Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εξαδάκτυλος: Όποιος είναι θετικός να το δηλώνει - Να μην κρύβουμε την ασθένεια

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ μιλά στο TyposThes για την εκτεταμένη διασπορά του κορωνοϊού

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Για την εκτεταμένη διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τον υψηλό αριθμό ημερήσιων απωλειών και την ανάγκη να κάνουν την 4η δόση οι άνω των 60 μιλάει στο «TyposThes»  ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

 Σημειώνει ακόμα ότι όσοι κολλάνε κορωνοϊό θα πρέπει να το δηλώνουν και όχι να το κρύβουν και ασφαλώς να συμπεριφέρονται αναλόγως. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι αν κάποιος παραμένει θετικός μετά τις πέντε ημέρες θα πρέπει να κυκλοφορεί διαρκώς με μάσκα υψηλής προστασίας όταν βρίσκεται με άλλους ανθρώπους. Αποφεύγει να κάνει προβλέψεις για τον Σεπτέμβριο καθώς όπως λέει πολλές φορές άλλα προβλέπουμε και άλλα συμβαίνουν. Ωστόσο τονίζει ότι με τον κορωνοϊό θα ζήσουμε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα που κανείς δεν μπορεί να το προσδιορίσει και για αυτό προχωράμε σε μια φάση που η διαχείριση δε γίνεται με περιοριστικά μέτρα. Πλέον διαθέτουμε εμβόλια και φάρμακα ενώ πρέπει όλοι να φροντίζουμε την υγεία μας έναντι του κορωνοϊού, όπως το κάνουμε και έναντι άλλων παθήσεων, λαμβάνοντας μέτρα ατομικής προστασίας.

«Ο κορωνοϊός δεν φαίνεται να εξαφανίζεται»

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα αυτό το διάστημα και την παραλλαγή που είναι επικρατέστερη, ο κ. Εξαδάκτυλος επισημαίνει ότι η  Όμικρον Β.4 και Β.5 είναι η παραλλαγή που μας απασχολεί. «Έχουμε μια εκτεταμένη διασπορά του ιού. Έναν υψηλό αριθμό ημερήσιων απωλειών - 50-51 καθημερινά την προηγούμενη εβδομάδα- και έναν αριθμό αυξημένο στις εντατικές 140 ανθρώπους που βέβαια είναι απολύτως διαχειρίσιμος», επισημαίνει.

Εκείνο που πρέπει να καταστεί σαφές προς όλους, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι «επειδή με τον κορωνοϊό θα ζήσουμε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα που κανείς δεν μπορεί να το προσδιορίσει καθώς δεν φαίνεται να εξαφανίζεται και είναι και απρόβλεπτοι οι ιοί πάντοτε στις συμπεριφορές τους, προχωρούμε σε μια φάση όπου η διαχείριση δεν θα γίνεται με τα περιοριστικά μέτρα που είχαμε στην αρχική φάση. Και αυτό γιατί διαθέτουμε και εμβόλια και φάρμακα και έχουμε συνηθίσει ως κοινωνία στα μέτρα ατομικής προστασίας για τα οποία χρειαζόμασταν μέχρι πρόσφατα το πρόστιμο. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Δεν είναι δυνατόν ούτε να ζήσουμε τα υπόλοιπα χρόνια παρέα με έναν αστυνομικό που θα μας γράφει πρόστιμα. Θα πρέπει να φροντίζουμε την υγεία μας όπως τη φροντίζουμε έναντι όλων των άλλων παθήσεων και κινδύνων της υγείας μας».

«Επιβεβλημένη η 4η δόση για τους άνω των 60»

Σχετικά με την 4η δόση του εμβολίου, ο κ. Εξαδάκτυλος επισημαίνει ότι για τους άνω των 60 «είναι επιβεβλημένη» γιατί «είναι οι άνθρωποι οι οποίοι αν νοσήσουν θα νοσήσουν βαρύτερα και μπορεί να προστεθούν και στις ημερήσιες απώλειες που είναι πολλές. Χρειάζονται την προστασία τώρα και όχι αργότερα γιατί τώρα υπάρχει μεγάλη διασπορά. Τώρα θα συναντήσουν τους φίλους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους και μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένοι».

Σε ότι αφορά τους ανθρώπους νεότερης ηλικίας, επισημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσουν τη συμβουλή από το γιατρό τους, ο οποίος ανάλογα με την κατάσταση της υγείας, με το πότε έκαναν τα υπόλοιπα εμβόλια, πότε νόσησαν κλπ θα τους δώσει μια εξατομικευμένη συμβουλή.

Ο ίδιος τονίζει ότι «τα εμβόλια που έχουμε τώρα μας προστατεύουν από βαρυά νόσηση από τις παραλλαγές και από το μοιραίο και αυτό είναι πολύ σημαντικό γι αυτούς που κινδυνεύουν ιδιαίτερα, δηλαδή τους άνω των 60. Όσο για το πότε αναμένουμε καινούργια εμβόλια ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρει ότι αυτήν την στιγμή όλες οι εταιρείες προσπαθούν να παράξουν. Για όσους κάνουν τη σκέψη ότι δεν θα κάνουν εμβόλιο περιμένοντας να έρθει κάποιο καινούργιο, επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει όμως αυτήν την στιγμή έτοιμο το εμβόλιο ούτε είναι καθοδόν. Γι αυτό και τονίζουμε ότι η τέταρτη δόση για τους άνω των 60 δεν θα πρέπει να καθυστερήσει».

«Ο θετικός να το δηλώνει – Απαραίτητη η μάσκα υψηλής προστασίας μετά τις 5 μέρες»

Στο ερώτημα τι «βλέπει» ότι θα γίνει από Σεπτέμβριο και αν αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Εξαδάκτυλος σημειώνει ότι ο ίδιος προσωπικά αποφεύγει τις προβλέψεις  γιατί πολλές φορές «άλλα προβλέπουμε και άλλα συμβαίνουν». Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι περιμέναμε φέτος να έχουμε ένα καλοκαίρι ήρεμο το οποίο «δεν το έχουμε». Συνέβη, όπως λέει, και στη χώρα μας ότι συνέβη και στην Πορτογαλία, με καθυστέρηση κάποιων εβδομάδων. Δηλαδή η Πορτογαλία είναι από 50 έως 100 ημερήσιες απώλειες από κορωνοϊό τον Ιούνιο, όταν εμείς αντίστοιχα είχαμε 9 ή 10. Τώρα βλέπουμε ότι και εμείς έχουμε έναν υψηλό αριθμό απωλειών. «Άρα το τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο θα περιμένουμε να το δούμε. Εκείνο που έχει σημασία είναι να λάβουμε τα προφυλακτικά μέτρα που διαθέτουμε και να αντιμετωπίζουμε και την ασθένεια με ειλικρίνεια. Δηλαδή αυτός ο οποίος είναι θετικός να το δηλώνει και να συμπεριφέρεται όπως πρέπει. Μετά τις  5 πρώτες ημέρες που ενδεχομένως παραμένει θετικός μπορεί να κυκλοφορεί στην κοινωνία αλλά φορώντας διαρκώς μάσκα υψηλής προστασίας, που σημαίνει ότι δεν πηγαίνει στην ταβέρνα να φάει, ούτε στο μπαρ να πιει ποτό και στην καφετέρια να πιει καφέ, ούτε στο γάμο που τον έχουν καλέσει, ούτε στο γραφείο χωρίς μάσκα. Δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να κρύβουμε την ασθένεια γιατί αυτό μας στερεί τη δυνατότητα να λάβουμε αντιικά φάρμακα που έχει νόημα να τα λάβει κανείς στην πρώτη φάση της ασθένειας και όχι όταν τα πράγματα επιδεινωθούν».

Ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζει την ανάγκη η μάσκα που φοράει κάποιος που παραμένει θετικός μετά τις πέντε ημέρες να είναι υψηλής προστασίας και όχι απλή και να τη φοράει διαρκώς όταν είναι με άλλους ανθρώπους. «Δεν την βγάζει για κανέναν λόγο όταν είναι με άλλους ανθρώπους», γιατί, όπως αναφέρει, μετά τις πέντε ημέρες που κάποιος παραμένει θετικός μεταδίδει λιγότερο, αλλά μεταδίδει. «Και επειδή δεν υπάρχει κάποιο μέτρο για να ξέρουμε πόσο μεταδίδει ο καθένας, μέχρι να αρνητικοποιηθεί πρέπει  να συμπεριφέρεται  όπως περιγράψαμε παραπάνω. Δηλαδή φοράει μάσκα υψηλής προστασίας όταν βρίσκεται με άλλους ανθρώπους για οποιονδήποτε λόγο».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Οπαδικό επεισόδιο στη Θέρμη - Αθώοι 11, ένοχοι 2 κατηγορούμενοι
Είχαν εισβάλει στο αγωνιστικό τερέν όπου αγωνιζόταν η ομάδα Κ-17 του Ολυμπιακού Θεσσαλονίκης, αφαιρώντας από τους αθλητές τις φανέλες τους
Θεσσαλονίκη: Οπαδικό επεισόδιο στη Θέρμη - Αθώοι 11, ένοχοι 2 κατηγορούμενοι