Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σαρηγιάννης: Πότε θα κυριαρχήσει η «Κράκεν» στην Ελλάδα - 16.000 κρούσματα/ημέρα

Το «όπλο» της νέας υποπαραλλαγής του κορωνοϊού είναι η υψηλή μεταδοτικότητα - Τι λέει στο TyposThes o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού που αποκαλείται «Κράκεν» εντοπίστηκε και στην Ελλάδα, προκαλώντας ανησυχία. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την περασμένη Πέμπτη, η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα (3 από αυτά προέκυψαν με αναδρομικό έλεγχο των δειγμάτων της υπο-παραλλαγής XBB προηγούμενων εβδομάδων).

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο «TyposThes», υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή έχει μπει στην Ελλάδα εδώ και 20 μέρες, ενώ τόνισε ότι είναι 20% πιο μεταδοτική από άλλα στελέχη, ενώ έχει και υψηλό βαθμό διαφυγής από την ανοσία. Μάλιστα, αναμένεται να κυριαρχήσει στις νέες λοιμώξεις από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά προκαλώντας διπλασιασμό των κρουσμάτων σε σύγκριση με τα τωρινά δεδομένα.

«Εμείς υπολογίζαμε ότι με δεδομένη τη διασπορά της στην Ευρώπη, θα εμφανίζονταν στην Ελλάδα κάποια στιγμή αυτήν την εβδομάδα και μάλιστα σε δείγματα που είχαν ληφθεί νωρίτερα, όπως και έγινε. Τα δείγματα στα οποία ανιχνεύθηκε η Κράκεν είχαν ληφθεί περίπου 20-25 ημέρες πριν», δήλωσε συγκεκριμένα, μιλώντας στο TyposThes την περασμένη Παρασκευή ο  καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Έχει μπει στην Ελλάδα εδώ και 20 μέρες τουλάχιστον, επεσήμανε.

Ως προς τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής επεσήμανε ότι έχει υψηλό βαθμό διαφυγής από την ανοσία, τον υψηλότερο που έχει εμφανιστεί και την υψηλότερη μεταδοτικότητα από όλα τα στελέχη που έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα. «Είναι γύρω στο 20% πιο μεταδοτική, το οποίο δίνει έναν ρυθμό διπλασιασμού του ποσοστού της διείσδυσης στη χώρα ανά 9 ημέρες. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι περιμένουμε να κυριαρχήσει στις νέες λοιμώξεις στη χώρα σίγουρα από το δεύτερο 15ήμερο του Φεβρουαρίου και μετά και περιμένουμε να δώσει μια ανάπτυξη της διασποράς. Στο ελάχιστο αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι έναν διπλασιασμό του επιπέδου που είμαστε τώρα. Τώρα είμαστε περίπου στις 7.000 κρούσματα της ημέρα. Εμείς περιμένουμε να δούμε γύρω στις 16.000 κρούσματα προς τα μέσα Φεβρουαρίου». Όπως επισημαίνει αυτήν την στιγμή κάνουν επανυπολογισμούς ώστε να έχουν ακρίβεια σε αυτό, ωστόσο αυτό που περιμένουν είναι τουλάχιστον ένας διπλασιασμός των κρουσμάτων, κάτι το οποίο συνάδει με αυτό που γίνεται ήδη σε άλλες χώρες και κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και αυτό που βλέπουμε σιγά σιγά στην ανάπτυξή της και στην Ελλάδα.

Πόσο επικίνδυνη είναι;

Στο ερώτημα αν μιλάμε για μια πιο επικίνδυνη υποπαραλλαγή ο καθηγητής αναφέρει ότι πρέπει να το δούμε σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο πληθυσμού. «Το ότι είναι πιο μεταδοτική σε συνδυασμό με το ότι διαφεύγει σε μεγάλο βαθμό από την ανοσία σημαίνει ότι έχει μεγάλες πιθανότητες  να κάνει μεγάλη διασπορά. Να θυμίσω εδώ ότι και η όμικρον ήταν με αντίστοιχη παθογένεια , όχι πολύ υψηλή, αλλά η οποία όμως έδωσε τον μεγαλύτερο αριθμό κλινών ΜΕΘ ακόμα και τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών συνολικά νομίζω σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη, επειδή επιμόλυνε πολύ περισσότερο πληθυσμό. Οπότε σε επίπεδο πληθυσμού πιστεύω ότι θα δημιουργήσει μια πίεση και θα έχει και τους θανάτους της», αναφέρει. Σε ατομικό επίπεδο σημειώνει ότι αν κάποιος είναι καλά προφυλαγμένος δηλαδή έχει κάνει εμβόλιο και τηρεί κάποια μέτρα προστασίας, μπορεί να είναι λίγο πιο ήπια αλλά θα πρέπει να το συνδυάσουμε και με το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού νοσεί αυτήν την στιγμή με άλλες ιώσεις του αναπνευστικού, όπως γρίπη, RSV, μια σειρά από μικροβιακές λοιμώξεις κλπ οι οποίες «προφανώς μας κάνουν πιο ευάλωτους και αυτό είναι αρνητικό στοιχείο σε σχέση με την πιθανότητα λοίμωξης από την «Κράκεν» γιατί θα «χτυπήσει» τον οργανισμό, ενώ θα έχει μια αυξημένη ευαλωτότητα».

Η «Κράκεν» έχει μεγάλη πιθανότητα διαφυγής από την ανοσία, να επαναμολύνει δηλαδή κάποιον που έχει αποκτήσει ανοσία μέσω προηγούμενης λοίμωξης ή και με εμβολιασμό παλαιότερα.

Μέτρα προφύλαξης

Ο εμβολιασμός είναι σημαντικό «όπλο» προφύλαξης σε ατομικό επίπεδο, σε επίπεδο πληθυσμού όμως θεωρώ ότι επειδή το «όπλο» της «Κράκεν» είναι η υψηλή μεταδοτικότητα, αυτό είναι που πρέπει να χτυπήσουμε, επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης. Πώς τη χτυπάς; Επειδή ο ιός έχει τα δικά του χαρακτηριστικά πρέπει να μειώσεις τους μηχανισμούς μετάδοσης. Για να τους μειώσεις χρειάζεται να βάλεις φυσικά φράγματα, όπως η μάσκα, να απολυμάνεις τον αέρα στους κλειστούς χώρους και φυσικά να αποφύγεις τον συνωστισμό. Με δεδομένη την μεγάλη επιβάρυνση του παιδικού πληθυσμού με λοιμώξεις του αναπνευστικού που μετά μεταφέρονται και σε άλλα μέλη της οικογένειας, η αλήθεια είναι ότι ένας κορωνοϊός μεταδίδεται ακόμη ευκολότερα ανάμεσα στα παιδιά που δεν τηρούν μέτρα προστασίας. «Οπότε εγώ θεωρώ μόνο χρήσιμο αυτήν την στιγμή το να υπάρχει υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας στα σχολεία. Και δεν αφορά μόνο την «Κράκεν», αλλά όλα τα στελέχη του κορωνοϊού και βεβαίως και τη γρίπη και άλλες λοιμώξεις αναπνευστικού», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Πάντως λέει ότι αυτό δεν φτάνει στην πραγματικότητα γιατί ξέρουμε ότι ο κορωνοϊός ιδιαίτερα, έχει σαν δεύτερη πιο σημαντική οδό μετάδοσης την αερογενή, με τη μορφή αεροζολ που αιωρούνται στο αέρα που σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται καλός καθαρισμός του αέρα σε εσωτερικό χώρο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με το να ανοίγεις παράθυρα και να κάνεις ρεύμα για αρκετή ώρα ή με τεχνητή απολύμανση με συσκευές. «Θεωρώ ότι στην Κρήτη ίσως μπορείς να κάνεις μάθημα με ανοιχτά παράθυρα αλλά αν είσαι στη Φλώρινα το Φλεβάρη σίγουρα δεν μπορείς να το κάνεις, ούτε καν στη Θεσσαλονίκη δεν μπορείς να το κάνεις βραδυνές ώρες. Οπότε σε συνθήκες τέτοιες που είναι πιο άγριες κλιματικά, θεωρώ ότι θα μπορούσε με μια στοχευμένη δράση να εφοδιαστούν όλα τα σχολεία με συσκευές απολύμανσης και να μειωθεί σημαντικά η δυνατότητα μετάδοσης και του κορωνοιού, ενός υπερμεταδοτικού στελέχους όπως η Κράκεν και των άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού», καταλήγει η δήλωση του κ. Σαρηγιάννη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ