Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Νέο εμβόλιο το φθινόπωρο - «Αρκτούρος» η νέα παραλλαγή απειλή

Ποιος είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Mια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, ο «Αρκτούρος» έκανε την εμφάνισή του σε τριάντα χώρες και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε στην ΕΡΤ για τη νέα απειλή για τη δημόσια υγεία.

«Ξεκίνησε ουσιαστικά εδώ και τρεις τουλάχιστον μήνες από την Ινδία. Δεν έχει δώσει σήμα πολύ μεγάλου κινδύνου σε άλλες χώρες» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Βασιλακόπουλος καθησυχάζοντας τον κόσμο μια και όπως είπε η νέα παραλλαγή δεν έχει επικρατήσει ή αυξηθεί ιδιαίτερα.

Σύμφωνα με τον ειδικό η εμφάνιση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού στην Ινδία δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες καθώς χώρα αυτή έχει διαφορετικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την Ελλάδα. Και όπως αποκάλυψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει ακόμα ονοματίσει τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον ως στέλεχος υψηλού κινδύνου.

«Εργαστηριακές μελέτες λένε ότι στη χειρότερη των περιπτώσεων θα είναι ένα 20% πιο μεταδοτικό και μάλλον δεν θα κάνει πιο βαριά νόσηση. Ελπίζουμε ότι δε θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα συστήματα υγείας» είπε. Αναφερόμενος στα συμπτώματα της νέας παραλλαγής τόνισε ότι έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, με την έννοια ότι στην Ινδία κάνει λίγο πιο συχνά -ιδίως στα παιδάκια- επιπεφυκίτιδα δηλαδή κόκκινα μάτια με τσίμπλες, βλέφαρα που δεν μπορούν να ανοίξουν».

Ο Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι ο ιός συνέχεια θα εξελίσσεται και ότι δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ως δια μαγείας. «Κάποιες από αυτές τις μεταμορφώσεις του ιού θα δίνουν στελέχη τα οποία πιθανόν θα αποκτούν και κάποια νέα χαρακτηριστικά», σημείωσε.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να πει ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια είναι πιθανό να δούμε ένα πιο δυνατό στέλεχος του κορονοϊού. «Ο ιός όσο περνάει ο καιρός να προσπαθεί να γίνεται πιο μεταδοτικός γιατί μόνο έτσι επιβιώνει κάποιος μέσα σε ξενιστές, αλλά δεν θέλει ο ιός να σκοτώνει τους ξενιστές του διότι αν τους σκοτώσει δεν θα μπορεί να μεταδοθεί», πρόσθεσε

Ποιος είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

«Ο μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι ότι όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε την πανδημία. Έχουμε λοιπόν βάλει και τα μέτρα και την επιτήρηση τελείως στην άκρη και εκεί ελλοχεύει ένας κίνδυνος να έρθει ξανά κάποιο στέλεχος το οποίο να είναι πραγματικά πιο δύσκολο και να μην το αντιληφθούμε έγκαιρα» προειδοποίησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ο ίδιος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επιστημονική έρευνα τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν, πλέον των 18 δισ. δολαρίων που ήδη έχουν δώσει, με άλλα 5 δισ. δολάρια την ανάπτυξη των εμβολίων τα οποία θα είναι για το ανώτερο αναπνευστικό, για να μειώνουν τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά και των εμβολίων που θα απευθύνονται σε όλους τους κορονοϊούς,

«Υπάρχει ελπίδα ότι μέσα στον επόμενο χρονικό διάστημα η νόσος και από την επιστημονική κοινότητα θα μπορεί να αντιμετωπίζεται και με καινούργια, πιο σημαντικά εργαλεία», επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Το φθινόπωρο θα χρειαστεί να κάνουμε νέο εμβόλιο

Απαντώντας στο εάν θα χρειαστεί να κάνουμε και τέταρτο εμβόλιο ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος. «Το θα χρειαστεί να κάνουμε ένα νέο εμβόλιο το φθινόπωρο αυτό είναι το σίγουρο. Δε νομίζω ότι θα καταφέρουμε τόσο γρήγορα να έχουμε το νέο εμβόλιο. Υπάρχουν εμβόλια σε φάση κλινικών δοκιμών» προσέθεσε λέγοντας ότι τα νέα εμβόλια θα προσφέρουν προστασία από όλους του κορονοϊούς.

Αναφορικά με τον εορτασμό του Πάσχα και τα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια που όλοι θα μαζευτούμε ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε ότι η κυκλοφορία και η θετικότητα που υπάρχει στη χώρα μας είναι πολύ πιο μικρή από άλλες χρονιές. Ωστόσο, όπως είπε, έχουμε μάθει πια πώς να προστατεύουμε τους αγαπημένους αγαπημένους μας ανθρώπους που είναι ευάλωτοι, που είναι είτε ηλικιωμένοι είτε έχουν προβλήματα υγείας.

Ο ίδιος προέτρεψε τον κόσμο να κάνει ένα rapid test και να χρησιμοποιεί τη μάσκα σε χώρους, όπως οι εκκλησίες, όπου υπάρχει πολύς κόσμος.

Πηγή: ertnews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση εναντίον ελληνόκτητου εμπορικού πλοίου
Επιβεβαίωσαν πως διεξήγαγαν «στρατιωτική επιχείρηση με στόχο το πλοίο Tutor στην Ερυθρά Θάλασσα»
Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση εναντίον ελληνόκτητου εμπορικού πλοίου