετικά με τη διασπορά, καθώς παρατηρήθηκε 14% μείωση στο ρυθμό των νέων διαγνώσεων, ωστόσο οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 6%. Καταγράφηκαν 9,6 εκατ. διαγνώσεις και 22.600 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δίκη Πισπιρίγκου: «H Τζωρτζίνα δεν πέθανε από κεταμίνη», λέει ιαροδικαστής
Ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης απέδωσε το θάνατο του κοριτσιού σε οξύ πνευμονικό οίδημα συνεπεία πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών...
Δίκη Πισπιρίγκου: «H Τζωρτζίνα δεν πέθανε από κεταμίνη», λέει ιαροδικαστής
Θεσσαλονίκη: Στον Παλαμά φτάνει η πρώτη βοήθεια από τον δήμο Νεάπολης - Συκεών
Στα χέρια των πλημμυροπαθών θα βρίσκονται μέσα στις επόμενες ώρες τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης -...
Θεσσαλονίκη: Στον Παλαμά φτάνει η πρώτη βοήθεια από τον δήμο Νεάπολης - Συκεών
Μητσοτάκης: Συνάντηση με επενδυτές στη Νέα Υόρκη - «Ελκυστικός προορισμός η Ελλάδα»
Παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις σε επενδυτές στη Ν. Υόρκη και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας για επενδύσεις
Μητσοτάκης: Συνάντηση με επενδυτές στη Νέα Υόρκη - «Ελκυστικός προορισμός η Ελλάδα»